Het is 1 april geweest en dat betekent dat de formele ontslagbrieven allemaal de deur uit zijn. Ook aan het einde van dit seizoen zullen diverse (grote) spelers uit hun contract lopen, zoals elke zomer. Het leverde al talloze mooie 'gratis' transfers op. FCUpdate.nl zet per club een 'FC Transfervrij' op een rijtje van de 'beste' elf voetballers die transfervrij de deur uit zijn gelopen. In deel 2: AZ (Opstelling: 4-4-2).
Boy Waterman (naar APOEL in 2011)
Op de dag dat AZ in 2007 de titel verspeelde tegen Excelsior op Woudestein, kreeg keeper Boy Waterman al na achttien minuten rood voor een charge op Andwelé Slory. Het is nog altijd een groot dieptepunt in de wonderlijke carrière van het voormalig toptalent. De voormalig keeper van Jong Oranje vertrok in 2011 gratis uit Alkmaar en kende vervolgens een merkwaardige loopbaan. Hij keepte nog een jaar bij PSV en droeg ook de tenues van ADO Den Haag en De Graafschap. Daarna speelde hij voor Alemannia Aachen, Karabükspor en APOEL Nicosia.
{image[314186][right-half][]}Mattias Johansson (naar Panathinaikos in 2017)
Na vier seizoenen als vaste basisspeler vertrok de Zweed Mattias Johansson in 2017 bij AZ, dat zijn contract formeel had opgezegd. Panathinaikos profiteerde en legde de vleugelverdediger voor drie seizoenen vast. Met Jonas Svensson had AZ vervolgens al snel weer een uitstekende rechtsback in het bezit, terwijl Johansson op de bank van de Griekse topclub terechtkwam. Hij staat daar nog steeds onder contract en is een vaste waarde.
Khalid Boulahrouz (naar RKC Waalwijk in 2000)
Een grote profcarrière had Boulahrouz al bijna uit zijn hoofd gezet. Hij had het geprobeerd bij Ajax, Haarlem en uiteindelijk ook bij AZ, maar een doorbraak bleef uit en de Alkmaarders zagen het helemaal niet zitten in de verdediger. Ze lieten hem transfervrij vertrekken naar RKC Waalwijk, waar hij onder Martin Jol een kans kreeg voor 500 euro per maand onkostenvergoeding. Hij verbaasde vriend en vijand, verdiende een miljoenentransfer naar Hamburger SV en speelde zich binnen vier jaar in het Nederlands elftal. En AZ? Zij kregen geen cent.
Wesley Hoedt (naar Lazio in 2015)
De ontwikkeling van Wesley Hoedt verliep pijlsnel. Anderhalf jaar na zijn debuut in het eerste van AZ vertrok de centrale verdediger naar Lazio. De Alkmaarders konden niet voorkomen dat dit transfervrij gebeurde. Nog in de tijd dat Nick Viergever voor AZ speelde, zag Hoedt te weinig perspectief en weigerde hij contractverlenging. Ook na zijn doorbraak verlengde hij niet en ontving AZ slechts een opleidingsvergoeding vanuit Rome. Aan het einde van zijn periode bij Lazio schopte Hoedt het tot Oranje. Na twee seizoenen in de Serie A verkaste hij voor zestien miljoen naar Southampton. Sinds Ralph Hasenhüttl daar de scepter zwaait, is Hoedt overbodig. Vorig seizoen speelde hij het laatste half jaar op huurbasis bij Celta de Vigo, dit seizoen verdedigt de Noord-Hollander de kleuren van Antwerp. Dat verloopt verdienstelijk, maar zijn avontuur bij Southampton lijkt sowieso voorbij.
{image[301036][right-half][]}Simon Poulsen (naar Sampdoria in 2012, naar PSV in 2016)
Niet één, maar tot twee keer toe verliet Poulsen zijn werkgever zonder dat AZ ook maar een euro terugzag van de geïnvesteerde bijna vier miljoen euro. In 2012 wilde hij een stap hogerop maken na vier seizoenen en tekende hij bij Sampdoria en toen de Italiaanse club van hem af wilde en AZ hem opnieuw een uitweg bood, liep het wederom af met een transfervrij vertrek. Onderhandelingen met de Alkmaarders over een nieuwe verbintenis liepen spaak, waarna PSV hem op de kop tikte en voor twee seizoenen liet tekenen. Een groot succes in Eindhoven werd het echter niet: wellicht had Poulsen maar het beste kunnen bijtekenen.
Adam Maher (naar FC Utrecht in 2019)
Week in week uit beloofde Adam Maher bij te tekenen bij AZ, de club die hem na een dramatische periode bij PSV een nieuwe kans had gegeven. Maar toen trainer John van den Brom naar FC Utrecht vertrok, liet hij alles en iedereen achter in Alkmaar en trok ook naar de Domstad. Eerder nog ving AZ miljoenen voor de middenvelder, maar ditmaal kon hij transfervrij weg. Door de talenten daarachter en het succes zal niemand hem daar overigens missen.
{image[279680][right-half][]}Brett Holman (naar Aston Villa in 2012)
Bij Feyenoord brak hij nooit door. Sterker nog: Brett Holman speelde geen enkele duel voor de Rotterdammers. Na goede jaren bij NEC kwam de Australiër alsnog terecht in de Nederlandse top. In de vier seizoenen voor AZ beleefde Holman de nu 36-jarige middenvelder zijn beste periode. Holman vierde het eerste jaar meteen de landstitel met AZ. In de seizoenen erna groeide hij definitief uit tot basisspeler. In die periode maakte Holman ook de DSB-affaire met Dirk Scheringa van dicht bij mee. In 2012 vertrok de Aussie naar de Premier League en kwam hij een seizoen uit voor Aston Villa. Daarna ging hij cashen in de Emiraten bij Al-Nasr en Emirates Club. De laatste seizoenen van zijn carrière speelde Holman in zijn vaderland voor Brisbane Roar.
Ruud Vormer (2008, Roda JC)
Onder Louis van Gaal leek Ruud Vormer door te breken in Alkmaar. Het seizoen voor zijn transfervrije vertrek speelde de middenvelder zeventien competitiewedstrijden en was hij lange tijd een vaste waarde. Omdat AZ niet tijdig liet weten zijn aflopende contract te verlengen, zei Vormer de club waar hij zijn opleiding genoot vaarwel. Op twintigjarige leeftijd vertrok de Noord-Hollander naar Roda JC. In vier seizoenen voor de Limbugers versierde Vormer een transfer naar Feyenoord. Zijn tijd in De Kuip werd een teleurstelling. Vormer ging bij Club Brugge voor een nieuwe kans. Die greep hij met beide handen aan. Vormer werd er tweemaal kampioen, speelde in de Champions League, werd uitgeroepen tot beste speler van België en hij schopte het tot Oranje-international.
Simon Cziommer (naar RB Salzburg in 2010)
In zijn laatste seizoen bij AZ speelde Simon Cziommer op huurbasis voor FC Utrecht. Daar maakte de aanvallende middenvelder dusdanig veel indruk dat Heracles Almelo hem graag wilde inlijven. Cziommer koos echter voor een overstap naar Red Bull Salzburg, waar er met Huub Stevens net een nieuwe trainer was vastgelegd. Dat duo werkte eerder al samen bij Roda JC. Met Red Bull Salzburg werd de Duitser in zijn eerste seizoen direct kampioen van de Oostenrijkse competitie. Liet AZ hem dan te vroeg gaan?
{image[243138][right-half][]}Stein Huysegems (naar Feyenoord in 2006)
Stein Huysegems kon bijtekenen bij AZ, had aanbiedingen van FC Utrecht en FC Groningen, maar koos er in de zomer van 2006 voor om Salomon Kalou op te volgen bij Feyenoord. Hij ondertekende een vierjarig contract, maar ondanks een goede periode in de UEFA Cup werd het nooit een groot succes. FC Twente nam hem een jaar later alweer over, alleen hielden de Rotterdammers wél een zakcentje over aan de transfer. Zijn grote belofte – Huysegems debuteerde in 2004 voor de nationale ploeg van België – zou hij nooit echt inlossen.
Johann Berg Gudmundsson
Vijf succesvolle seizoenen kende Johann Berg Gudmundsson in Alkmaar, waar hij een aandeel had in de bekerwinst in 2013. Bovendien was hij uitgegroeid tot een vaste waarde bij de nationale ploeg van IJsland. Die status leverde ongetwijfeld een mooi bedrag op, normaliter. In dit geval niet, want Gudmundsson wilde zijn aflopende verbintenis niet verlengen en stapte zodoende transfervrij over naar Charlton Athletic. Daar was hij eveneens succesvol, zodat Burnley drie miljoen euro voor hem over had. Inmiddels speelde hij al meer dan honderd duels namens de Premier League-club, waardoor zijn waarde opnieuw flink toenam.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen