Miedema ondertekent brandbrief: 'Dit is een stomp in de buik van het vrouwenvoetbal'

21 oktober 2024, 10:23   Bijgewerkt: 21 oktober 2024, 11:19
Foto: © Imago

Ruim honderd vrouwelijke profvoetballers spreken zich uit gezamenlijk uit tegen de sponsordeal die wereldvoetbalbond FIFA in april sloot met het Saudische staatsoliebedrijf Aramco. In een gezamenlijke brief, die onder meer is ondertekend door Vivianne Miedema, wordt de deal 'een middelvinger naar het vrouwenvoetbal' genoemd.

De brief is verspreid onder 24 media wereldwijd, waaronder Trouw in Nederland. De ondertekenaars hebben bijvoorbeeld grote bezwaren tegen de sponsordeal vanwege de positie van lhbti+’ers en vrouwen in Saudi-Arabië. “Maar ook de rechten van alle andere Saudische burgers worden vertrapt.” Volgens de ondertekenaars investeert het Saudische regime miljarden in sport om ‘de aandacht af te leiden van wrede mensenrechtenschendingen in het land’. “Wij willen geen onderdeel zijn van die verdoezeling.” De deal wordt 'een stomp in de buik van het vrouwenvoetbal' genoemd.

Artikel gaat verder onder video

Aramco is dankzij de deal ook sponsor van het WK voor vrouwen in 2027. Dat is een doorn in het oog voor de speelsters. “Stel je voor dat lhbti+-spelers, van wie velen helden in onze sport zijn, Aramco op het WK moeten promoten, het staatsoliebedrijf van een regime dat die relaties en de waarden waar zij voor staan criminaliseert.” Bovendien wordt gewezen naar de bijdrage van het bedrijf aan klimaatverandering. Aramco is het bedrijf met de hoogste CO2-uitstoot ter wereld en volgens de ondertekenaars verantwoordelijk voor ‘de brandende toekomst van het voetbal’.

LEES OOK: ‘Het is makkelijk voor spelers om naar de FIFA en de UEFA te wijzen, maar je moet ook naar je club wijzen’

Reactie FIFA

De brief is ondertekend door 106 speelsters uit 24 verschillende landen. Nederlandse ondertekenaars zijn Oranje-aanvoerder Vivianne Miedema, initiatiefnemer Tessel Middag (44 interlands) en Loes Geurts (125 interlands). De FIFA reageert door te zeggen dat het de sponsordeal met Aramco ‘op waarde schat’ en dat het alle inkomsten in het voetbal investeert, ook het vrouwenvoetbal.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

RBC_
Link gekopieerd!
    10
    + 1
avatar

Dit is weer zo'n typisch gevalletje van geld boven moraal. En dan maar zeggen dat ze het beste voor hebben met het vrouwenvoetbal. wat een grap.

FCHeerenveenBoer
Link gekopieerd!
    15
    + 1
avatar

Miedema heeft groot gelijk. Dit soort deals zijn gewoon niet te verantwoorden. En dan vrwachten ze dat we het WK serieus nemen????

sneeuwschuiver
Link gekopieerd!
    14
    + 1
avatar

FIFA is echt de weg kwijt. Eerst die corrupte bende in Qatar en nu dit. Hoeveel steken kunnen ze nog laten vallen?

smartSam
Link gekopieerd!
    19
    + 1
avatar

Dit laat maar weer zien dat voetbal meer moet zijn dan alleen een spelletje. Het moet een platform zijn voor verandering, niet voor het witwassen van regimes.

FCUtrecht2024
Link gekopieerd!
    20
    + 1
avatar

En dan vragen ze zich af waarom mensen het vertrouwen in de FIFA verliezen. Dit soort acties zijn gewoon een schande.

tiktakatommy
Link gekopieerd!
    21
    + 1
avatar

Hopelijk blijven de speelsters zich uitspreken. ze hebben een stem en die moeten ze gebruiken. Respect voor Miedema en de rest

Ajeto!
Link gekopieerd!
    9
    + 1
avatar

Zoek maar een een bedrijf die 4 jaar lang 100 miljoen Dollar per jaar wil sponsoren aan vrouwenvoetbal, Co2 neutraal is en het beste voor heeft met het hele alfabet. Dat lijstje is kort, heel kort. Als je heel graag wil dat het vrouwenvoetbal stappen gaat maken zal je ergens ook je principes aan de kant moeten schuiven

Dexi
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Daar denkt Makkelie anders over, met zijn geaardheid heeft hij schijt aan de mensenrechten en fluit hij zijn wedstrijdjes in Saudi-Arabië om zijn zakken te vullen met olie dollars. Dat mannen zoals hij van een flatgebouw worden gegooid, zal hem een worst zijn, zolang hij maar profiteert van de financiële voordelen.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen