KNVB denkt aan afschaffing van buitenspelregel in amateurvoetbal

4 september 2024, 23:29
Foto: © Imago

De KNVB denkt eraan om de buitenspelregel op termijn af te schaffen in delen van het amateurvoetbal. De bond ziet dat de (toepassing van de) buitenspelregel tot agressie op de velden kan leiden.

Wedstrijden ontsporen soms door onenigheid over de buitenspelregel. Als spelers zich storen aan een grensrechter, die in hun ogen de thuisploeg voortdurend bevoordeelt, kan de vlam in de pan slaan. Directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee speelt dan ook met het idee om buitenspel af te schaffen op de lagere niveaus, waar clubmensen de arbitrage vormen (in plaats van KNVB-scheidsrechters).

Artikel gaat verder onder video

“Absoluut, ik sluit niet uit dat dat in de toekomst eens gaat gebeuren. Het is niet iets voor de korte termijn. Dat heeft ook met draagvlak te maken. Spelregels wijzigen in het voetbal is lastig”, wordt Van der Zee geciteerd door het Algemeen Dagblad. Om eraan toe te voegen: “Ik sluit niet uit dat we ooit stoppen met assistent-scheidsrechters.”

Meer incidenten in amateurvoetbal

Woensdag bleek uit nieuwe cijfers van de KNVB dat het aantal wanordelijkheden en incidenten in het amateurvoetbal afgelopen seizoen is toegenomen. Van de 779.171 gespeelde wedstrijden werden er afgelopen seizoen 1864 gestaakt, een stijging van 11 procent ten opzichte van het jaar ervoor, toen het ging om 1678 gestaakte wedstrijden. Ook het aantal tuchtzaken nam toe met 11 procent (3501, tegenover 3157 in het seizoen 2022/23).  

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 'Ja, ik vind ook dat ik te weinig interlands op mijn naam heb bij Oranje'

Een twaalfvoudig international van het Nederlands elftal hoopt dat er nog heel veel interlands bij komen.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

svl
Link gekopieerd!
    3
    + 1
avatar

Ja goed idee, zo los je agressie op! Misschien ook gelijk de keepers afschaffen, wekt ook frustraties op als je lekker richting goal schiet en dan staat er weer zo'n pipo met zn handschoenen. Ik begin al te koken als ik er aan denk. Best zou zelfs zijn als er gewoon 2 man op het veld staat die vanaf de middenstip zoveel mogelijk goals proberen te maken.

Klantenservice
Link gekopieerd!
    5
    + 1
avatar

Wel echt mega frustrerend als je daar met z'n tweeën staat, en die ander schiet er gewoon meer in dan dat je zelf doet 😆

gtsb 2.0
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

We gaan nu dus regels verzinnen om de eigengemaakte fouten uit het verleden te verbloemen . Net als die regel van dat alleen de aanvoerder wat mag zeggen . Als je gewoon als scheidsrechter je werk had gedaan vanaf het begin. Dus gewoon gelijk geel of rood krijg je dat ook niet , op uitzonderingen na natuurlijk . Maar nee we gaan lekker met de tijd mee lekker laten gaan en regels bedenken om alles te ontlopen

Kramer
Link gekopieerd!
    15
    + 1
avatar

Volgende stap is het gebruik van je handen is toegestaan? Wat een gekke gedachte, regels wijzigen omdat mensen die vooral aan de zijkant staan niet sporen.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen