Mossou is vol verbazing: ‘Met Farioli dreigt nu ongeveer hetzelfde te gebeuren’

2 oktober 2024, 15:20
Foto: © Imago/ESPN/Realtimes

Sjoerd Mossou begrijpt weinig van de ophef die er in Nederland is ontstaan naar aanleiding van het selectiebeleid van Ajax-trainer Francesco Farioli. De opvolger van John van ’t Schip is vanaf dag één fanatiek aan de slag gegaan met de fysieke gesteldheid van zijn spelers en schroomt niet om in competitieduels te rouleren met zijn opstelling. Mossou vindt het na vorig seizoen niet meer dan logisch, maar vreest dat Farioli hetzelfde moet ondergaan als voormalig PSV-trainer Roger Schmidt.

LEES OOK: Ajax mist Henderson, Weghorst, Traoré, Fitz-Jim, Berghuis én Klaassen: kiest Farioli voor deze opstelling?

Artikel gaat verder onder video

Ajax boekte zes dagen geleden een overtuigende 4-0 overwinning op Besiktas en was er uiteraard alles aan gelegen om die een passend vervolg te geven. Dat moest gebeuren op bezoek bij RKC, waar Farioli tot opnieuw verbazing bij velen ervoor koos om zijn opstelling op meerdere posities te wijzigen. De keuzes van Farioli maken nogal wat los in Nederland, zo merkt Mossou. Maandagavond bij Rondo op Ziggo Sport vond een tafel vol oud-voetballers het allemaal maar gek: waarom had de trainer van Ajax in Waalwijk niet ‘gewoon’ de beste spelers opgesteld? Waarom konden deze jongens, de buitenspelers Mika Godts en Bertrand Traoré in het bijzonder, niet ‘gewoon’ twee wedstrijden in een week spelen?, zo schrijft Mossou in zijn column voor het Algemeen Dagblad.

De discussie doet Mossou ‘enigszins’ denken aan de periode van Schmidt als hoofdtrainer van PSV. Nog zo’n buitenlandse (lees: ‘rare’) trainer die nogal berekenend omging met zijn selectie, steeds zorgvuldig afwegend hoe zwaar hij spelers kon belasten. Hoe kalm Schmidt dat ook steeds probeerde uit te leggen, begrepen werd hij nooit echt, zo leest het. Mossou vreest dat Farioli nu ‘ongeveer’ hetzelfde staat te wachten. Dat is misschien nog wel gekker dan destijds bij Schmidt, omdat de gedachte erachter - en de recente voorgeschiedenis - zo volkomen helder is. Wie de moeite neemt dat te begrijpen, hoeft alleen maar even de afwezigheidsgegevens van Ajax in het afgelopen rampseizoen 2023/24 op te zoeken. Dat is vrij schrikbarend: van de basisspelers waren eigenlijk alleen Jorrel Hato en Kenneth Taylor vrijwel elke week fit.

LEES OOK: ESPN komt met zorgwekkend nieuws over Bertrand Traoré

Farioli heeft een onevenwichtige selectie

De fitheid van de selectie is volgens Mossou niet de enige verklaring voor het beleid van Farioli. De verslaggever wijst tevens op de ‘erg onevenwichtige’ selectie die de Italiaan in Amsterdam tot zijn beschikking heeft. Met amper buitenspelers en slechts één echt creatieve middenvelder (Berghuis), aldus Mossou. Steven Berghuis staat echter al weken aan de kant met een knieblessure en wordt voorlopig nog niet terug verwacht. Als Ajax ook in februari en maart nog enigszins serieus mee wil doen, zo redeneert deze trainer, dan wordt het cruciaal om pakweg twintig spelers tegelijk topfit te krijgen én te houden.

LEES OOK: Mike Verweij trekt aan de bel en wil dat er hard wordt ingegrepen bij Ajax

Mossou denkt ook wel te weten waarom de keuzes van Farioli in het Nederlandse voetbal op zoveel weerstand stuiten. Waarom de Italiaan - ondanks het feit dat hij al veel meer wedstrijden won dan zijn voorganger Maurice Steijn vorig jaar en Ajax ontelbaar veel minder tegengoals krijgt - veel kritiek krijgt vanuit het Old Boys Netwerk van het Nederlandse voetbal, laat zich eenvoudig raden, want daar bestaat een klassiek, oud-Hollands gezegde voor. Wat de boer niet kent, dat vreet-ie niet.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Johan Derksen wil niet Francesco Farioli, maar 66-jarige coach als hoofdtrainer van Ajax

Ajax heeft de ideale trainerskandidaat laten lopen, denkt Johan Derksen.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Grote Markt
Link gekopieerd!
    11
    + 1
avatar

Sjoerd, ik denk dat het voor Farioli niets uitmaakt als hij door Ajax weg gebonjourd wordt. Clubs genoeg die hem met zijn rouleren willen hebben, neem ik aan. Farioli heeft een onevenwichtige selectie volgens jou, misschien klopt het wel hij kreeg ook door omstandigheden een onevenwichtige selectie in handen. Sjoerd maak jij je maar druk om de club uit de stad van de krant waar jij voor werkt, die club heeft ook een onevenwichtige selectie.

JongeJasper
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

Serieus, wat is die Mossou aan het lullen? Farioli doet gewoon wat nodig is na die ramp van vorig seizoen. Laat die man werken!

DubbeleEspresso
Link gekopieerd!
    6
    + 1
avatar

Nou, als het werkt, waarom niet? Beter dan weer zo'n seizoen als vorig jaar.

Kramer
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

We hebben een paar riooljournalisten en van die sensaties zoekers met een Snor in dit land die het allemaal denken beter te weten.

Goku
Link gekopieerd!
    6
    + 1
avatar

Artikel 3 keer gelezen, en hoe ik het ook lees, staat deze man achter de werkwijze van Farioli. Hij probeert het uit te leggen waarom de trainer rouleert en dat Nederlanders dat niet gegrijp. Waarom dan zo negatief reageren

Kramer
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Hij heeft het in de podcast ook al vaker uitgelegd, hij is 1 van de weinige die het wel begrijpt ja. Maar die riooljournalisten van de telegraaf begrijpen het niet.

Laurens1
Link gekopieerd!
    5
    + 1
avatar

Mossou is gelukkig niet de norm voor een fatsoenlijke journalist. Echt een narcist welke zichzelf graag hoort praten maar weinig zegt!

RustigeReinier
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ik begrijp de kritiek wel. Continu wisselen kan voor onrust zorgen binnen het team. Maar aan de andere kant, als het werkt, wie zijn wij om te oordelen?

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen