AZ grijpt koppositie in Zwolle na fraaie dubbelslag Ibrahim Sadiq

20 september 2024, 21:59
Foto: © Imago

AZ heeft vrijdagavond drie punten gepakt op bezoek bij PEC Zwolle: 1-2. Troy Parrott hield deze keer zijn kruit droog, maar zag collega-aanvaller Ibrahim Sadiq de hoofdrol opeisen door voor beide Alkmaarse treffers te tekenen, waarvan vooral de tweede er mocht zijn. De thuisploeg bracht via Dylan Vente de spanning nog wel terug, maar AZ hield stand en neemt zo (in ieder geval tot zondag) de koppositie in de Eredivisie over van PSV.

AZ swingde vorige week tegen SC Heerenveen naar eclatante 9-1 overwinning en daarom zag trainer Martens geen aanleiding om mutaties in zijn basisformatie door te voeren. Logischerwijs verscheen dus ook Parrott aan de aftrap. De Ier scoorde vorige week een kwartet aan doelpunten. Ook PEC Zwolle behaalde in de vorige speelronde een uitstekend resultaat door in Enschede tegen FC Twente een punt uit het vuur te slepen. Ten opzichte van de 1-1 remise bleef het aantal wijzigingen minimaal. Enkel Mbayo nam de plaats in van Velanas, die afwezig was vanwege een getrokken verstandskies.

Artikel gaat verder onder video

De op dit moment grootste uitdager van PSV begon voortvarend, want al na zes minuten lag het volledig open in de Zwolse defensie. Ruben van Bommel profiteerde en bediende Sadiq, die knap de 0-1 achter Jasper Schendelaar schoot. Na de openingstreffer bleef een snelle tweede treffer uit. Parrott kreeg daar een uitgelezen kans voor, maar had de scherpte van vorige week nog niet. Bovendien doorstond AZ de sporadische dreiging van de Zwollenaren én was het bijna Alexandre Penetra die zijn eigen doelman per ongeluk verschalkte. Dat zou een bijzondere treffer zijn geweest, want AZ incasseerde al vijf uitduels op rij géén tegentreffer in de Eredivisie. Na een dominante fase van PEC Zwolle - waarbij scoringskansen uitbleven - vond Parrott kort voor rust nog de paal met een listig balletje.

LEES OOK: Schitterende beelden: Ibrahim Sadiq zet AZ wonderschoon op 0-2 in Zwolle

Het hoogtepunt van de avond vond direct na rust plaats. Met veel souplesse lepelde Sadiq de bal uit een lastige hoek over doelman Schendelaar heen. Met zijn tweede treffer bevestigde de Ghanees zijn uitstekende vorm de afgelopen wedstrijden. AZ kon echter niet freewheelend naar het einde voetballen, omdat Vente aan één kans voldoende had. De teruggekeerde Younes Namli stak de aanvaller weg, die zijn derde treffer in zijn eerste vijf wedstrijden voor de Zwollenaren maakte. De aansluitingstreffer bracht AZ licht aan het wankelen, maar struikelen deden de Alkmaarders niet, al kwam Vente in blessuretijd nog dicht bij de gelijkmaker.. Ondanks de eerste tegentreffer in ruim vijf uitwedstrijden trok AZ de drie punten over de streep en werd de koppositie voor in ieder geval twee dagen veiliggesteld.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Beste tien Eredivisiespelers volgens EAFC bekend: AZ valt buiten de boot

De beste tien Eredivisie-spelers in de game EA FC 25 zijn bekendgemaakt. AZ'ers vallen buiten de top tien.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Kramer
Link gekopieerd!
    9
    + 1
avatar

Zo zie je maar, je kan een uitschieter hebben tegen Heerenveen.. dat maakt nog geen zomer. Dit AZ zal straks tegen Elfsborg gewoon af gaan en voor plek 2 zullen ze na de winterstop niet meer meedoen.

Zadkine
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

En wie dan wel?

21Rudolf21
Link gekopieerd!
    11
    + 1
avatar

Ik schat PEC momenteel hoger in dan Heerenveen dat denk ik eerder. Een 1-0 tegen dit spelend Heerenveen is gewoon zwak. Een 1-2 uit bij PEC is gewoon redelijk.

Vriendje Stokvis
Link gekopieerd!
    11
    + 1
avatar

AZ is in alle facetten de beste ploeg van Noord-Holland. Ze zulle daarom dik boven de vergane glorie uit amsterdam eindigen. Het is nu rustig maar de politie staakt niet meer. En het gaat gezellig worden met woutje in de kleedkamer. AZ heeft niks te vrezen en verdienen het ook.

21Rudolf21
Link gekopieerd!
    4
    + 1
avatar

Vergeet een Jordy Clasie niet. Is een betere voetballer dan Frenkie de Jong. Heeft de pech dat ie nooit de kansen heeft gehad wat zo’n type wel krijgt na alle blessures en fouten.

svl
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Heel cliche van mij, maar 1 doelpuntje meer dan de ander maakt 3 punten. We hebben nu al een paar jaar gezien dat het zwaartepunt voor bepaling van kampioenschap aan het begin van het seizoen ligt. Europees kan je heel goed gelijk in hebben, nationaal zal ik ze niet zo snel afdoen.

svl
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

@rudolf. Ik kan vaak wel lachen om de discussies over en weer, maar waarom wil je telkens een strijd aangaan? Soms kun je ook gewoon ergens op reageren en mensen lezen je mening, meer niet. Zo krijg je iedere keer dezelfde plaat die afgespeeld wordt. Dit topic gaat over AZ, ik ben ook een Feyenoorder, maar dat zou niet uit moeten maken. Kramer is overduidelijk een Ajacied en die vormt zijn visies rond zijn voorkeuren, maar steekt niet. Jij maakt er weer een ex-Feyenoord/ ex-Ajacied issue van. Doe ermee wat je wil, het is maar een tip. Maar meer en meer mensen gaan je gewoon niet serieus nemen als je zo doorgaat.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen