De Tsjechische Fortuna Liga hervat: dit staat er nog op het spel

19 mei 2020, 12:25

In diverse competities gaat de bal weer rollen na een lange coronastop. Om het geheugen weer een beetje op te frissen, zetten we op een rijtje waarvoor er nog gevoetbald wordt, welke Nederlanders weer in actie komen en ook werpen we een blik op het nog te spelen restant van het bekertoernooi. In deel acht: de hervatting van de Tsjechische Fortuna Liga, waar de bal op 23 mei weer begint te rollen.

Titelstrijd

Slavia Praag is hard op weg de landstitel te prolongeren. De voorsprong van acht punten op Viktoria Plzen zou voldoende moeten zijn. Wel staan er nog elf wedstrijden op het programma: vijf in de reguliere competitie en vijf in de kampioensgroep die daarna gevormd wordt door de bovenste zes ploegen. Bij aanvang van de kampioenspoule blijft het behaalde puntentotaal in de competitie intact, waardoor de royale voorsprong behouden blijft. 

Stand na 24 van de 35 speelrondes

1. Slavia Praag 58 punten, 48 doelpunten voor, 8 tegen (+40)

2. Viktoria Plzen 50 punten, 45 doelpunten voor, 20 tegen (+25)

3. Jablonec 40 punten, 42 doelpunten voor, 31 tegen (+11)

Europees voetbal

De Tsjechische competitie kent net als Nederland ook play-offs om Europees voetbal. De nummers zeven tot en met tien spelen na de reguliere competitie in een knock-outsysteem. De winnaar speelt in de finale tegen de nummer vijf van de kampioenspoule om een Europees ticket. Een hele brede groep komt daarvoor in aanmerking. Zodoende is het vooralsnog spannend genoeg om de competitie te blijven volgen. 

Stand na 24 van de 35 speelrondes

3. Jablonec: 40 punten, 42 doelpunten voor, 31 tegen (+11)

4. Banik Ostrava: 38 punten, 36 doelpunten voor, 27 tegen (+9)

5. Mlada Boleslav: 37 punten, 42 doelpunten voor, 37 tegen (+5)

6. FC Slovacko: 37 punten, 30 doelpunten voor, 27 tegen (+3)

--------------------

7. Slovan Liberec*: 36 punten, 42 doelpunten voor, 31 tegen (+11)

8. Ceske Budejovice: 36 punten, 39 doelpunten voor, 38 tegen (+1)

9. Sparta Praag: 35 punten, 42 doelpunten voor, 32 tegen (+10)

10. Sigma Olomouc: 32 punten, 31 doelpunten voor, 29 tegen (+2)

--------------------

11. Bohemians: 27 punten, 25 doelpunten voor, 37 tegen (-12)

* = wedstrijd minder gespeeld

Nederlanders

Gigli Ndefe (MFK Karvina): de in Weert geboren Gigli Ndefe speelde voor FC Oss en vier jaar bij RKC Waalwijk en vertrok afgelopen zomer naar MFK Karvina. De rechtsachter is een vaste kracht bij de ploeg die tegen degradatie strijdt in Tsjechië en miste slechts één duel vanwege een schorsing. In de laatste vier duels pakte hij met zijn ploeg bovendien tien punten, waardoor ze er opeens een stuk beter voorstaan in de degradatiestrijd (zie onder). 

Endy Bernadina (Slezsky Opava): toeval of niet, maar ook Endy Opoku Bernadina heeft een verleden bij RKC Waalwijk. Via Slowakije en SFC Opava kwam de buitenspeler terecht in de Tsjechische competitie. Daar heeft hij een minder grote bijdrage dan collega Ndefe. In totaal kwam hij nog tot geen negentig minuten in de competitie en zijn enige doelpunten maakte hij de beker. Inmiddels behoort hij al maanden niet meer tot de eerste selectie. 

Degradatiestrijd

De nummers elf tot en met zestien belanden na dertig wedstrijden in de degradatiegroep. Net als in de kampioenspoule blijven de behaalde punten uit de reguliere competitie staan. De nummer laatst degradeert rechtstreeks, de nummers veertien en vijftien spelen promotie/degradatie-duels. Zes wedstrijden voor het einde is de rode lantaarn in handen van FK Pribram en lijkt die club alleen directe degradatie nog te kunnen ontlopen. Bohemians en Teplice - als het de inhaalwedstrijd wint - zitten in een spagaat. Beide clubs dromen van Europees voetbal, maar kunnen ook zomaar in degradatienood komen.

Stand na 24 van de 35 speelrondes

11. Bohemians: 27 punten, 25 doelpunten voor, 37 tegen (-12)

12. Teplice*: 24 punten, 19 doelpunten voor, 35 tegen (-16)

13. Karvina: 23 punten, 20 doelpunten voor, 30 tegen (-10)

14. FASTAV Zlín: 22 punten, 22 doelpunten voor, 40 tegen (-18)

15. Opava: 17 punten, 11 doelpunten voor, 41 tegen (-30)

16. FK Pribram: 14 punten, 15 doelpunten voor, 46 tegen (-31)

* = wedstrijd minder gespeeld

Bekertoernooi

Na twee jaar Slavia Praag als winnaar krijgt het bekertoernooi een andere titelhouder. Sparta Praag, Viktoria Plzen, Sigma Olomouc en Slovan Liberec zijn de vier overgebleven ploegen. Sparta Praag en Plzen nemen het tegen elkaar op en in de andere halve finale staan Sigma Olomouc en Slovan Liberec tegenover elkaar. Alle ploegen komen uit op het hoogste niveau van Tsjechië en derhalve zijn er vooralsnog geen grote verrassingen.

Halve finale

Sparta Praag - Viktoria Plzen

Sigma Olomouc - Slovan Liberec

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen