Ochtendkranten loven 'frivool' Oranje en wijzen eensgezind één grote uitblinker aan

8 september 2024, 07:55
Foto: © Imago

Het Nederlands elftal krijgt positieve kritieken in de Nederlandse kranten voor de ruime 5-2 zege op Bosnië en Herzegovina van zaterdagavond. Oranje speelde 'frivool', zo valt onder meer te lezen, bovendien wordt één speler unaniem tot grote uitblinker uitgeroepen: basisdebutant Joshua Zirkzee.

De spits van Manchester United - die tot dat moment nog geen oproep had gekregen - werd afgelopen zomer te elfder ure toegevoegd aan de EK-selectie en kwam in Duitsland als invaller twee keer binnen de lijnen. Bij absentie van Memphis Depay gunde bondscoach Ronald Koeman de 23-jarige aanvaller zaterdag een basisplaats in het Nations League-duel met de Bosniërs; Zirkzee beloonde het vertrouwen met een puik optreden waarin hij zelf met een achterwaartse kopbal voor de 1-0 tekende en vlak voor rust de assist leverde bij de 2-1 van Tijjani Reijnders.

Artikel gaat verder onder video

LEES OOK: Oranje-spelers kijken na afloop verward om zich heen: ‘De sfeer wordt nu bruut verstoord’

Verslaggever Jeroen Kapteijns schrijft in De Telegraaf dat Zirkzee een 'prominente rol' speelde bij de uiteindelijk ruime overwinning. "Zirkzee stelde met zijn goede optreden nadrukkelijk zijn kandidatuur voor de spitspositie bij het Nederlands elftal, zag ook Memphis Depay, die strak in het pak toekeek vanaf de tribune", leest het. Kapteijns is daarentegen wel kritisch op het optreden van Matthijs de Ligt, die in de woorden van de journalist met een 'opzichtige fout' de 3-2 van Edin Dzeko inleidde.

LEES OOK: Kraay junior brandt Oranje-speler keihard af: 'We kunnen allemaal wel zeggen dat het heel frivool was...'

Willem Vissers is in zijn wedstrijdverslag voor de Volkskrant eveneens lovend voor Oranje: "Kijk, dit is dus voetbal dat we willen zien in Nederland, mits we de magere slotfase even vergeten", stelt de journalist tevreden vast. "Voetbal met een lach, ook als een prachtige aanval sterft in schoonheid. Gewoon blij zijn, laten zien dat je plezier hebt in je hobby die dankzij talent beroep is geworden. Voetbal met hakjes en overstapjes, met een truc hier en een kunstje daar", omschrijft Vissers het beeld van de avond. Zirkzee wordt omschreven als 'een heerlijke voetballer voor het publiek', bovendien viel Vissers op dat de aanvaller een 'fijne tandem' vormde met middenvelder Reijnders. De middelste linie, waarin verder plek was voor Ryan Gravenberch en Jerdy Schouten, zat sowieso 'goed in elkaar', betoogt Vissers, alvorens de gedachten te laten teruggaan naar het EK van afgelopen zomer. "Het is misschien jammer dat Zirkzee op het EK zo weinig speeltijd kreeg, terwijl op Memphis Depay toch wel iets viel aan te merken. Koeman vond hem, en Ryan Gravenberch trouwens ook, blijkbaar niet klaar voor het grote werk, en we zullen nooit weten of hij een punt had."

LEES OOK: Ronald Koeman weigert één vraag te beantwoorden: ‘Dan krijg ik het land over mij heen’

Het Algemeen Dagblad zag een 'vermakelijke wedstrijd' in het Philips Stadion. Verslaggever Maarten Wijffels roemt eveneens het optreden van Zirkzee, die in zijn woorden 'meteen gezichtsbepalend in tal van opzichten' was. Niet alleen zijn rol bij de doelpunten stemt tot tevredenheid: "Ook puur als teamspeler maakte de spits indruk. Zirkzee zwierf regelmatig, liet zich zakken tot op het middenveld, zoals Depay dat ook graag doet. Maar wel met een cruciaal verschil: Zirkzee is vaak éérst gespitst op de combinatie, op samenspel, minder op puur de individuele actie", schrijft Wijffels.

🔗 Conflict tussen Koeman en Bergwijn zorgt voor hevige discussie aan Vandaag Inside-tafel

Aan tafel bij Vandaag Inside ontstaat een flinke discussie over het conflict tussen bondscoach Ronald Koeman en Steven Bergwijn.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Sticks
Link gekopieerd!
    27
    + 1
avatar

De Ligt krijgt ook hier weer de schuld, terwijl 10 seconden eerder Xavi Simons van zijn man wegloopt in plaats van hem tegen te houden / bij hem te blijven. Daardoor kan die speler vrijelijk de bal aannemen en doorlopen. De Ligt komt daarna weliswaar te laat, maar het kwaad is al gedaan bij de actie van Simons. Frivool spelen heb ik niks mee. Het komt speels en ook nogal hautain over. Als je gewoon zakelijk en medogenloos speelt is het voor de kijker wellicht minder boeiend, maar persoonlijk zie ik dat liever. Tegen Duitsland kunnen we echt zien hoe goed NL is.

21Rudolf21
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

Hij heeft er de hele nacht van wakker gelegen. Waar iemand zich druk om kan maken zeg.. Mathijs de Ligt is gewoon middelmaat en valt weer eens door de mand. Heel Nederland heeft het mogen aanschouwen live op de publieke omroep.

Tinerfeño
Link gekopieerd!
    20
    + 1
avatar

De Ligt zijn cruciale misser was bij de tweede tegengoal waarbij hij Dzeko totaal niet zag.

Goku
Link gekopieerd!
    14
    + 1
avatar

Sticks was dat niet bij de eerste doelpunt?

Kramer
Link gekopieerd!
    11
    + 1
avatar

Duitsland is nog maar afwachten wat meneer doet. De ligt vervangen en Zirkzee of gooit i alles weer op de schop..

gtsb 2.0
Link gekopieerd!
    14
    + 1
avatar

Was een leuk spelend oranje dat klopt. Maar het is wel weer bosnië en nations league . Nations league wordt door veel landen gewoon gezien als oefenen. Laten we nu niet gelijk weer gaan denken dat we mee doen met de top etcetc. Het is bij oranje vaak eigenlijk altijd hetzelfde wie er ook instaat en hoe we ook spelen . Eruit als we in een serieuze wedstrijd ek of wk tegen een groot voetbal land komen . Die halve finale van 2 maanden geleden was pure loting mazzel

Paulito
Link gekopieerd!
    9
    + 1
avatar

De Ligt kan niet meer, Mislukt bij Juventus, mislukt bij Bayern München. Onbetrouwbare verdediger die soms denkt dat het handbal is.ook nodige strafschoppen gekost. Kan het erger? Ja 200 kilo wegende Brobbey in de spits, een spits die niet kan afronden. Het staat goed zo met Zirkzee, Reijnders erachter, en Gravenberch Schouten opbouwend.

kib*
Link gekopieerd!
    23
    + 1
avatar

@Paulito, vergeet je Weghorst niet ? Gravenbergh moet niet slordig zijn, waardoor er balverlies geleden wordt (oude kwaal van Gravenbergh). Hij zei het zelf in zijn interview, dat hij te slordig is. Tegen de gewiekste Duitsers wordt dit hard afgestraft.

R MN
Link gekopieerd!
    16
    + 1
avatar

Tegen Bal Op Het Dak-3 twee onnodige tegengoals incasseren. Ook dit Oranje stelt niet veel voor.

gtsb 2.0
Link gekopieerd!
    14
    + 1
avatar

Niks voor is wel erg negatief . We hebben een goed team ,maar niet top . En veel nederlanders denken wel dat we top zijn .

Voetbal11tal
Link gekopieerd!
    22
    + 1
avatar

Zoals gewoonlijk wordt er weer heel erg overdreven gedaan door de media. Nederland speelde goed, maar het was natuurlijk wel tegen Bosnie. Het land dat ook met 4-1 verloor van Luxemburg.

kib*
Link gekopieerd!
    20
    + 1
avatar

@Voetbal11tal, realist !!! Straks tegen Musiala, Wirtz, Füllkrug, Kimmich, Rüdiger, Sané en de anderen wil ik het nog wel zien. Ik verheug me er op.

Larsa28
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

:))) Hete meisjes wachten op u op - - Top25.fun

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen