AZ vernedert Van Persie en Heerenveen met 9-1 (!), ontketende Parrott plots gedeeld Eredivisietopscorer

14 september 2024, 22:51   Bijgewerkt: 14 september 2024, 23:30
Foto: © Imago

AZ heeft zaterdagavond een monsterzege geboekt op het sc Heerenveen van Robin Van Persie, dat in het AFAS Stadion met maar liefst 9-1 klop kreeg. Troy Parrott, de Ierse spits die de zware taak heeft om Vangelis Pavlidis te doen vergeten maar zijn kruit in de eerste vier competitieduels drooghield, was met vier treffers de grote man aan Alkmaarse zijde en vindt zichzelf plotseling terug als gedeeld topscorer van de Eredivisie.

Parrot maakte als bankzitter bij Ierland het afgelopen EK mee. Vorig seizoen huurde Excelsior de aanvaller van Tottenham Hotspur, dat hem afgelopen zomer aan AZ verkocht. In Alkmaar moet de schutter zijn illustere voorganger Pavlidis - die naar Benfica trok - doen vergeten. De Griek was vorig seizoen met een hattrick hoogstpersoonlijk voor de 3-0 thuiszege op SC Heerenveen. Na vier treffers van Parrott tegen de arme Friezen wordt de naam van Pavlidis vermoedelijk voorlopig niet meer zoveel uitgesproken in Alkmaar.

Artikel gaat verder onder video

Het werd in zaterdagavond een bijzonder vermakelijk duel. SC Heerenveen zocht direct de aanval, maar kwam al snel op een 1-0 achterstand door een schot van Sven Mijnans die via de binnenkant van de paal raak schoot. De bezoekers kwamen na een rake kopbal van Luuk Brouwers op gelijke hoogte. Het betekende de eerste tegentreffer dit seizoen voor AZ. De thuisclub herpakte zich snel en op aangeven van Ibrahim Sadiq opende Troy Parrott zijn doelpunten account. Het spel van SC Heerenveen is heel aanvallend en daarmee leuk om naar te kijken. Als de ploeg van Robin van Persie balverlies lijdt is het wel heel kwetsbaar. Zeker als de tegenstander over snelle vleugelflitsers zoals AZ met Ruben van Bommel en Ibrahim Sadiq beschikt. Via de omschakeling en de connectie Sadiq-Parrot kreeg AZ nog een goede kans. Toch had het voor de pauze weer gelijk kunnen staan. Ilias Sebaoui had echter pech met een schot tegen de lat. AZ-doelman Rome Owusu-Oduro had daarvoor met een prima reflex de koppende Ion Nicolaescu van scoren gehouden. De doelman kwam deze week al uit voor Jong Oranje en heeft de Ghanese voetbalbond achter zich aan, die de jongeling willen overreden om voor de The Black Stars uit te gaan komen.

LEES OOK: Historische avond: dit zijn de grootste zeges van AZ en de grootste nederlagen van Heerenveen ooit

Na de pauze ging het bijzonder hard. Binnen iets meer dan tien minuten stond het door drie treffers van Parrott al 5-1. Het thuispubliek sloot de topscorer definitief in de armen. In het AFAS Stadion galmde ‘Parrott on fire’ minutenlang hartstochtelijk van de tribune. De Ier liet ook nog een behoorlijke kans onbenut iets wat ook Mijnans overkwam. Sadiq prikte vlak voor zijn wissel en na twee assists wel raak en tekende zo voor de 6-1. Samen met Parrott mocht de buitenspeler even later naar de kant. Invaller Mexx Meerdink liet zich met de 7-1 meteen gelden. Ook invaller Kristijan Belic liet zich bejubelen nadat hij de 8-1 binnenkopte.

Het arme SC Heerenveen wist zich in de tweede helft geen raad. Van Persie voorspelde voor dit seizoen al dat zijn ploeg wel eens tegen een zeperd zou kunnen aanlopen. Dit had de topscorer aller tijden van het Nederlands elftal echter ook niet kunnen bevroeden. Zijn ploeg krijgt volgende week in de derby van het Noorden tegen FC Groningen een uitgelezen kans op revanche. Maar eerst wacht komende dinsdag nog de zware uitbeurt bij FC Twente.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Beste tien Eredivisiespelers volgens EAFC bekend: AZ valt buiten de boot

De beste tien Eredivisie-spelers in de game EA FC 25 zijn bekendgemaakt. AZ'ers vallen buiten de top tien.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop
Uit de Kelderklasse: 'Wanneer je weer terug moet naar je vrouw..' 😂⚽

Uit de Kelderklasse: 'Wanneer je weer terug moet naar je vrouw..' 😂⚽

  • KELDERKLASSEMENT

Reacties

Allback
Link gekopieerd!
    11
    + 1
avatar

“Een goed paard is nog geen goede ruiter”.

gtsb 2.0
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

Dat moet nog blijken . Elke trainer heeft/had ook zijn beginners fouten

Flamingo
Link gekopieerd!
    7
    + 1
avatar

Ik had enorm hoge verwachtingen van sc Heerenveen, goede voorbereiding gedraaid. Maar wow, wat een uitslag…

gtsb 2.0
Link gekopieerd!
    18
    + 1
avatar

V persie een beetje eigenwijs . Blijven aanvallen terwijl je al ver achter staat (komt bekend voor 😉). Ja dan loopt az er nog verder over heen . Zoals ik ook bij andere ploegen zeg het is allemaal nog vroeg . En de start /voorbereiding niet ideaal voor veel clubs . Ook veel verschillende voorbereidingen . Dus nu oordelen en voorspellen is vrij moeilijk. Het enige wat je wel vrij zeker kan zeggen is dat psv 1e zal blijven . Er zijn te weinig ploegen die psv punten kan af snoepen .

jerommeke1973
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

Wat een geweldige wedstrijd van AZ!!!!

Sticks
Link gekopieerd!
    8
    + 1
avatar

Van Persie vandaag net zo stil als heel Rotterdam.

Hijreageertaltijd
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

Sticks laat 21 rudolfje roodneusje 21 het maar niet lezen dan krijg je weer de wind van voor al had van persie vandaag de wind aardig tegen zie ik aan de uitslag 😂😉😂

Dexi
Link gekopieerd!
    3
    + 1
avatar

@ Hijreageertaltijd Je zit vuistdiep in , wil je dieper gaan tot elleboogdiep bij hem?

Hijreageertaltijd
Link gekopieerd!
    9
    + 1
avatar

Dixi mobiele wc Jaloers das nou typisch het gevoel van een Feyenoord supporter

Dexi
Link gekopieerd!
    6
    + 1
avatar

Een aantal van de media hadden hem de hemel in geprezen als de juiste man voor Heerenveen. Hoe gaan ze dit rechtpraten na deze vernederende nederlaag?

Zekergeenschuilnaam
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Als Vitesse kan degraderen dan kan Heerenveen dat zeker ook. De laatste jaren zijn ze daar in Friesland sowieso al uiterst zwak na de winterstop. Nu zijn ze in de eerste seizoenshelft al aan het kwakkelen, zou me niet verbazen als het eerste jaar van Van Persie uiteindelijk bekroond wordt met een 'mooie' degradatie 🤣

Goku
Link gekopieerd!
    21
    + 1
avatar

Wat een geweldige wedstrijd van Az, het liep echt als een trein die aanvallen. En die Ierse spits man man, hebben wij leggen te slapen zeg...

gtsb 2.0
Link gekopieerd!
    13
    + 1
avatar

1 zwaluw .... Het is voor az natuurlijk lekker voetballen als de tegenstander lekker blijft aanvallen als een kip zonder kop. Dat parrott er dan veel maakt is logisch . V Persie maakt gewoon zijn beginnersfouten met heerenveen . Het is nu de vraag of hij nu koppig is ,of toch wat minder aanvallend gaat spelen . En aanpassingen doet .

Ajeto!
Link gekopieerd!
    20
    + 1
avatar

Hij is gerust wel een leuke speler met potentie en heeft het vorig jaar op Woudestein goed gedaan. Maar dit is zijn 5e wedstrijd voor AZ en de eerste dat hij scoort. Ik zie liever een spits in 1x in 4 verschillende wedstrijden scoren dan 4x in 1 wedstrijd. Dat betekend dat je dan altijd rekening met hem moet houden terwijl dit een uitschieter kan zijn. Maar ik hoop voor AZ dat ze een hoop plezier aan hem gaan beleven en dat ze bij Heerenveen nu een beetje wakker zijn geworden

gtsb 2.0
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

Mee eens ajeto . 4x scoren tegen dit heerenveen zegt minder ,dan 0 x tegen de 1e 4 tegenstanders

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen