'Ik vrees met grote vreze dat Ajax nu een probleem heeft'

4 september 2024, 15:27   Bijgewerkt: 4 september 2024, 17:41
Foto: © Imago/ESPN/realtimes

De kans lijkt groot dat de FIFA een streep door de transfer van Kamaldeen Sulemana naar Ajax gaat zetten. Dat zeggen sportrechtadvocaten Michiel van Dijk en Frans de Weger in gesprek met de NOS. De Amsterdammers stellen maandagavond vlak voor het verstrijken van de transferdeadline de benodigde documenten te hebben aangeleverd bij de wereldvoetbalbond, maar de FIFA heeft nog altijd geen groen licht gegeven.

Ajax verkocht Steven Bergwijn maandag alsnog aan het Saudische Al-Ittihad en schakelde daarop razendsnel door naar Sulemana. Zowel met zijn werkgever (Southampton) als de speler zelf werd overeenstemming bereikt, waarop de documenten - in de woorden van technisch directeur Alex Kroes 'net voor de limiet' - werden geüpload in het Transfer Matching System van de FIFA. Dat onderzoekt nu echter of beide clubs tijdig de documenten hebben aangeleverd.

Artikel gaat verder onder video

LEES OOK: Alex Kroes deelt zorgelijke update over de komst van Sulemana

"Ik denk dat het een heel moeilijk verhaal gaat worden", zegt De Weger. "In TMS hangt rechtsboven een deadlineklok. Die loopt af tot 00.00.00. Tot dan hebben clubs de tijd om alle papieren te uploaden. Denk aan het transfercontract, het spelerscontract; de financiële details", legt de sportrechtadvocaat uit. Het kan best zijn dat Ajax om 23.59 uur de documenten heeft geüpload, maar dat wil niet zeggen dat de kous daarmee af is: "Maar als de andere club, in dit geval Southampton, dat niet op tijd heeft gedaan, is er geen match en geeft de FIFA geen groen licht. Dan gaat de transfer gewoon niet door."

LEES OOK: Valentijn Driessen keihard voor Alex Kroes: 'Een dikke onvoldoende'

Van Dijk ziet het ook somber in voor de Amsterdammers: "Ik vrees met grote vreze dat Ajax nu een probleem heeft", klinkt het. "De verantwoordelijkheid ligt echt bij de kopende partij", legt hij uit. "Wat dat betreft is het heel erg zwart-wit. Nee, er is geen grijs gebied. Dat is er bewust niet, echt om te voorkomen dat je kunt marchanderen. Als je die deadline niet strikt hanteert, dan is het hek van de dam."

Mocht de FIFA Ajax en Sulemana een 'nee' verkopen, dan zou een eventuele gang naar internationaal sporttribunaal CAS bovendien weinig uithalen, zo verwacht De Weger (die zelf als arbiter aan dat instituut is verbonden): "Dan wordt ertegenin geworpen: het is allemaal leuk en aardig om de schuld af te schuiven op de andere club of de bonden, maar jullie zijn dermate laat begonnen om deze deal rond te maken. Deadline is deadline. Daar zit geen ruimte, ook niet in de jurisprudentie", aldus de advocaat.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Duizenden boze tweets na transfer Steven Bergwijn naar Al-Ittihad

De bij Ajax vertrokken Steven Bergwijn krijgt geen warm welkom in Saudi-Arabië.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

haike
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

en terecht! moeten ze maar niet ut blijven stellen tot middernacht!!

Sticks
Link gekopieerd!
    15
    + 1
avatar

Maar ze vertellen dus eigenlijk niks nieuws. Óf het wordt goedgekeurd of niet. Dat je dan sportrechtadvocaten aan het woord laat is heel leuk maar wat hebben we daar nou eigenlijk aan? Of Ajax was te laat of Southampton. Of niemand. Gewoon wachten dus. Hoewel het wel idioot lang duurt, dat is eigenlijk wel schandalig.

Kramer
Link gekopieerd!
    14
    + 1
avatar

Las vanmiddag ergens dat de KNVB het probleem was.. Die hadden een deel niet op tijd ingeleverd bij de FIFA. Maar daarvoor hebben we hier van die top journalisten die dat vast wel via X of Twitter uit kunnen zoeken.

Sticks
Link gekopieerd!
    19
    + 1
avatar

Ik lees net (20.13 uur) dat het probleem is ontstaan bij de verwerking van de transfer van Bergwijn. Schijnt te zijn dat Al-Ittihad steeds opnieuw meer tijd nodig had om de transfer te verwerken en dat Ajax daardoor in de problemen is geraakt. En dat Ajax daardoor de papieren net wel of net niet op tijd de deur uit hebben kunnen doen. Volgens Ajax (snap ik wel) dus op tijd, volgens de FIFA misschien niet op tijd.

Kramer
Link gekopieerd!
    14
    + 1
avatar

We gaan het meemaken, we kunnen nu eerst naar dat Oranje gaan kijken..

Copa
Link gekopieerd!
    22
    + 1
avatar

Mag hij meedoen. ok Mag hij niet mee doen ook ok Hij heeft nog iets bewezen, de vraag is daarom dan ook of hij een aanwinst is voor de EL. Hij mag in de competitie gewoon meedoen. Het lijkt wel alsof Messi niet mee mag doen. Trouwens Haller was ook niet ingeschreven en dat was wel een verzwakking

Brigges
Link gekopieerd!
    14
    + 1
avatar

Wat moet Ajax met een linkerspits die nooit scoort? Weer zo'n paniekaankoop, er zijn betere opties.

kib*
Link gekopieerd!
    20
    + 1
avatar

Volgens het laatste nieuws heeft de FIFA de komst van Sulemana bij Ajax afgekeurd. Prima, het geld nu gebruiken voor een andere speler of vasthouden. Als Banel goed begeleid wordt dan kan hij misschien die leemte opvullen. Of Wolf.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen