Driessen voorspelt na Ajax - Besiktas ‘serieuze problemen’ voor de Amsterdammers

27 september 2024, 09:40
Foto: © Imago/De Telegraaf/Realtimes

Ajax boekte donderdagavond een overtuigende 4-0 overwinning op Besiktas en beleefde daarmee een uitstekende start van de competitiefase van de Europa League. De Amsterdammers kunnen een succesvol Europees avontuur heel goed gebruiken, zo bleek donderdagmorgen uit de cijfers van het afgelopen boekjaar. Ajax noteerde een nettoverlies van bijna tien miljoen euro en gaat ook volgend jaar uit van verlies. Volgens Valentijn Driessen kan dat verlies met nog twintig miljoen euro oplopen en ‘doemen’ er voor de Amsterdammers ‘serieuze financiële problemen’ op als ze zich niet plaatsen voor de Champions League.

Volgens Driessen is de tien miljoen euro verlies die Ajax noteerde over het boekjaar 2023/24 een ‘opgepoetst’ verlies. De nummer vijf van Nederland in het afgelopen seizoen zou zonder de verkoop van Jurriën Timber, Mohammed Kudus en Edson Álvarez veel dieper in de rode cijfers hebben gezeten. Vooral door hen verdiende Ajax netto ruim 31 miljoen euro op de transfermarkt. Spelershandel is voor Nederlandse clubs een wezenlijk onderdeel van de bedrijfsvoering om financieel het hoofd boven water te houden. Ajax gaat voor het lopende seizoen opnieuw uit van een verlies, dat ongetwijfeld veel hoger zal uitvallen tot mogelijk wel 30 miljoen euro of meer, zo schrijft Driessen in zijn column in De Telegraaf.

Artikel gaat verder onder video

LEES OOK: Ajax keert ondanks financiële en sportieve malaise tonnen aan bonussen uit

De verslaggever stelt dat Ajax ‘gewoonweg’ op ‘te grote voet’ leeft. “Er doemen serieuze financiële problemen op als de club zich voor het derde seizoen op rij niet kwalificeert voor de Champions League”, zo schrijft Driessen. Ajax eindigde in het seizoen 2022/23 op een teleurstellende derde plaats en greep daardoor voor het eerst sinds lange tijd naast een ticket voor het miljardenbal. De club plaatste zich wel voor het hoofdtoernooi van de Europa League, maar na een derde plaats in de groepsfase ging het in de achtste finales van de Conference League al mis tegen Aston Villa. Veel premies streek Ajax dus niet op. Dit seizoen moet het gebeuren in de Europa League, maar volgens Driessen zal de waarde van de spelersgroep op dit niveau ‘snel verder afnemen’.

LEES OOK: Dramatische prestaties raken Ajax hard: miljoenenverlies in Amsterdam

“De huidige waardebepaling in de boeken van 144 miljoen euro voor de relatief oude selectie is al veel te hoog”, zo klinkt het. “De restwaarde van veel van de oudere spelers en de diverse miskopen valt te verwaarlozen. Naast Brian Brobbey zullen slechts toptalenten uit eigen jeugd die voor nul euro op de balans staan significante bedragen kunnen opleveren. Behoudens misschien Kenneth Taylor, Mika Godts en Jorrel Hato heeft Ajax zulke toppers niet onder contract staan”, zo ziet Driessen, die er bovendien op wijst dat Sven Mislintat tijdens de transferzomer van 2023 ‘liefst 59 contractjaren’ heeft uitgedeeld voor ‘middelmatige’ spelers die Ajax ‘aan de straatstenen niet kwijt kan’. “Zo ondervond technisch directeur Alex Kroes in de voor Ajax mislukte transferzomer.”

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 'Farioli ergerde zich groen en geel en heeft hem uit de Ajax-kleedkamer laten verwijderen'

Francesco Farioli denkt als trainer van Ajax aan de allerkleinste details.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

21Rudolf21
Link gekopieerd!
    16
    + 1
avatar

Het is en blijft een zooitje daar. Goed dat Valentijn de vinger op de zere plek legt. Alex Kroes is niet capabel genoeg om mindere spelers te verkopen, dat gaat op lange termijn veel problemen opleveren.

Blackie
Link gekopieerd!
    14
    + 1
avatar

real madrid, barcelona, en zo zal er wel nog wel een paar zijn hebben ook nogal wat schuld open staan op hun conto en dat geloof ik met wat meer cijfers voor de komma dan ajax en kijk ze spelen nog en de uefa grijpt niet in , dus waar maak onze heer driessen zich druk om. en zijn werkgever ( telegraaf ) staat er financieel ook niet echt rooskleurig op en die gaat ook nog lekker door . dus waar hebben we het over

Vriendje Stokvis
Link gekopieerd!
    9
    + 1
avatar

ajax is niks meer of minder dan Vitesse he en die spelen nu KKD omdat ze het finacieel niet voor elkaar hadden. Gelijke monniken gelijke kappen. Dus hop naar de KKD.

21Rudolf21
Link gekopieerd!
    18
    + 1
avatar

Ajax heeft weer eens gewonnen en de vergelijkingen met Real Madrid en Barca komen alweer uit de kast.

Flamingo
Link gekopieerd!
    18
    + 1
avatar

Blackie, sorry dat ik het zeg, maar je eerste zin geeft al aan dat je er weinig van snapt. Barca, Real en vele andere grote clubs hebben idd veel schuld. Alleen is de knvb net even wat strenger dan een bijvoorbeeld la Liga. Heb je het financieel niet op orde, kan je hoog of laag springen maar krijg je punten in mindering of erger. Hierom zal het Nederlandse voetbal nooit meer aanhaken aan Engeland, Duitsland, Spanje etc.

Nobody
Link gekopieerd!
    21
    + 1
avatar

@Vriendje Stokvis Tussen Vitesse en Ajax zit nog wel een groot verschil, dat is geen mening, maar een feit. Ik ben zelf geen fan van Ajax, maar (voorlopig) staat dat feit als een paal boven water.

Vriendje Stokvis
Link gekopieerd!
    10
    + 1
avatar

Wat is het verschil dan precies? Je moet toch gewoon je boekhouding in orde hebben of gelden er weer andere regels voor ajax.

Nobody
Link gekopieerd!
    9
    + 1
avatar

@Vriendje Stokvis Het grootste verschil is dat Ajax nog haar eigen broek kan ophouden, dat kon Vitesse niet. Het e.e.a. is erg duidelijk in de jaarverslagen die gepubliceerd zijn, is echt geen rocket science.

Sticks
Link gekopieerd!
    24
    + 1
avatar

Gelukkig is de mening van Driessen niet relevant en ook niet representatief voor de club Ajax. Bovendien weten we onderhand wel dat deze website er geen enkel probleem mee heeft om volslagen subjectief berichten over Ajax te plaatsen. Geheel gevrijwaard van enige onpartijdigheid...

Laurens1
Link gekopieerd!
    15
    + 1
avatar

Het lezen van cijfers ontgaat de meesten hier! Echt 10 miljoen verlies, ja echt🤦‍♂️🤦‍♂️

21Rudolf21
Link gekopieerd!
    15
    + 1
avatar

Ik vind de mening van Driessen wel relevant als het over Ajax gaat. Hij werkt voor de Telegraaf die dicht bij Ajax staat. En zoals je weet is alles zo lek als een mandje in Amsterdam.

Flamingo
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

Nee je kop in het zand steken dat is de oplossing. Ajax heeft fors verlies geleden en las dat ze vorig jaar zelfs 20 miljoen euro bij de bank hebben geleend. Driessen heeft in deze gewoon gelijk. Dit jaar weer CL mislopen is rampzalig voor Ajax. Ze leven idd op te grote voet. Maar zoals Brigges vorige week aangaf, hij lachte het hardst van allemaal na de slechte resultaten van psv en Feyenoord in de CL, maar vergat dat als er nog maar 1 CL plek is in de ED dat er straks helemaal geen geld meer is voor Ajax.

Vriendje Stokvis
Link gekopieerd!
    10
    + 1
avatar

Maak er maar 50 miljoen van. Dat is een feit.

SC Henk nog maar eentje bij
Link gekopieerd!
    17
    + 1
avatar

Valentijn heeft 1 grote missie sinds Ajax hem en zijn clubje buitenspel heeft gezet en dat is de totale vernietiging van Ajax. Dat hij daardoor als een grote onbenul overkomt heeft hij niet eens door. Ook dit is daar weer een voorbeeld van. Mocht de teneur rondom Ajax ook maar een beetje positief zijn dan komt hij weer met zijn zure stukjes. Dat Ajax op te grote voet leeft is geen nieuws en is al jaren geleden ontstaan in de periode dat Ajax het goed deed in de Champion League. De gedachte dat je met geld een winnend elftal koopt is een sprookje waar meerdere clubs al vaker hun hoofd mee hebben gestoten. Ook Ajax dus. Gooi daar een type als Mislintat en een falende trainer als Steijn overheen en je hebt de financiële chaos van nu. Dat is geen nieuws maar dat is een werkelijkheid waar Ajax dit jaar volop de herstelwerkzaamheden voor verricht. Als je het dan toch over geld wil hebben Valentijn dan is het nieuws van vandaag dat de waarde van Godts en Fitz-Jim enorm de lucht in schieten.

Laurens1
Link gekopieerd!
    7
    + 1
avatar

Mis Jaap nog steeds!

Ruud40
Link gekopieerd!
    16
    + 1
avatar

Ik ben natuurlijk geen dik betaalde voetbaljournalist met een enorme hekel aan Ajax dus ik roep effe zo maar iets. “De huidige waardebepaling in de boeken van 144 miljoen euro voor de relatief oude selectie is al veel te hoog”, zo klinkt het. Volgens mij (en het Ajax jaarverslag) is dit per 1-7-2024. Sindsdien zijn Bergwijn, Conceicao, Mikautadze, Rulli, Sanchez verkocht voor ruim 50mln en is alleen Weghorst voor 2,4 mln gekocht. Daarmee daalt de boekwaarde van 144mln - ca 50mln tot 94mln euro. Met Brobbey, Hato, Sutalo, Ramaj, Akpom, Mannsverk, Tahirovic, Forbs (14mln als de optie gelicht wordt) etc etc denk ik dat er eenvoudig 90 mln te verdienen is en de boekwaarde eerder te laag is. Want Sosa, Medic, Wijndal zijn ook miljoenen waard. Taylor, Godts, Baas hebben geen boekwaarde want zelf opgeleid. Spelers worden in ca 5 jaar afgeschreven, dus dit seizoen 19mln boekwaarde verlies. Voordeeltje: Vorig seizoen was het nog 29mln. De salarispost dit seizoen is door vertrek van Rulli en Bergwijn en (tijdelijk) Forbs, Sosa, en Medic al fors verminderd, blijft te hoog maar vergt tijd om het op te lossen. Het gewoon de goede kant op, het eigen vermogen is 220mln, dus een jaartje verlies overleeft Ajax wel zonder Vitesse achterna te gaan.

Grote Markt
Link gekopieerd!
    9
    + 1
avatar

Ruud40, helder en informatief, dit is pas een kwalitatief statement, zijn er maar meer van.

Sticks
Link gekopieerd!
    6
    + 1
avatar

@Ruud40: jij snapt hoe het zit. Helder verhaal.

haike
Link gekopieerd!
    5
    + 1
avatar

serieuze problemen als ze zich niet plaatsen voor de CL lees ik?? dan zal de KNVB er wel alles aan doen om dat te doen lukken geloof me maar!!

R MN
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

Valentijn Driessen heeft zelf op hoog niveau gevoetbald. 103 interlands, groot geworden bij Feyenoord, vandaaruit naar Bayern München, aansluitend naar Real Madrid en in zijn nadagen afgebouwd bij Chelsea. Toen ging de wekker en moest hij weer slaven bij dat nepkrantje.

Robert1971
Link gekopieerd!
    4
    + 1
avatar

1 speler verkopen en het is opgelost, Valentijntje verveelt zich weer, moet iets schrijven.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen