Heracles neemt met eerste uitzege afstand van degradatiezone

3 april 2022, 16:30

Met een 0-2 overwinning in Sittard heeft Heracles Almelo zondagmiddag goede zaken gedaan in het onderste deel van de ranglijst én heeft de ploeg van Frank Wormuth daarnaast eindelijk een uitoverwinning te pakken. De Heraclieden waren in de eerste helft sterker, maar de doelpunten vielen pas in de tweede helft, toen Fortuna het betere van het spel kreeg. Door het gelijkspel van Sparta dalen de Limburgers naar plek zeventien en nemen de degradatiezorgen steeds grotere vormen aan.

Volgens Fortuna-trainer Sjors Ultee was het duel van deze zondag het begin van het 'finaleblok' voor zijn ploeg. Het team uit Sittard stond voorafgaand aan de wedstrijd op de zestiende plaats en heeft een sterke eindsprint nodig om zich nog veilig te kunnen spelen. Tegen Heracles moest daar de eerste aanzet toe gegeven worden. De Heraclieden presteren dit seizoen wisselvallig en bungelden na zevenentwintig speelronden onderaan de brede middenmoot op plek veertien. Een overwinning zou de ploeg uit Almelo nog zicht geven op het linkerrijtje, maar een verlies tegen concurrent Fortuna zou ook bij de ploeg van Frank Wormuth de angst voor het degradatiespook aanwakkeren.

Na een aftastende beginfase, waarin de wedstrijd door veel spelonderbrekingen maar langzaam op gang kwam, namen de Heraclieden de leiding over de wedstrijd. Met rustig combinatiespel probeerden de bezoekers kansen te creëren, waarbij Sinan Bakis veelvuldig als eindstation veelvuldig werd gezocht. De Turks-Duitse spits kreeg echter slechts twee kansen: een ongevaarlijke kopbal en een lage vrije trap, waarmee hij Yanick van Osch niet mee wist te verrassen. Aan de andere zijde liet Fortuna zich iets meer inzakken, en vertrouwde de thuisploeg op opportunistischer voetbal. Dit leverde eveneens weinig kansen op, want een afstandsschot van Mats Seuntjens was lange tijd het enige wapenfeit van de ploeg uit Sittard.

In de tweede helft was de eerste kans juist voor Fortuna Sittard, dat met veel energie uit de kleedkamers kwam. Na een goede pass van Dimitrios Siovas kreeg Zian Flemming de grootste mogelijkheid voor de thuisploeg, maar zijn schot werd gestuit voor Justin Hoogma. Dit was de opmaat voor een meer spectaculaire tweede helft, waarin de dominantie van de thuisploeg aanhield. De treffer viel echter aan de andere zijde toen Van Osch in de fout ging op een poging van Giacomo Quagliata. De enthousiaste back kwam hoog mee op en leverde een aardig schot (0-1), maar de poging leek zeker houdbaar voor normaal zo betrouwbare keeper.

Fortuna ging daarna naarstig op zoek naar een gelijkmaker, maar kort na een dubbele wissel van de Limburgers moest Van Osch opnieuw vissen. Op het middenveld werd de bal door de slecht spelende Mats Seuntjens gemakkelijk verloren, waarna Heracles met veel man ten aanval trok. Het schot van Noah Fadiga werd in eerste instantie nog gesmoord, maar toen de bal via Emil Hansson vervolgens voor de voeten van Bakis kwam, schoot hij wel raak. Desondanks liet de thuisploeg zich niet uit het veld slaan. Via Siovas en de onvermoeibare Flemming kwamen de Limburgers in de slotfase dichtbij een eretreffer, maar Koen Bucker hield met enkele goede reddingen zijn doel schoon. Heracles boekt zo de eerste uitoverwinning van het seizoen en neemt afstand van de degradatiezone, terwijl Fortuna juist steeds verder in het degradatiemoeras zakt.

Opstellingen en beoordelingen*

Fortuna Sittard: Yanick van Osch 6,5; George Cox 5 (75. Jordan Botaka -), Dimitrios Siovas 6, Martin Angha 6, Mickael Tirpan 5; Ben Rienstra 5 (75. Andreas Samaris -), Deroy Duarte 5,5, Lisandro Semedo 5 (65. Tijjani Noslin 5,5); Mats Seuntjens 4, Zian Flemming 5,5; Charlison Benschop 4,5 (65. Paul Gladon 5).

Heracles Almelo: Koen Bucker 7; Giacomo Quagliata 7, Justin Hoogma 6,5, Sven Sonnenberg 6, Noah Fadiga 6,5; Emil Hansson 6 (78. Bilal Basacikoglu -), Luca de la Torre 6,5, Lucas Schoofs 6, Nikolai Laursen 6; Sinan Bakis 6,5, Anas Ouahim 5,5 (78. Adrián Szöke -).

Man of the match: Koen Bucker

*: Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl