Ten Hag krijgt trap na van voormalig Man United-pupil: 'Dat heeft de nieuwe generatie coaches niet'

16 oktober 2024, 17:36
Foto: © Imago

Raphaël Varane blikt in gesprek met L'Équipe terug op zijn periode bij Manchester United, waar hij twee seizoenen uitkwam onder Erik ten Hag. De Fransman, die in september al op 31-jarige leeftijd zijn loopbaan beëindigde, geeft de Nederlandse trainer een verkapte trap na.

Manchester United betaalde in de zomer van 2021 een transfersom van 40 miljoen euro om Varane over te nemen van Real Madrid, waarmee de centrale verdediger onder meer vier keer beslag had gelegd op de Champions League. Een jaar na zijn komst werd Ten Hag aangesteld op Old Trafford. Onder de oud-trainer van onder meer FC Utrecht en Ajax zou Varane uiteindelijk 66 wedstrijden spelen voor de Mancunians en een League Cup (2022) én een FA Cup (2023) toevoegen aan zijn imposante prijzenkast. Afgelopen zomer vertrok Varane transfervrij naar het ambitieuze Como, maar na één invalbeurt, in een verloren bekerduel, raakte de Wereldkampioen van 2018 zwaar geblesseerd. Como schreef de verdediger niet in voor de Serie A, waarop Varane besloot zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen en in de toekomst in een andere rol actief te blijven bij de Italiaanse club.

Artikel gaat verder onder video

LEES OOK: Raphaël Varane stopt op 31-jarige leeftijd en kondigt direct nieuw avontuur aan

In het vraaggesprek met L'Équipe signaleert Varane een zorgelijke trend in het voetbal. Spelers worden steeds 'robotachtiger', zo ziet de Fransman. Dat komt vooral door de steeds voller wordende speelkalender, zo denkt Varane. "We kunnen de wereld wellicht niet veranderen maar we moeten dingen anders gaan doen. Zaken lopen uit de hand, de situatie zou kunnen exploderen. Ik heb het ook over de mentale gezondheid van spelers, niet alleen de fysieke", zegt Varane. "Er zijn minder en minder creatieve spelers, het gaat nu allemaal om fysiek. Voetbal zou een spel moeten zijn dat gebaseerd is op fouten, maar er worden er nog maar een paar gemaakt omdat alles zo robotachtig is geworden."

LEES OOK: Romano doet opvallende onthulling over Ten Hag en Manchester United

Varane heeft in zijn loopbaan één trainer meegemaakt die liet zien dat het ook anders kan: "De coach die je de meeste bewegingsvrijheid en ruimte om iets te creëren geeft, is Carlo Ancelotti. De nieuwe generatie coaches heeft dat niet", klinkt het. "Bij de start van mijn laatste seizoen bij Manchester United heb ik al gezegd dat ik mijn loopbaan daar wilde afsluiten en mijn avontuur elders wilde voortzetten. Maar dat gebeurde die zomer niet", blikt Varane terug. Een jaar later vond hij dus wél een nieuwe uitdaging: "Ik zocht iets speciaals en dat vond ik in Como. Ik sloot mijn ervaring bij Manchester United af met het winnen van de FA Cup, maar ik wist toen al dat het project van de club niet voor mij was. Como was geen economische keuze en ook niet echt een exotische, maar op menselijk vlak was het logisch", besluit Varane.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Ruud Gullit betreurt keuze van Joshua Zirkzee: 'Hij had beter...'

Ruud Gullit denkt dat Joshua Zirkzee er afgelopen seizoen niet verstandig aan gedaan heeft om voor Manchester United te kiezen.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Laurens1
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

Vriend ten Hag is iets teveel in zichzelf gaan geloven, vandaar de prachtige resultaten!

Prostaat Piraat
Link gekopieerd!
    14
    + 1
avatar

Er is natuurlijk ook een compleet verkeerd beeld ontstaan over Ten Hag tijdens zijn periode in Nederland. De kampioenschappen achterelkaar met Ajax kwam natuurlijk niet van zijn hand, maar van de spelersgroep. De andere spelers in de eredivisie waren in die periode gewoon veel minder goed dan die van ajax. Zelfs met Dirk Kuyt als trainer waren ze kampioen geworden. In Engeland zie je nu gewoon dat Ten Hag eigenlijk een heel beperkte trainer is. Er zijn nu alleen geen toptrainers die willen instappen, en hij heeft een flinke oprot premie. Een stap terug naar de KKD of assisitent in de eredivisie zou beter bij hem passen.

Brigges
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

De nieuwe generatie voetballers kunnen er niks van, worden overbetaald en zijn te lui om hun ene voet voor de andere te zetten, dat hebben we tegen Duitsland duidelijk gezien. Ze lopen al te huilebalken als ze twee wedstrijden in de week moeten spelen. Het ligt echt niet aan ten Hag, ook van Gaal en Mourinho hebben er weini g van gebakken. Die club is gewoon doodziek, die zetten honderden mensen op straat die er al jaren werken. Als ik ten Hag was zou ik lekker blijven zitten die eruit gegooid wordt en dan lekker 21 miljoen in mijn zak steken. Zijn opvolger gaat ook geen CL halen, zo simpel is dat.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen