Politie laakt ‘kortzichtige’ Ajax-fans: ‘Ze spelen nu eenmaal meer risicowedstrijden’

16 september 2024, 09:24
Foto: © Imago

Supporters van Ajax zijn klaar met de politiestakingen. Nadat twee duels op rij hierdoor werden afgelast, gingen supporters van de Amsterdammers zondagmiddag demonstreren op het Leidseplein in de hoofdstad. Maarten Brink, projectleider van de politieacties, vindt de reactie van de Ajacieden ‘kortzichtig’.

Sinds het nieuwe seizoen is begonnen, heeft de politie ervoor gekozen te gaan staken bij voetbalwedstrijden in een poging structureel vroegpensioen af te dwingen. Al drie keer werd er gestaakt bij duels van Ajax, waarvan de wedstrijden tegen Feyenoord en FC Utrecht ook daadwerkelijk werden afgelast. Om hun onvrede te uiten, trokken honderden supporters van de hoofdstedelingen zondagmiddag Amsterdam in, maar de demonstratie liep volledig uit de hand. De locoburgemeester van Amsterdam sprak hier na afloop schande van.

Artikel gaat verder onder video

LEES OOK: Steven Bergwijn laat zich zien en haalt helft van Ajax-totaal al na één wedstrijd

In gesprek met De Telegraaf noemt Brink de actie van de supporters van Ajax ‘kortzichtig’. Hoewel Ajax momenteel inderdaad meer wordt getroffen dan andere clubs, klopt het volgens hem niet om te zeggen dat dit buitenproportioneel is. “We richten ons natuurlijk niet op een specifieke club”, legt hij uit. “Momenteel zijn we in de fase van de zwaardere acties beland en dan komen risicowedstrijden aan de beurt. Het is ongelukkig voor Ajax dat zij net nu meer van die risicowedstrijden spelen, al hebben zij er naar verhouding sowieso meer daarvan.”

LEES OOK: Jeroen Stekelenburg zet Arno Vermeulen (64) met één opmerking volledig te kijk

Samenleving heeft last van stakingen

Dat de samenleving last heeft van de acties van de politie, is volgens Brink juist de bedoeling. “Het stakings- en demonstratierecht geldt voor iedereen”, legt hij uit. Negen maanden lang heeft de politie verschillende lichtere acties gevoerd, maar die hebben nog niet hun vruchten afgeworpen. “Daarom moeten we nu overgaan op zwaardere acties.” Het kan volgens Brink niet anders dan dat het volk last heeft van de stakingen. “Als vuilnismannen staken, gaat het ook stinken op straat”, illustreert hij.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Ajax-banneling keert terug op trainingsveld bij eerste elftal

Een van de spelers die niet meer welkom was bij de trainingen van Ajax 1, traint nu weer mee.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop
Uit de Kelderklasse: 'Wanneer je weer terug moet naar je vrouw..' 😂⚽

Uit de Kelderklasse: 'Wanneer je weer terug moet naar je vrouw..' 😂⚽

  • KELDERKLASSEMENT

Reacties

Laurens1
Link gekopieerd!
    22
    + 1
avatar

Het gedrag van de politie is al jaren kortzichtig, een corrupte organisatie waar fatsoenlijk beleid en omgangsvormen al tijden ver te zoeken zijn. Ajax supporters van dit gedrag betichten, geeft duidelijk een tekort aan enige zelfreflectie weer, bij de mannen in blauw. Deze oplossing van de supporters is niet correct, doch heel het mooie functioneren van ons politie apparaat is al jaren niet comme il faut.

Goku
Link gekopieerd!
    10
    + 1
avatar

De supporters van Ajax hebben gisteren bewezen dat wedstrijden van Ajax niet zonder de politie kan, Laurens. Als die door gesnoven "supporters"van welke club dan ook, zich normaal gedragen hadden we de politie niet nodig en was de rekening naar de samenleving ook niet zo groot

Willy1913
Link gekopieerd!
    4
    + 1
avatar

Je bent natuurlijk een Ajax supporter. Wat een slap verhaal van je. Je beseft duidelijk niet wat de politie in Nederland doet. Het is zo onzinnig dat ik niet eens met tegen argumenten hoef te komen.

LudiekInside
Link gekopieerd!
    18
    + 1
avatar

Maar Laurens 1, wees nou eens eerlijk, je zou toch bij voetbalwedstrijden nauwelijks politie nodig moeten hebben? Waarom kan het bij andere sporten wel? En welk bewijs heb je dat het functioneren van de politie al jaaaaaren niet is zoals het hoort? Natuurlijk gaat er wel eens iets fout maar dit is geroeptoeter in de ruimte.

Sticks
Link gekopieerd!
    23
    + 1
avatar

De supporters zullen de politieacties moeten slikken, daar kun je toch niks tegen doen. En altijd maar weer halve steden afbreken...echt idioot gedrag. Het gros van de supporters staat daar niet achter, supporters van andere clubs waar zo'n zaken gebeuren ook niet. Het is vrijwel altijd een kleine groep zwakzinnigen die het verpesten voor welwillende mensen. Ik heb eens in bij AS Roma in het stadion gezeten en daar had ik de indruk dat het nog een paar graden erger was (is) dan hier. Over het algemeen komen ze ermee weg omdat ze in grote groepen funktioneren. Hoe dan ook, het is diep triest.

GabrielleX01
Link gekopieerd!
    15
    + 1
avatar

Jammer dat elke fanatieke aanhang niet normaal kan doen. Tis toch te gek voor woorden dat je bewijzervanspreke half word vermoord als je als Rotterdammer in Amsterdam komt en vice-versa. Als iedereen gewoon normaal met elkaar kan doen, kan je soms een grap maken of met woorden duidelijk maken hoe je over mensen denkt zolang dat redelijk beschaafd blijft, dan was politie ook minder nodig. Maar het is gewoon bekend dat een aantal cokesnuivende dronken maloten het eigenlijk voor iedereen verpest. Het is te hopen dat het snel word opgelost en de stakingen snel voorbij zijn, anders vrees ik het ergste...

Brigges
Link gekopieerd!
    13
    + 1
avatar

Je moet wel heel naief zijn om te denken dat dit Ajax supporters zijn. Deze gasten komen overal vandaan uit NL en zijn maar op één ding uit en dat is rotzooi schoppen. Dat wordt al ruim van te voren met elkaar afgesproken. Heeft helemaal niks met Ajax te maken

Sticks
Link gekopieerd!
    19
    + 1
avatar

Ik denk dat je wel een punt hebt en dat er idd allerlei volk het land doorgaat om overal de boel te verzieken, en dat het dus niet alleen voetbalsupporters zijn.

vleermuis
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

een schal..is toch veel interessanter..ik blijf knallen op goals van ajaxieden en noem ze mieten terwijl je t niet ziet eh

vleermuis
Link gekopieerd!
    6
    + 1
avatar

de 3 kruizen van XXXmsterdam..edelmoedig barmhartig heldhaftig..leef het en ik geef het

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen