Uitstekend nieuws voor Ajax en Kroes: 'Na het zuur komt komende transferwindow het zoet'

13 september 2024, 14:43
Foto: © Imago/Realtimes

Technisch directeur Alex Kroes van Ajax krijgt tijdens de komende transferwindow in januari meer ruimte om de selectie te versterken. Dat schrijft Mike Verweij van De Telegraaf althans. Kroes kon afgelopen zomer erg weinig uitrichten op de transfermarkt, maar krijgt over een paar maanden de kans om de spelersgroep van Francesco Farioli ‘gericht’ te versterken.

Na twee chaotische en zelfs dramatische transferperiodes moest afgelopen zomer alles anders bij Ajax. De club had vorig jaar onder leiding van de toenmalige directeur voetbalzaken Sven Mislintat meer dan honderd miljoen euro uitgegeven aan nieuwe spelers en langdurige én dure contracten uitgedeeld. Doordat Ajax zich vorig seizoen voor het tweede jaar op rij niet wist te plaatsen voor de Champions League, liep het opnieuw heel veel geld mis. De opdracht voor Kroes was duidelijk: eerst (voor veel geld) verkopen, dan pas investeren in de selectie.

Artikel gaat verder onder video

De technisch directeur hoopte tientallen miljoenen euro’s te verdienen aan de verkoop van veelal overbodige spelers, maar dat viel uiteindelijk flink tegen. Georges Mikautadze, die in de tweede helft van het afgelopen seizoen al werd verhuurd, werd weliswaar verkocht, maar van spelers zoals Borna Sosa, Jakov Medic en Carlos Forbs kon voorlopig enkel tijdelijk afscheid worden genomen. Ajax wist door het vertrek van deze spelers, en zeker dankzij de transfer van Steven Bergwijn op Deadline Day, wel serieus te besparen op salarissen. Dat was eveneens een belangrijke taak voor Kroes.

LEES OOK: Mike Verweij trekt snoeiharde conclusie over Susan Lenderink

Ajax moet flink bezuinigen

In de hele club worden op dit moment al kostenbesparende wijzigingen doorgevoerd voor een stabiele organisatie, waarbij er bij de voetbaltak alleen al 20 miljoen euro moet worden bezuinigd, zo schrijft Verweij vrijdag. Waar Ajax de afgelopen jaren de portemonnee kon trekken, was dat deze zomer dus zeker niet het geval. De Amsterdammers haalden enkel Bertrand Traoré (transfervrij), Daniele Rugani (huur) en Wout Weghorst (2,4 miljoen euro) naar de Johan Cruijff ArenA. Kroes had meerdere versterkingen op het oog, maar door de financiële situatie kon hij voor veel spelers niet concreet worden.

LEES OOK: Farioli krijgt serieuze tip voor linksbuitenpositie: 'Eigenlijk precies wat hij wil'

Er schijnt nu echter licht aan het einde van de tunnel. En na het zuur voor Kroes, die 57 miljoen euro binnenhaalde, slechts 2,4 miljoen spendeerde (aan Weghorst) en op de slotdag van de transfermarkt naast Kamaldeen Sulemana greep, komt komende transferwindow het zoet. Dan kan de selectie van Farioli gericht worden versterkt, zo weet Verweij. Ajax had Sulemana graag willen presenteren als vervanger van Bergwijn, maar was te laat met het indienen van het papierwerk. De club leek nog op zoek te gaan naar een transfervrije aanwinst, maar Johan Inan van het Algemeen Dagblad denkt dat Kroes daar al een streep doorheen heeft gezet.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Francesco Farioli meldt zich op Instagram en verrast

De trainer van Ajax schrijft: "Iedereen dacht dat dit onze eerste missie was, maar..."

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop
Uit de Kelderklasse: 'Wanneer je weer terug moet naar je vrouw..' 😂⚽

Uit de Kelderklasse: 'Wanneer je weer terug moet naar je vrouw..' 😂⚽

  • KELDERKLASSEMENT

Reacties

Sticks
Link gekopieerd!
    26
    + 1
avatar

Kroes heeft gedaan wat in zijn mogelijkheden lag, en dat het een lastig verhaal zou zijn is zo klaar als een klontje. Waar ik persoonlijk erg blij mee ben is de verkoop van Bergwijn die met zijn 5 m loon een flinke stempel drukte op de financiën. Spelers verhuren als je ze niet kunt verkopen is een moetje, maar beter dan niks. Nu moet de focus liggen op hopelijk zo veel mogelijk wedstrijden winnen en proberen om weer stappen te zetten bij de volgende transferwindow.

Goku
Link gekopieerd!
    20
    + 1
avatar

Ben het met je eens, maar waar komt het geld vandaan om fors te investeren?

Sticks
Link gekopieerd!
    20
    + 1
avatar

Goeie vraag. Ik denk dat ze in de komende transferperiode zullen proberen om verhuurde spelers alsnog te verkopen? Of sowieso nog spelers te verkopen? Ik ga er vanuit dat ze in die transferperiode niet opeens enorme bedragen kunnen uitgeven, maar ik hoop wel dat er wat beweging inzit en dat ze weer een stapje kunnen maken.

CG
Link gekopieerd!
    21
    + 1
avatar

Nu wordt het echt eens tijd om de goede weg ingeslagen te zijn voor minimaal de eerstkomende vijf jaar met goed voetbal !!!

Goku
Link gekopieerd!
    20
    + 1
avatar

Wat is er veranderd na deze transferwindow en 3 wedstrijden? Is nu de restrictie weg van maar 40% uitgeven? Want 40% van 57mil is nog weinig om harde noten te kraken denk ik.

Allback
Link gekopieerd!
    19
    + 1
avatar

Ik denk dat er alvast vooruit gelopen wordt op de verkoop van verhuurde spelers, maar dat is denk ik toch echt wat te vroeg. Forbs, Unuvar, Medic, Sosa.

kib*
Link gekopieerd!
    25
    + 1
avatar

Ik denk dat leuke spelers van de jeugd nog gaan verrassen en dat aankopen niet nodig blijken te zijn.

balletje rond
Link gekopieerd!
    9
    + 1
avatar

Wat een afschuwelijke Ajaks site is dit, alles perfect in Amsterdam de rest telt niet mee of daar gaat alles fout. Dit is niet goed de andere clubs komen amper of niet in beeld als je kijkt hoeveel onzin berichten over 020 worden geplaatst is bizar het gaat tijd worden voor een betere site te maken en deze te sluiten zijn we ook gelijk van al die KingCrimson,Storm Spring en Krotje af dat zijn de meest irritante en getriggerde meelopers Ik ben weg groeten allemaal

Sticks
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

Dag lek balletje. Ik ga je niet missen.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen