Turkse Süper Lig wordt 12 juni hervat: dit staat er nog op het spel

12 juni 2020, 12:00

In diverse competities gaat de bal weer rollen na een lange coronastop. Om het geheugen weer een beetje op te frissen, zetten we op een rijtje waarvoor er nog gevoetbald wordt, welke Nederlanders weer in actie komen en ook werpen we een blik op het nog te spelen restant van het bekertoernooi. Vanavond komt men in Turkije ook weer in actie. 

Titelstrijd

De competitie van Turkije stevent af op een spannende apotheose. Vier clubs strijden om de landstitel. Koploper is Trabzonspor, dat evenveel punten heeft als Istanbul Basaksehir. Een beter doelsaldo geeft de Storm van de Zwarte Zee de koppositie. Beide clubs worden op drie punten gevolgd door Galatasray. Op vier punten staat Sivasspor en is die club ook zeker nog kansrijk. Nummer vijf Besiktas, van Jeremain Lens, lijkt door negen punten achterstand wel uitgeschakeld. De titelkandidaten spelen onderling ook nog tegen elkaar. Titelhouder Galatasaray ontvangt Trabzonspor nog en gaat zelf op bezoek bij Istanbul Basaksehir.

Stand (26 duels van 34 gespeeld)

1. Trabzonspor 53 punten (59 doelpunten voor, 28 tegen, +31)

2. Istanbul Basaksehir 53 punten (50 doelpunten voor, 25 tegen, +25)

3. Galatasaray 50 punten (44 doelpunten voor, 20 tegen, +24)

4. Sivasspor 49 punten (47 doelpunten voor, 29 tegen, +18)

5. Besiktas 44 punten(40 doelpunten voor, 32 tegen, +8)

Nederlanders

Ferdi Kadioglu (Fenerbahçe)

In zijn tweede seizoen voor Fenerbahçe komt de twintigjarige middenvelder meer aan spelen toe. Een basisspeler is Kadioglu echter niet. Hij moet het vooral doen met invalbeurten. Voor de landstitel is Fenerbahçe, dat vorig jaar een rampzalig seizoen kende, al uitgeschakeld. Wel staat de club in de halve finale van beker tegen Trabzonspor. 

{image[331694][right-half][]}Jeremain Lens (Besiktas)

Tijdens de coronastop werd hij in verband gebracht met een vertrek bij Besiktas, onder andere Feyenoord had interesse. Lens reageerde door te stellen dat hij niet per se weg hoefde bij de club. Logisch, want meestal is de 32-jarige aanvaller verzekerd van een basisplaats. In de resterende wedstrijden hopen Lens en Besiktas zich nog te kwalificeren voor de Europa League. Daarvoor moet het een plekje stijgen.

Mitchell Donald (Yeni Malatyaspor)

Donald is met Yeni Malatyaspor verwikkeld in een spannende degradatiestrijd. Een beter doelsaldo houdt de club momenteel nog net boven de streep. In de Turkse Süper Lig degraderen de nummers zestien tot en met achttien. Als vaste basisspeler hoopt de 31-jarige Donald zijn club te kunnen behoeden voor degradatie.

Mats Seuntjens (Gençlerbirligi)

Nog een Nederlander die verwikkeld is in de Turkse degradatiestrijd. Seuntjens verruilde afgelopen zomer AZ voor Gençlerbirligi. Sindsdien krijgt hij af en toe een basisplaats. Positief: voor de coronastop verscheen Seuntjens de laatste twee wedstrijden aan de aftrap. Dat leverde een mager puntje op en dus zijn de degradatiezorgen nog lang niet verdwenen. Seuntjens, die net als in Alkmaar op diverse posities gebruikt wordt, staat met de nummer twaalf slechts drie punten boven de streep.

Ryan Donk (Galatasaray)

Voor de derde keer hoopt op rij hoopt Ryan Donk met Galatasaray landskampioen te worden. De Turkse grootmacht staat met drie punten achterstand op koploper Trabzonspor derde en is dus nog volop in de race om de landstitel te prolongeren. Donk, die over een aflopend contract beschikt, is een vaste waarde bij Galatasaray en scoorde voor de coronastop in de topper tegen Fenerbahçe. De Turkse club neemt het in het slot van het seizoen nog op tegen onder meer nummers één en twee Trabzonspor en Istanbul Basaksehir.

Eljero Elia (Istanbul Basaksehir)

Net als Ryan Donk doet ook Eljero Elia nog mee in de Turkse titelstrijd. Hij bezet met Istanbul Basaksehir de tweede plaats, al heeft de club evenveel punten als koploper Trabzonspor. In de winterstop meldde Besiktas en Atlético Talleres (Argentinië) zich voor de 33-jarige aanvaller, maar Elia bleef zijn club trouw. Komende zomer vertrekt hij wel. Weet hij net als in Italië (Juventus) en Nederland (Feyenoord) ook in Turkije kampioen te worden en vertrekt hij door de voordeur?

Ben Rienstra (Kayserispor)

Ook voor Ben Rienstra breekt een spannende tijd aan. Het Turkse avontuur van de 29-jarige middenvelder verloopt nog niet zoals gehoopt. Kayserispor staat met nog acht wedstrijden te gaan laatste en dreigt uit de Süper Lig te degraderen. Voor de coronacrisis speelde Rienstra weinig meer, maar wellicht wordt de oud-speler van onder meer AZ en sc Heerenveen in het laatste deel van het seizoen meer gebruikt. Kayserispor kan alle hulp in ieder geval goed gebruiken.

Degradatiestrijd

In de Turkse degradatiestrijd is nog niks beslist. Er zijn in principe nog tien clubs die in het laatste deel van het seizoen alle zeilen moeten bijzetten om lijfsbehoud te bewerkstelligen. De onderste drie ploegen degraderen naar het tweede niveau, dus het is voor de clubs zaak om niet op de zestiende, zeventiende of achttiende plek te eindigen. Op de laatste plaats staat nu Kayserispor, de club waar Ben Rienstra sinds deze zomer onder contract staat.

Die club heeft dus de slechtste papieren in de degradatiestrijd. Kansloos is de club uit Kayseri zeker niet, want het gat naar de veilige vijftiende plaats bedraagt slechts drie punten. Het Yeni Malatyaspor van Mitchell Donald staat nu vijftiende. Die club eindigde vorig seizoen nog op de vijfde plaats en speelde in juli en augustus nog in de voorronde van de Europa League. Sinds december won Yeni Malatyaspor geen competitiewedstrijd meer, waardoor het een kwestie van tijd lijkt voordat het wordt ingehaald door Rizespor, Ankaragücü of Kayserispor. Dat het ondanks een doelsaldo van -2 zo laag staat, zegt alles over de spanning onderin. 

Stand

9. Gaziantep: 32 punten, 36 doelpunten voor, 41 doelpunten tegen (-5)

10. Denizlispor: 31 punten, 26 doelpunten voor, 34 doelpunten tegen (-8)

11. Antalyaspor: 30 punten, 29 doelpunten voor, 43 doelpunten tegen (-14)

12. Gençlerbirligi 28 punten, 33 doelpunten voor, 44 doelpunten tegen (-11)

13. Kasimpasa: 26 punten, 38 doelpunten voor, 50 doelpunten tegen (-12)

14. Konyaspor: 26 punten, 21 doelpunten voor, 33 doelpunten tegen (-12)

15. Yeni Malatyaspor: 25 punten, 38 doelpunten voor, 40 doelpunten tegen (-2)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

16. Rizespor: 25 punten, 26 doelpunten voor, 44 doelpunten tegen (-18)

17. Ankaragücü: 23 punten, 23 doelpunten voor, 45 doelpunten tegen (-22)

18. Kayserispor: 22 punten, 28 doelpunten voor, 62 doelpunten tegen (-34)

Bekertoernooi

Trabzonspor won de eerste wedstrijd in de halve finale tegen Fenerbahçe met 2-1. Overleeft de club de uitwedstrijd in Istanbul, dan wacht in de finale Alanyaspor of Antalyaspor. Alanyaspor, dat knap zesde staat in de Turkse competitie, won het heenduel met 0-1 en kan voor het eerst in zijn bestaan de bekerfinale bereiken.

Halve finales

Fenerbahçe - Trabzonspor

Alanyaspor - Antalyaspor

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen