'Zorg en ergernis' om Brian Brobbey: 'Ook onder Farioli is dit wederom een item'

10 september 2024, 08:11
Foto: © Imago

De fysieke gesteldheid van Brian Brobbey is soms een bron van 'zorg en ergernis' voor zijn trainers, schrijft Sjoerd Mossou dinsdagochtend in het Algemeen Dagblad. De 22-jarige spits van Ajax staat dinsdagavond in de basis van het Nederlands elftal, dat in de Johan Cruijff ArenA aantreedt tegen Duitsland in het kader van de Nations League.

Brobbey kwam dit seizoen tot dusverre zes keer binnen de lijnen in een officieel duel van zijn club. Vier keer deed hij dat als invaller, tweemaal gaf trainer Francesco Farioli hem een basisplaats. Beide keren maakte de spits de 90 minuten niet vol, iets dat de afgelopen jaren sowieso vaker niet dan wel voorkwam.

Artikel gaat verder onder video

LEES OOK: Driessen ziet moeilijke situatie Brobbey: 'Die staat voor een loodzwaar karwei'

"De belastbaarheid van Brobbey is zowel bij Ajax als Oranje een heikel, gevoelig thema", schrijft Mossou. "Insiders en kenners bijten zich stuk op waterdichte verklaringen: komt het wellicht voort uit zijn jeugdjaren, toen hij fysiek zóveel sterker was dan leeftijdsgenoten dat hij in feite jarenlang onderbelast werd?", vraagt de journalist zich af. "Is het iets genetisch, in combinatie met zijn explosieve speelstijl? Puur pech wellicht? Vraagt zijn lichaam heel specifieke, afwijkende vorm van training?"

LEES OOK: Ronald Koeman verklapt, naast Brian Brobbey, nog één basisspeler tegen Duitsland

Hoewel langdurig blessureleed Brobbey tot nu toe - gelukkig - bespaard is gebleven, is voorzichtigheid de afgelopen jaren qua belasting steevast geboden geweest. "Er zit gewoon te weinig constantheid in zijn fitheid. Het komt steeds terug", beklaagde toenmalig Ajax-trainer John van 't Schip zich eens hardop, toen Brobbey vanwege hamstringklachten niet kon spelen. Ook Farioli moet voorlopig doseren met speelminuten voor zijn - op papier in ieder geval - eerste spits. "Dit tot zorg en ergernis soms van zijn trainers, die niet konden geloven dat een 22-jarige, ogenschijnlijk ijzersterke speler geen twee wedstrijden in een week kon spelen. Ook onder de nieuwe Ajax-trainer Farioli is dat wederom een item", schrijft Mossou.

LEES OOK: Youri Mulder is compleet verbaasd en noemt staf van Oranje 'stelletje slaapkoppen'

De journalist noemt het dan ook 'een kleine verrassing' dat Brobbey dinsdagavond aan de aftrap verschijnt tegen de Duitsers. Bondscoach Ronald Koeman hield de media maandag tijdens zijn persconferentie voor dat hij op basis van deze wedstrijd nog geen conclusies gaat trekken over de spitspositie. In de vólgende interlandperiode is de keuzeheer echter wél van plan een keuze te maken voor wat betreft zijn eerste spits. Wordt het Brobbey of Joshua Zirkzee, die tegen de Bosniërs een prima basisdebuut in Oranje beleefde? Of keert Memphis Depay - die eindelijk officieel een nieuwe club heeft gevonden - dan weer terug in de punt van de aanval? "Brobbeys vierde interland mag vanavond dan geen definitief eindexamen zijn, het betreft wél een belangrijk tussentijds tentamen", concludeert Mossou in ieder geval.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Conflict tussen Koeman en Bergwijn zorgt voor hevige discussie aan Vandaag Inside-tafel

Aan tafel bij Vandaag Inside ontstaat een flinke discussie over het conflict tussen bondscoach Ronald Koeman en Steven Bergwijn.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop
Uit de Kelderklasse: 'wanneer je weer terug moet naar je vrouw..' 😂⚽

Uit de Kelderklasse: 'wanneer je weer terug moet naar je vrouw..' 😂⚽

  • KELDERKLASSEMENT

Reacties

Nietgefactcheckt
Link gekopieerd!
    27
    + 1
avatar

Kan me er wel iets bij voorstellen. Ben zelf ook meer gebouwd als Brobby dan bijvoorbeeld een Mats Wieffer. Al die (dikke) spieren maken je eigenlijk totaal ongeschikt voor voetbal. Ik zeg niet dat hij niet zou moeten voetballen, maar zijn lichaamsbouw is niet ideaal. Het zal vast met meer factoren te maken hebben natuurlijk.

Sticks
Link gekopieerd!
    27
    + 1
avatar

Er wordt nogal eens gedaan alsof Brobbey een enorm dikke meneer is, vooral door een bepaald persoon hier, maar dat is echt belachelijke flauwekul. Kinderachtig. Brobbey weegt ergens tussen de 70 en 80 kilo (Google varieert nogal) maar is gewoon een speler die niet heel explosief is en ook niet erg wendbaar. Dat werkt in zijn nadeel. Misschien is hij wel over-traint, dat zou best kunnen. Misschien is het een natuurlijk iets, hij heeft nu eenmaal een flink lichaam en dan kom je niet snel in beweging. Flinke spieren kunnen ook een nadeel zijn. Toch vind ik hem geen ideale spits, hoewel hij best goede (scorings-)statistieken heeft. Maar dat heeft ook weer te maken met dat ik hem geen echte afmaker vind. Luuk de Jong bijvoorbeeld, om maar eens iemand te noemen, weegt 86 kilo (volgens Google) maar is veel wendbaarder en ook gewoon fitter. Moeilijk te zeggen wat precies de oorzaak of oorzaken zijn van zijn klachten. Misschien zou Brobbey wel beter kunnen functioneren in een positie áchter de spits, geen idee. Persoonlijk zou ik bij Ajax liever een andere spits zien, maar we moeten het er mee doen. Ik ben benieuwd wat ie er vanavond van bakt.

Goku
Link gekopieerd!
    25
    + 1
avatar

Hij is ook niet klein 1,80 en Luke 1,88. Denk dat het meer aan de soort spieren ligt, korte of lange spieren. Google: Lange spieren worden vaak gebruikt voor soepele, gecontroleerde bewegingen zoals lopen, terwijl korte spieren worden gebruikt voor krachtige, explosieve bewegingen zoals sprinten of springen. Denk dat bij korte spieren de uithoudingsvermogen minder is dan bij lange spieren

Sticks
Link gekopieerd!
    25
    + 1
avatar

Zou zomaar kunnen. Brobbey is gewoon geen ideale spits vanwege dat lijf of die spiermassa, dat zit hem toch in de weg denk ik. Ondanks dat vind ik het toch knap van hem dat hij relatief vaak gescoord heeft.

21Rudolf21
Link gekopieerd!
    23
    + 1
avatar

Inspecteur Google even zijn gelijk halen hoor. Het gaat niet in dit artikel of hij dik is of niet en als iemand dat hier zegt gaat het piepertje alle spitsen even bij langs op Google hoe zwaar ze zijn hahaha. Het gaat erom dat hij in zijn jeugd sneller ontwikkeld was dan zijn leeftijdsgenoten en zo zijn lichaam nooit veel heeft hoeven te belasten. En dat ie daarom nu vaak blessures heeft daar zijn ze bang voor. Kan je trouwens ook even opzoeken hoe zwaar vd Vaart nu is? Vraag het voor een vriend.

GabrielleX01
Link gekopieerd!
    20
    + 1
avatar

@21Rudolf21 Je weet wat ze zeggen als iemand het "vraag het voor een vriend(in)" gebruikt toch? ;)

Ztuffz83
Link gekopieerd!
    5
    + 1
avatar

@Rudolf; 47 chromosomen.. je kunt er niets aan doen.

QuarlonK
Link gekopieerd!
    27
    + 1
avatar

Tegenwoordig zijn er zoveel data. Daarmee moet toch inzichtelijk zijn hoe ver je hem kan belasten? Misschien is hij anders dan het gemiddelde maar het is wel de taak van de medische staf om dat voldoende in beeld te brengen. Op zich is daar niets mis mee als hij maar rendeert. Met zijn statistieken is niets mis. Zijn goals worden 1 keer herhaald en zijn missers 5 keer. Dat is het typische in Nederland

DeWitteBeer
Link gekopieerd!
    15
    + 1
avatar

weer zo'n professor die het over data heeft, iedereen die maar een beetje technisch was met een bal ziet dat zijn techniek tekort komt en dat haal je niet uit data, dat zie je op het veld. Brobby zijn eerste bal aanname is 7 van de 10 keer slecht. dan kom je al slecht uit en voor een diepe spits kan hij wel heel slecht koppen, allebei te trainen, hier hebben we het al een jaar over. als die jongen daar geen extra werk van maakt dan gaat dit nog lang duren. vergeet het verhaal over de spiermassa van meneer de Google verderop wat net gemeld werd. voorbeeld, kijk naar Lukaku, dat is een groot gespierde spits, zijn techniek is goed en daarom is hij goed.

jurgen😎
Link gekopieerd!
    19
    + 1
avatar

klopt je eerste aanname is het belangrijkste dat bepaald wat je kan doen. En na zoveel intense uren voetballen sinds jeugd is dat het eerste wat je moet kunnen meesteren aannemen stilleggen of aannemen en vooruitpasen tegelijk. Ik vind hem niet te dik ik vind hem te onrustig in zn spel en zn techniek niet zuiver genoeg.

QuarlonK
Link gekopieerd!
    22
    + 1
avatar

Dat je techniek tekort komt maakt je niet perse tot slechte voetballer professor. Kijk maar naar types als Kuijt en Weghorst. En zijn techniek is inderdaad voor verbetering vatbaar maar dan is het nog des te knapper dat hij deze statistieken kan overleggen. Het is maar hoe je het bekijkt

Hurricane.
Link gekopieerd!
    8
    + 1
avatar

Brobbey is gewoon een heel beperkte voetballer. Kan geen bal fatsoenlijk aanemen en is veel te zwaar. Het is een hotsebots voetballer die geen idee heeft wat hij aan het doen is . Het stiert en bots maar raak. Misschien een keer loslaten in Pamplona.

CG
Link gekopieerd!
    14
    + 1
avatar

Misschien dat we kunnen zien hoe goed (of matig) hij echt is !!!

Massica
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

)))) Hete meisjes wachten op u op - - Top25.fun

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen