UEFA stelt Duitsland in gelijk en geeft grove arbitrale dwaling tijdens EK toe

23 september 2024, 22:41   Bijgewerkt: 24 september 2024, 00:00
Foto: © Imago

Duitsland had tijdens het afgelopen Europees kampioenschap een strafschop moeten krijgen in de wedstrijd tegen Spanje, zo blijkt uit documenten van de UEFA in handen van Sportschau. Marc Cucurella hield een schot tegen met zijn arm, waarna de scheidsrechter van dienst geen strafschop gaf aan het thuisland.

In de verlenging van de kwartfinale van het EK tussen Spanje en Duitsland leek het gastland een strafschop te moeten krijgen. Cucurella kreeg de bal in het strafschopgebied tegen zijn arm, die niet langs het lichaam hing. Scheidsrechter Anthony Taylor wilde daar echter niets van weten, terwijl ook videoscheidsrechter Stuart Attwell niet ingreep. Duitsland verloor het duel uiteindelijk door een late treffer van Mikel Merino, terwijl Spanje zich later tot winnaar zou kronen.

Artikel gaat verder onder video

LEES OOK: UEFA krijgt keiharde trap na: ‘Denken dat ze groter zijn dan de sport’

Inmiddels heeft de UEFA het voorval bestudeerd en in een intern document duidelijk gemaakt dat deze beslissing niet de juiste is. “Handcontact met de bal dat ervoor zorgt dat een schot niet op doel gaat, moet zwaarder worden bestraft en in de meeste gevallen moet een strafschop worden toegekend”, citeert Sportschau het document. “Dit is niet het geval als de arm van de verdediger heel dicht bij of tegen het lichaam aan zit.” Ook over het specifieke moment met Cucurella is een passage geschreven. “In dit geval stopt een verdediger het schot op doel met zijn arm, die niet dicht langs het lichaam hangt. Daardoor maakt hij zich groter. Er had dus een strafschop gegeven moeten worden”, luidt het oordeel.

LEES OOK: Kevin De Bruyne dodelijk: 'Dat is onmogelijk, maar de UEFA en FIFA trekken zich er niets van aan'

Geen officiële reactie van UEFA

De UEFA heeft nog altijd niets officieel naar buiten gebracht over de handsbal van Cucurella. Roberto Rosetti, voorzitter van de scheidsrechterscommissie van de Europese voetbalbond, heeft voorafgaand aan het EK een presentatie gehouden over de handsregel. Daarin gaf hij bij een vergelijkbare situatie aan dat dit nooit een strafschop moet zijn. Nu lijkt de UEFA daarop terug te komen. Ook de Italiaanse voormalig scheidsrechter heeft nog niet op de situatie gereageerd.

© NOS

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Vaste kijkers keren zich tegen Vandaag Inside: 'Dit gaat een grens over'

Sommige vaste kijkers van Vandaag Inside zijn niet te spreken over een recente uitzending.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen