Mike Verweij trekt snoeiharde conclusie over Susan Lenderink

13 september 2024, 10:36
Foto: © Imago/De Telegraaf/Realtimes

Susan Lenderink heeft besloten om te vertrekken bij Ajax. De financieel directeur blijft weliswaar tot uiterlijk 1 maart 2025 nog in dienst in de Johan Cruijff ArenA, maar krijgt van Mike Verweij alvast een flinke trap na. Volgens de verslaggever van De Telegraaf is Lenderink ‘en niemand anders’ verantwoordelijk voor de huidige financiële situatie in Amsterdam. Verweij stelt dat Lenderink had moeten voorkomen dat eerst het duo Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar en een jaar later ook Sven Mislintat miljoenen uitgaven aan nieuwe spelers.

Susan Lenderink is het zoveelste voorbeeld van een succesvolle directeur in het bedrijfsleven die compleet verdwaalt en uiteindelijk verdrinkt in de voetballerij, zo schrijft Verweij in een analyse over de periode van Lenderink bij Ajax. Volgens Verweij verlaat de financieel directeur de Johan Cruijff ArenA ‘een illusie armer en een uiterst pijnlijke ervaring rijker’. De verslaggever zag dat Lenderink in eerste instantie nog in een ‘gespreid bedje’ terechtkwam. Ajax noteerde door de uitstekende sportieve prestaties, de handelsgeest van toenmalig directeur voetbalzaken Marc Overmars en de op volle toeren draaiende commerciële afdeling jaarlijks miljoenenwinsten, zo klinkt het.

LEES OOK: Teleurstellend nieuws voor Ajax-fans: 'Streep door transfervrije optie'

Ajax moet een lening afsluiten

Artikel gaat verder onder video

Ajax reikte in 2019, het jaar waarin Lenderink in dienst trad, tot de halve finales van de Champions League en zou Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt voor gigantisch veel geld verkopen aan respectievelijk FC Barcelona en Juventus. In de jaren die volgden maakten ook onder meer Antony en Lisandro Martínez voor miljoenenbedrag de overstap naar de Europese top (in hun geval Manchester United). De nettowinst was in dat jaar (2022, red.) 76 miljoen euro. Afgelopen voorjaar moest Ajax een lening van naar verluidt in totaal veertig miljoen euro afsluiten om aan de financiële verplichtingen te kunnen doen, zo schetst Ajax het pijnlijke verval van Ajax. Hoewel het beslist niet Lenderink alleen is aan te rekenen dat Ajax na het gedwongen vertrek van Overmars in recordtijd op het financiële ravijn afstevende, is zij en niemand anders verantwoordelijk voor de financiële situatie, aldus de clubwatcher.

LEES OOK: 'Sven Mislintat steekt Susan Lenderink een hele messenset in de rug'

Volgens Verweij had Lenderink ‘op de rem moeten trappen’ toen Overmars’ tijdelijke vervanger Gerry Hamstra en zijn rechterhand Klaas-Jan Huntelaar ‘veel te veel’ geld uitgaven aan ‘veelal niet Ajax-waardige’ spelers. Maar echt fout ging het toen Lenderink spookrijder Sven Mislintat zijn gang liet gaan met in totaal 59 jaar aan miljoenencontracten voor twaalf spelers, van wie bijna iedereen zelf niet had kunnen dromen ooit voor Ajax te spelen en dat ook uitsprak. De salarissen van de Mislintat-aankopen hangen Ajax als een molensteen om de nek, omdat op Georges Mikautadze na het hele zwikkie onverkoopbaar bleek voor de nieuwe directeur voetbalzaken Alex Kroes. Omdat Ajax onder Alfred Schreuder, John Heitinga, Maurice Steijn, Hedwiges Maduro en John van ’t Schip sportief ook in verval raakte, maar nog wel het door Lenderink aangemeten Champions League-jasje aan had, kwam Ajax meer en meer in de problemen.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Francesco Farioli meldt zich op Instagram en verrast

De trainer van Ajax schrijft: "Iedereen dacht dat dit onze eerste missie was, maar..."

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop
Uit de Kelderklasse: 'Wanneer je weer terug moet naar je vrouw..' 😂⚽

Uit de Kelderklasse: 'Wanneer je weer terug moet naar je vrouw..' 😂⚽

  • KELDERKLASSEMENT

Reacties

Allback
Link gekopieerd!
    20
    + 1
avatar

De kritiek op Susan Lenderink is voor een groot deel onterecht. Mislintat heeft geld uitgegeven aan transfers wat op de plank lag. Hoevaak wordt er niet geschreeuwd door supporters dat het geld op het veld moet staan? Het probleem is dat Mislintat 11 aankopen heeft gedaan die allemaal mislukten. Als er ook maar 2 of 3 aankopen wel succesvol waren geweest dan kon je spelers verkopen voor miljoenen en waren de sportieve prestaties beter geweest, waardoor Ajax sportief gezien veel meer geld had ontvangen. Dan had Ajax geen financiële problemen gehad. Dan kun je zeggen Lenderink had de uitgaven van Mislintat moeten tegenhouden, maar dat is makkelijk gezegd. Het was namelijk toen wel verantwoord om het geld uit te geven. Van Halst had de aankopen moeten beoordelen op kwaliteit, hij had de transfers moeten tegenhouden.

dilima1966
Link gekopieerd!
    4
    + 1
avatar

Groot del onterecht nou droom verder die heeft sven Mislintat een boter vrij briefje gegeven en de rest van het bestuur net ze erg

Gusa
Link gekopieerd!
    20
    + 1
avatar

Als iemand zich verzette tegen de grote uitgaven onder Huntelaar/Hamstra en daarna Mislintat was het Lenderink wel. Toen riep iedereen dat ze moest wieberen omdat ze de boel dwarsboomde en nu krijgt ze de zwartepiet toegespeeld omdat ze het allemaal maar heeft laten gebeuren.

kib*
Link gekopieerd!
    15
    + 1
avatar

@Allback, eens. Vooral deze zin: "Mislintat heeft geld uitgegeven aan transfers wat op de plank lag. Hoe vaak wordt er niet geschreeuwd door supporters dat het geld op het veld moet staan?" Klopt. De supporters werden ongeduldig toen het te lang duurde met de aankopen, werden ontevreden en eisten nieuwe spelers van Mislintat, helaas kocht hij voor te veel geld die miskopen, misschien ook onder de mentale druk van de supporters. Helaas. Maar Ajax is nu op de goede weg terug, misschien niet snel genoeg voor sommigen, maar wel knap van Farioli binnen de kortste tijd tot nu toe.

Gusa
Link gekopieerd!
    6
    + 1
avatar

De frikandel van de voetbaljournalistiek geeft iemand maar weer eens een goedkope trap na. Je verwacht het niet hè?

ERIMIR
Link gekopieerd!
    19
    + 1
avatar

Lenderink is als financieel directeur verantwoordelijk voor de financiele situatie. Dit betekent niet dat zij verantwoordelijk is voor alle miskopen bij Ajax. Daar is de hele directie van Ajax voor verantwoordelijk. We weten niet precies wat haar rol was bij de betreffende miskopen. Zij is niet ontslagen en hoefde van de RVC ook niet weg, maar houdt de eer aan zichzelf.

Brigges
Link gekopieerd!
    13
    + 1
avatar

Lenderink had begin dit seizoen ontslagen moeten worden. Zij heeft alle aankopen van Mislantat goedgekeurd zonder overleg met wie dan ook en is dus hoofdverantwoordelijk voor de financiële chaos bij Ajax. Dat zij tot maart 2025 mag blijven zitten is een schande. En samen met haar moeten er nog een paar weg met name Jaap van Praag, graag a s.a.p.

Gusa
Link gekopieerd!
    9
    + 1
avatar

Ik denk dat je beter kunt zeggen 'Onder druk van iedereen' ipv 'Zonder overleg met wie dan ook'. Binnen Ajax is het één groot machtsspel en ze is daarin niet overeind gebleven. De verantwoordelijkheid van het doordrukken van die deals en het druk uitoefenen op Lenderink ligt bij andere mensen.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen