Ibrahim Afellay noemt Ajax-speler ‘armoede’, Theo Janssen pleit per direct voor nieuwe basisklant

22 september 2024, 23:33   Bijgewerkt: 23 september 2024, 00:04
Foto: © NOS

Ajax leverde zaterdagavond in de Eredivisie een teleurstellende prestatie op bezoek bij Go Ahead Eagles. Een dag later zijn Pierre van Hooijdonk, Ibrahim Afellay en Theo Janssen in Studio Voetbal hard over de selectie van hoofdtrainer Francesco Farioli.

In de uitzending van zondagavond wordt de selectie van Ajax uitgebreid geanalyseerd door de analisten van Studio Voetbal. Van Hooijdonk concludeert dat Wout Weghorst, die tegen Go Ahead voor het eerst in de basis startte, niet geschikt is om de aanvalsleider van Ajax te zijn. De oud-aanvaller van onder meer Feyenoord vindt Brian Brobbey beduidend geschikter voor die rol. “Weghorst is geen speler die de bal krijgt, omdraait en twee man gaat passeren. Hij is een andere nummer negen dan Brobbey.”

Artikel gaat verder onder video

LEES OOK: Perez walgt van hoofdrolspeler bij Ajax: ‘Hij is verschrikkelijk, hij loopt zó stoer te doen op het veld’

“Brobbey is veel sneller dan Weghorst, dus hij is een grotere plaag voor de tegenstander”, vervolgt Van Hooijdonk. “Brobbey is met afstand de ideale spits voor dit Ajax. Als Ajax veel beter zou zijn, kun je ook best met Weghorst in de spits spelen. Je had Weghorst alleen als pinchhitter moeten halen. Maar met Akpom heb je een spits die het het afgelopen jaar hartstikke goed heeft gedaan als pinchhitter, met elf goals.”

Afellay vindt net als Van Hooijdonk dat de selectie van Ajax uit balans is. “Het is toch bizar dat ze met Julian Rijkhoff erbij vier centrale spitsen hebben. Voor de buitenkanten hebben ze gewoon geen enkel alternatief voor Mike Godts en Bertrand Traoré”, constateert de oud-middenvelder van onder meer PSV en Barcelona. Ajax begon de tweede helft tegen Go Ahead met verdediger Anton Gaaei op de rechtsbuitenpositie in plaats van de gewisselde Traoré. “Het is armoede dat je in tweede helft Gaeei rechtsbuiten moet laten spelen”, stelt Afellay.

LEES OOK: Woedende Ajax-fans wijzen opvallende zondebok aan: ‘Een wanprestatie van hem, klaar’

“Ik vind het middenveld van Ajax ook niet goed”, valt Theo Janssen in. “Als je naar het middenveld kijkt, dan zijn het eigenlijk allemaal dezelfde types, met Fitz-Jim, Taylor en Henderson. Als je kijkt naar het type speler dat Ajax nodig heeft op het middenveld, dan hebben ze Klaassen nodig: een jongen die in de zestien komt en altijd rond een spits beweegt. Hij werkt altijd hard voor een elftal en geeft leiding. Als die trainer een beetje verstand heeft, en dan verwacht ik wel, dan speelt Klaassen volgende week gewoon.”

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Ihattaren keert terug: 'Ajax pakte het slecht aan, daar help je hem niet mee'

Kees Luijckx, analist van ESPN, blikt terug op de roerige jaren van Mohamed Ihattaren.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen