Schokkend voetbalboek onder vuur: Finn Berk krijgt geen steun van oud-ploeggenoten

9 september 2024, 16:14   Bijgewerkt: 14 september 2024, 13:23
Foto: © Imago

Het boek ‘Voetbaldroom’ van oud-AZ-speler Finn Berk (24) heeft geresulteerd in veel reacties binnen de voetbalwereld. In het boek laat de voormalig voetballer geen spaan heel van de Alkmaarse jeugdopleiding, die hij onder meer een ‘strafkamp’ noemt. Oud-AZ’ers herkennen zich totaal niet in het door Berk geschetste beeld, blijkt uit rondgang van NH Sport.

Berk vertelde dat er ‘dag in, dag uit’ werd ‘gepest en geplaagd’ in de jeugdopleiding van AZ. Een dertienjarige jeugdspeler zou door zijn trainer uit de douche zijn gehaald, waarna de trainer de handdoek voor zijn geslachtsdeel zou hebben weggehaald. De jeugdspeler, een ploeggenoot van Berk, moest vervolgens ‘een minuut lang’ naakt een vrouwelijke fysiotherapeut (van ’22 of 23 jaar’) aankijken.

Artikel gaat verder onder video

LEES OOK: Ajax samen met PSV in top tien transferranglijst van de wereld, Amsterdammers pakken zelfs zilver

NH Sport sprak met oud-spelers en medewerkers van AZ en kwam tot de conclusie dat de verhalen van Berk niet overeenkomen met de realiteit. “Dat heb ik als overwegend positief ervaren. Tuurlijk ging niet alles goed, maar dat gebeurt overal. Ook buiten de voetballerij om. Alleen ga je daar geen boek over schrijven”, reageert de een.

LEES OOK: Bizar: AZ dient spelerslijst met 64 namen in voor Europa League

In het woord ‘strafkamp’ herkent geen enkele oud-speler zich. Koen Stam, voormalig jeugdtrainer van AZ, krijgt de volle laag in het boek. Hij wordt door Berk omschreven als ‘de grootste pestkop’. “Wat Finn hierover zegt, gaat echt veel te ver. Door dit soort uitspraken maak je iemand zijn carrière kapot. Dat vind ik echt niet oké”, reageert een oud-AZ’er.

De woorden ‘rancune’ en ‘frustratie’ zijn veelgehoorde argumenten bij de oud-jeugdspelers en medewerkers. “Schei uit, om AZ als strafkamp te omschrijven”, luidt een reactie. “Op één persoon na keurt iedereen het boek van Berk af. Zo vallen de termen 'moddergooien' en 'respectloos'”, schrijft NH Sport.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 AZ treft Tottenham Hotspur en Pascal Jansen in Europa League

Dit zijn alle tegenstanders van AZ in de competitiefase van de Europa League.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Zadkine
Link gekopieerd!
    15
    + 1
avatar

En hij zou dit dan dus allemaal verzinnen? Zoals altijd in de voetbalwereld sluiten de rijen.

Ajeto!
Link gekopieerd!
    18
    + 1
avatar

Ik geloof niet dat hij alles zomaar uit zijn duim zuigt, maar om dit soort aantijgingen op deze manier naar buiten te brengen. Dan moet je toch wel heel erg zeker van je zaak zijn en alles kunnen bewijzen. Al zou de helft er maar van waar zijn, dan is het nog erg, maar je kan iemand hier helemaal mee ten gronde brengen zelfs als er niets van het hele verhaal waar is

peterdejong1983
Link gekopieerd!
    8
    + 1
avatar

Is het nou stam of berk?

Deblauwe1
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Denk je nu werkelijk dat EEN van die spelers, die zich aan dat pestgedrag schuldig heeft gemaakt, dat zou bekennen?????????

boyke
Link gekopieerd!
    20
    + 1
avatar

Waar rook is, is vuur. Je gaat zoiets niet naar buiten brengen als je geen zekerheid hebt of het zelf hebt meegemaakt en vind dit een zeer slechte zaak als de waarheid gesproken wordt over de organisatie. Dit moet echt ander onderzocht worden.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen