Feyenoord heeft geprobeerd om een aangifte tegen twee leden van de harde kern wegens mishandeling tegen te houding. Dat blijkt uit onderzoek van NRC en het BNNVARA-programma BOOS. Een scheidsrechter die tijdens een supporterstoernooi in De Kuip werd mishandeld, is door een medewerker van de afdeling Supporterszaken gevraagd om het geweldsincident ‘buiten justitie om’ op te lossen. Daar ging het slachtoffer niet op in.
De toen 21-jarige Feyenoord-supporter droomde ervan om een wedstrijd te fluiten in De Kuip. Een vriend van hem vertelde dat er nog scheidsrechters werden gezocht voor tijdens het supporterstoernooi. Daar hoefde hij niet lang over te na te denken, schrijft het NRC. “Hij fluit op een zondagmiddag in juni van dit jaar meerdere wedstrijdjes. In de Kuip leidt hij een duel waarin een team van de Rotterdam Radicals speelt. Dat is een supportersgroepering, geleid door een prominente hooligan.”
Na een tegendoelpunt kan een van de spelers van Radicals zich niet beheersen en schopt een tegenstander na. De scheidsrechter besluit er wat van te zeggen, waarna de agressie zich tegen hem richt. “De aanvoerder van de Rotterdam Radicals begint hem uit te schelden. ‘Kankermongool’ zou hij hebben gezegd. En ‘kankerhomo’”, schrijft de krant. De scheidsrechter bestraft de aanvoerder daarop met een rode kaart, waarna hij op hem afloopt en hem tegen de grond schopt.
LEES OOK: Feyenoord komt in aanloop naar BOOS-uitzending met statement
Vervolgens rent er een andere speler op hem af, terwijl hij op de grond ligt. Diegene slaat hem op zijn hoofd, net boven zijn slaap. “Ik dacht toen: dit is het einde”, vertelt de scheidsrechter tegenover de krant. “Dit ga ik niet overleven.” Aan het geweldsincident houdt de scheidsrechter, die uit angst voor vergelding anoniem wil blijven, een hersenschudding en verwondingen aan zijn hoofd en been over.
Hoewel de scheidsrechter niet weet wie hem heeft aangevallen, kan hij de mannen zo aanwijzen. Er zijn namelijk foto’s gemaakt van het toernooi. Hij heeft diezelfde dag aangifte gedaan bij de politie. Een dag later had hij contact met een medewerker van Feyenoord die betrokken was bij de organisatie van het toernooi. "Die medewerker is vanaf eind vorig jaar in dienst van Feyenoord getreden als Supporters Liaison Officer (SLO) en fancoach. In die functie moet hij ‘een brug’ vormen tussen de harde kern en de club, zodat er geen problemen ontstaan. De SLO’er wil volgens de scheidsrechter geen namen geven van de deelnemers en brengt hem ook niet in contact met anderen binnen Feyenoord die hem verder kunnen helpen”, schrijft het NRC.
Vervolgens vraagt de Feyenoord-medewerker een kleine week later aan de scheidsrechter of hij in gesprek wil met het team van de Rotterdam Radicals. NRC heeft ook nog een appje in handen dat daarop volgde. “Mijn rol als fancoach wordt wel op de proef gesteld zo”, klinkt het, waarna er gevraagd wordt of er ‘een andere manier’ is ‘om het op te lossen buiten justitie om’. Tot grote verbazing van de scheidsrechter. In plaats van hulp probeert Feyenoord hem juist te bewegen om zijn aangifte in te trekken. Hij gaat dan ook niet in op het voorstel.
Ondanks de poging van Feyenoord om het 'buiten justitie' op te lossen, komt de zaak wel voor. NRC weet te melden dat er volgende week twee mannen voor de rechter komen voor het aanvallen van de scheidsrechter. De krant schrijft dat het gaat om Daman K. en Toon K. Beiden worden ze verdacht van openlijke geweldpleging en het medeplegen van mishandeling.
Na het laatste appje vernam de scheidsrechter niets meer van Feyenoord. De Rotterdammers willen ook niet ingaan op vragen van NRC over de kwestie. Wel plaatste het Instagramaccount van de afdeling supporterszaken een foto van de winnaars van het supporterstoernooi. “Een mooie sportieve middag”, valt erbij te lezen.
In de aanloop naar de uitzending kwam Feyenoord al met een uitgebreid statement. De club zei een 'eenzijdig beeld' te verwachten, 'mede op basis van een toegezonden vragenlijst met negatieve insteek'. Feyenoord benadrukte de eigen successen in het verminderen van incidenten, boetes en het verbeteren van de wedstrijdbeleving. Feyenoord zet zich in voor een gastvrije en veilige omgeving voor alle supporters, met een cruciale rol voor de afdeling Supporterszaken en de Supporters Liaison Officer (SLO). Deze onderhouden nauwe contacten met diverse supportersgroepen, wat spanningen voorkomt en oplossingen bevordert.
Daarnaast investeert Feyenoord jaarlijks miljoenen in veiligheid en gastvrijheid, met honderden extra medewerkers per wedstrijd. Ook claimt de club een voortrekkersrol in de bestrijding van discriminatie en antisemitisme, onder meer via educatieve workshops en samenwerkingen met organisaties als de Anne Frank Stichting. Internationaal wordt Feyenoord erkend om deze aanpak, zoals blijkt uit uitnodigingen voor VN- en Europese bijeenkomsten.
🔗 Feyenoord-fans tarten Manchester City met spreekkoor voor de aftrap
De supporters van Feyenoord zongen één man toe in het Etihad Stadium.
@Goku: de aanrijding van Kluivert is bijna 30 jaar geleden. Toen was er geen sprake van FCUpdate. Ik heb hem toen idd veroordeeld en mijn ongenoegen daarover uitgesproken. Zoals ik dat ook bij Promes doe. Kluivert heeft straf gehad en dan is het voor mij klaar. Mensen mogen wel een tweede kans hebben in het leven. Het gedrag van Overmars heb ik ook altijd achterlijk gevonden. Maar ook hij heeft zijn straf erop zitten. Dan moet het wel klaar zijn vind ik. Nu gaat het over deze zaak en ja, ik vind het schandalig en beschamend. Ik vind dat en wat jullie Rotterdammertjes daarvan vinden interesseert me totaal niet. Ik reageer op jou omdat ik voor jou (nog) enige achting heb. En @ Neesje: nee hoor, ik hou mijn muil niet. Voor niemand.
Briesjuh sticks hendriks is een RACIST Laurens 0,00000 is een RACIST Kpd alias briesjuh onder een andere account naam is ook een RACIST. Ik noem jullie bij naam omdat ik absoluut niet bang ben en et zelf gelezen heb. Ik heb ook al meerdere keren jullie de kans gegeven om mij te confronteren maar jullie zijn zo bang . Stoer achter je toetsenbord maar in het echt helemaal niks.
Hier zou PSV wel een vleugje van kunnen gebruiken, wat een azijnzeikers hebben wij dan in het bestuur. In Rotterdam kun je nog lekker je sticky opsteken tijdens de wedstrijd en min lang kk De Jong scanderen. Niet dat het laatste goed te praten is maar waar ze in Eindhoven mee bezig zijn gaat alle perken te buiten. O.A. de proef tegen ongepaste uitingen waarbij je als individu wordt bestraft vind ik vele malen te ver gaan. De ouderwetse 15 seconde regel werkte perfect zolang het niet massaal is maar uit emotie komt moet het door de beugel kunnen vind ik. Geef mij 1 miljoen de jaar en ik zou het ene oor erin en het andere eruit verhaal moeiteloos toepassen. Maargoed het resultaat is dat wij inmiddels in een graftakkentombe spelen en dat er van beleving en passie geen sprake meer is. Het Amsterdamse uitsluiten van de eigen speler neemt ookal in zorgwekkend tempo toe. Ik snap dat Feyenoord hun beleving waardevol acht maar geweldsincidenten tegen arbiters gaan wel wat te ver.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen