Fout van De Ligt heeft geen gevolgen voor Oranje, dat ruim wint van Bosnië en Herzegovina

7 september 2024, 22:41   Bijgewerkt: 7 september 2024, 22:49
Foto: © Imago

Het Nederlands elftal heeft de eerste wedstrijd in de groepsfase van de Nations League winnend weten af te sluiten tegen Bosnië en Herzegovina. De ploeg van Ronald Koeman was duidelijk de betere tegen de nummer 75 van de FIFA ranking en won uiteindelijk afgetekend met 5-2. Een smet op het duel was de fout van Matthijs de Ligt bij de 3-2.

Bondscoach Ronald Koeman had in zijn basiselftal ruimte gemaakt voor één speler die nog nooit vanaf de aftrap in Oranje speelde. Zirkzee mocht na twee korte invalbeurten op het EK nu dus vanaf het begin in de punt van de aanval starten. Hij werd geflankeerd door Gakpo en Xavi Simons. Een andere grote wijziging ten opzichte van het net afgelopen EK was de basisplaats voor de bij Liverpool uitstekend presterende Ryan Gravenberch. Hij vormde het middenveld met Jerdy Schouten en Reijnders.

Artikel gaat verder onder video

LEES OOK: Woedende reacties op volstrekt mislukte Oranje-voorbeschouwing van NOS: ‘Volkomen gestoord’

Al snel werd het een basisdebuut voor Zirkzee om nooit te vergeten. In de dertiende minuut dribbelde Xavi Simons van links naar binnen, waarna zijn schot half geblokt werd. De bal ging omhoog en landde op het hoofd van Zirkzee, die technisch heel knap de bal achterwaarts in het doel kopte: 1-0. Maar waar Nederland de touwtjes strak in handen had en het een kwestie van tijd leek voor Nederland de voorsprong uit zou bouwen was het in de 26e minuut toch ineens gelijk. Uit het niets stond Ermedin Demirović oog in oog met Bart Verbruggen waarna de aanvaller van VfB Stuttgart de bal koeltjes onder de doelman door schoof: 1-1. Vlak voor rust kwam Oranje bijna op voorsprong toen Reijnders na een hakje  de bal in de loop mee kreeg van Zirkzee en de bal hard op de lat schoot. Die voorsprong voor rust kwam er in de 47e minuut alsnog toen Zirkzee met een knappe en scherpe pass Reijnders bereikte. Gakpo maakte een loopactie ruimte voor de middenvelder van AC Milan die daardoor ongehinderd het strafschopgebied in kon dribbelen. Alleen voor doelman Nikola Vasilj werkte Reijnders vervolgens simpel af met links: 2-1.

LEES OOK: Verbazing om zondebok die Van Hooijdonk aanwijst bij Oranje: ‘Edson Álvarez was dit nooit gebeurd’

In de 56e minuut nam Nederland verder afstand na een aanval die twee minuten daarvoor begon. Uiteindelijk zette Ryan Gravenberch Reijnders alleen voor doelman Vasilj, waarna Reijnders de bal breed legde op de meegelopen Gakpo. De aanvaller van Liverpool hoefde alleen nog maar tegen de bal aan te lopen om de voorsprong te verdubbelen: 3-1. In de 73e minuut werd het ineens toch weer spannend toen Bosnië-Herzegovina uit het niets de aansluitingstreffer maakte. Matthijs de Ligt was Edin Džeko helemaal kwijt waardoor de aanvaller van het Turkse Fenerbahçe zomaar oog in oog met Verbruggen stond. De ervaren aanvaller faalde niet en plaatste de bal rustig achter de keeper van Brighton & Hove Albion: 3-2.

Vlak voor tijd maakte de ingevallen Weghorst aan alle onzekerheid een einde. Quinten Timber veroverde de bal op het middenveld en schoot op doel. De bal werd van richting veranderd waardoor Vasilj de bal alleen nog maar kon blokken. Weghorst was er vervolgens als de kippen bij om de rebound binnen te schieten: 4-2. In de 90e minuut bracht Xavi Simons de marge zelfs op drie, toen hij na een één-twee met Donyell Malen via een verdediger raak schoot: 5-2. Met de zege kent Oranje een goede start van het toernooi. Komende dinsdag wacht Duitsland, dat ook de eerste wedstrijd won.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Conflict tussen Koeman en Bergwijn zorgt voor hevige discussie aan Vandaag Inside-tafel

Aan tafel bij Vandaag Inside ontstaat een flinke discussie over het conflict tussen bondscoach Ronald Koeman en Steven Bergwijn.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

21Rudolf21
Link gekopieerd!
    20
    + 1
avatar

Ik noem de Ligt wel eens gekscherend de Nederlandse Harry Maguire, alleen hier doe je zelfs Harry Maguire te kort mee. Mathijsje heeft geluk dat er nog maar 1 trainer op deze aardbol nog vertrouwen in hem had.. zodra ten Hag ontslagen wordt zou het verstandig zijn voor hem om Bergwijn achterna te gaan en nog even te cashen. Wat een aanfluiting, een schande !

RWBY
Link gekopieerd!
    6
    + 1
avatar

Hup! Holland Hup! 🟠

kib*
Link gekopieerd!
    8
    + 1
avatar

De Ligt is Te Ligt voor de top, zal bij ManU snel op de bank belanden. Geertruida met de billen bloot: middelmaat er zijn veel verdedigers van zijn niveau, niks bijzonders, word er niet warm van. Gravenbergh is niet veel vooruit gegaan, ondanks dat men tot nu toe van hem vindt, veel balverlies als bij Ajax, Taylor die nog minder is dan hem, is een kopie van Gravenbergh. Weghorst zorgde voor de bevrijdingsgoal. Als hij bij Ajax goed bediend wordt dan zal Ajax veel aan hem hebben. Weghorst ruikt de plaats van waaruit hij kan scoren. Ajax deed er goed aan hem binnen te halen. Q. Timber niet goed te beoordelen, maar in elk geval gaat Schouten hem voor in de hiërarchie. Schouten technisch bijna perfect en is balvast. Dumfries, Van Dijk beginnen last van metaalmoeheid te krijgen. Brobbey als spits is 3e in de hiërarchie, benieuwd hoe hij tegen Duitsland speelt. Reijnders is zoals de Duitsers hem zouden kwalificeren: Überragend !!! Reijnders The Leading Man van Oranje. Niet onbelangrijk: de tegenstander is Bosnië Herzegovina, geen topland.

21Rudolf21
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

Een analyse die nog slechter is dan het vertoonde spel van Mathijs de Ligt. Ook een prestatie

kib*
Link gekopieerd!
    7
    + 1
avatar

Geen commentaar. Unaniem besloten. Kwestie van in je eigen sop/vet gaar koken. Advies van dhr. Reuring, goed advies. Gelijk heeft hij, topadvies. HEERLIJK vind ik dit, anderen volgen.

21Rudolf21
Link gekopieerd!
    9
    + 1
avatar

Dat krijg je als je een Lamborghini tussen een paar Opel Astra’s zet.. Maar wat was ie slecht hè Mathijsje.. Zijn switch naar Ten Hag heeft hem nog slechter gemaakt! Was trouwens altijd gewoon een middelmatige verdediger.

FROIO
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

Waarom altijd dat negatieve aspect inbrengen in de kop. Ik snap dat niet zo goed. Wat is daar nou helemaal de toegevoegde waarde van. Je wint met 5-2. Elk tegendoelpunt is toch een foutje.? Wij maakten er twee en zij vijf. Dit is geen kritische analyse maar dom klickbite artikel. En Mathijs is het perfecte afzeik slachoffer

Sticks
Link gekopieerd!
    4
    + 1
avatar

Belachelijk dat er meteen naar de Ligt gewezen wordt bij dat doelpunt, terwijl er eerder al de belangrijkste fouten werden gemaakt door Simons en misschien ook Schouten. Dat slaat helemaal nergens op. De Ligt is idd gewoon de pispaal, wat ik onterecht vind. Oranje speelde best aardig maar er zit toch ook iets van onderschatting van de tegenstander in want de tegendoelpunten gingen er vrij makkelijk in. Of misschien wel hoogmoed zelfs. Er is ook steeds een soort speelsheid in hoe ze spelen die me niet bevalt. Ik vind dat je veel zakelijker moet zijn. Meer agressie, meer rücktzichtslos zoals de Duitsers dat noemen. Dit was Bosnië-Herzegovina, tegen Duitsland wordt het andere koek.

ERIMIR
Link gekopieerd!
    18
    + 1
avatar

Dit vind ik nou een onbevooroordeelde analyse van de wedstrijd. Top!

undertaker
Link gekopieerd!
    3
    + 1
avatar

Ik zat naar het (Nederlands elftal) te kijken maar kwam er achter dat het gewoon het surinaams elftal was. Goeiedag zeg 3 blanke gasten en de rest niet. En wat een waardeloze wedstrijd was dit zeg. Als ze zo tegen Duitsland spelen gaat der Mannschaft zich kapot lachen. Geertruida. De ligt wat waren die slecht.

Klantenservice
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Huidskleur bepaald niet het land waar je geboren bent.

ERIMIR
Link gekopieerd!
    6
    + 1
avatar

Blanke gasten zijn kennelijk niet goed genoeg voor Oranje. Je hebt kennelijk ook naar een andere wedstrijd zitten kijken.

kib*
Link gekopieerd!
    18
    + 1
avatar

Kijk maar naar Tom Haye en Paes in het Indonesisch elftal.

ERIMIR
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

Juist, en nog een paar anderen.

ERIMIR
Link gekopieerd!
    17
    + 1
avatar

Foute kop van dit artikel. De Ligt maakte 1 inschattingsfout waaruit de goal viel. Dit kan iedere verdediger overkomen. Voor de rest is het een prima speler.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen