Barça swingt weer: waarom de titeldroom niet onrealistisch is

4 april 2022, 19:45

Het kan de laatste tijd niet op bij FC Barcelona. De Catalanen plaatsten zich voor de kwartfinale van de Europa League en maakten in de nationale competitie heel veel indruk door Real Madrid én Sevilla te verslaan. Daardoor staan Xavi en zijn manschappen inmiddels op de tweede plek en durven ze weer te dromen van de landstitel. Hoe reëel is dat?

FC Barcelona strijdt normaliter elk seizoen om de landstitel. Zelfs in het eerste seizoen onder Ronald Koeman, ná de historische vernedering tegen Bayern München in de Champions League, stevenden de Catalanen een lange tijd af op de eerste plek. Bij een overwinning op Levante hadden ze de koppositie veroverd. Maar zo ver kwam het niet. FC Barcelona verloor in eigen huis van Levante en kwam die klap niet meer te boven. Het bleek slechts de eerste van de vele klappen die het Barcelona van Koeman vervolgens zou krijgen.

De grootste was natuurlijk het vertrek van Lionel Messi. Hoe graag FC Barcelona en Messi ook met elkaar verder wilden, een langer verblijf van de Argentijn was simpelweg niet mogelijk. De financiële problemen van de Catalaanse grootmacht zijn bekend en speelden haar ook parten op de transfermarkt. Hoewel Sergio Agüero, Memphis Depay en Eric García allemaal transfervrij de overstap maakten naar Camp Nou, was Koeman niet tevreden. De Nederlandse oefenmeester zag graag nog meer versterkingen komen, maar de financiële wanorde maakten die niet mogelijk.

Hoe anders was de situatie een paar maanden later? Na aanhoudende teleurstellende resultaten in de competitie én de Champions League moest Koeman zijn spullen pakken. Het ontslag van Koeman maakte de weg vrij voor de komst van Xavi, die al maanden bovenaan het verlanglijstje stond van president Joan Laporta. De president heeft uiteindelijk zijn gelijk gekregen, want met Xavi aan het roer swingen de Catalanen als vanouds. Waar Koeman de gewenste versterkingen niet zag komen, investeerde FC Barcelona in januari flink in de ploeg van Xavi. Mét succes, want de resultaten én het voetbal mogen er zijn. Zo werd Real Madrid ruim twee weken geleden nog getrakteerd op een indrukwekkende 0-4 nederlaag. 

Lees ook: Spaanse media loven Barça: 'Prachtig

Na afloop van El Clásico zeiden meerdere FC Barcelona-spelers dat de club 'terug' is. Ze durfden het zelfs weer over de landstitel te hebben. En na de 1-0 overwinning op Sevilla zondagavond steekt de ploeg van Xavi haar ambities voor de komende weken al helemaal niet meer onder stoelen of banken: ze wil en gaat vol voor de landstitel. Maar hoe realistisch is dat? De achterstand op Real Madrid bedraagt momenteel twaalf punten. Dat zijn er nogal wat. Normaliter zou je zeggen dat Barça het kan schudden. Maar de huidige situatie is eigenlijk niet normaal te noemen. Nog niet zo heel lang geleden leek zelfs een plek in de top-vier namelijk nog te veel gevraagd voor FC Barcelona.

Er is hoop voor Xavi en zijn manschappen, die niet alleen nog een wedstrijd tegoed hebben. Ook is het resterende programma van Real Madrid een stuk zwaarder dan dat van FC Barcelona. De rivaal uit Madrid neemt het in de eindfase van de competitie nog op tegen Sevilla, Atlético Madrid én Real Betis. En zo overtuigend is het allemaal niet meer wat Real Madrid laat zien. Afgelopen zaterdag werd er nog ternauwernood gewonnen van Celta. De hoofdstedelingen zijn en blijven desondanks voorlopig de belangrijkste titelkandidaat. Maar in Catalonië mogen ze terecht dromen van een spectaculair slot.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen