Dramatische prestaties raken Ajax hard: miljoenenverlies in Amsterdam

26 september 2024, 09:16   Bijgewerkt: 26 september 2024, 09:31
Foto: © Imago

Ajax heeft op de dag van de thuiswedstrijd tegen Besiktas in de eerste speelronde van de Europa League de cijfers over het boekjaar 2023/2024 bekendgemaakt. De Amsterdammers noteerden een verlies van 9,8 miljoen euro. Een groot verschil ten opzichte van vorig jaar, toen er in de Johan Cruijff ArenA nog een winst van 39,0 miljoen euro werd geboekt. De belangrijkste oorzaak zijn de zeer teleurstellende sportieve prestaties.

“Ajax boekte over het boekjaar 2023/2024 een verlies van 9,8 miljoen euro ten opzichte van 39,0 miljoen euro winst vorig boekjaar. De daling van 48,8 miljoen euro ten opzichte van seizoen 2022/2023 is voornamelijk het gevolg van lagere Europese premies en een lager resultaat uit transfers”, zo klinkt het. Ajax eindigde in 2023 op de teleurstellende derde plaats. Daardoor zou het voor het eerst sinds het seizoen 2018/2019 niet uitkomen in de Champions League. Ajax plaatste zich vervolgens wel via de play-offs voor het hoofdtoernooi van de Europa League, maar belandde door een derde plaats in de tussenronde van de UEFA Conference League.

Artikel gaat verder onder video

De ploeg van toenmalig trainer John van ’t Schip rekende in die ronde nog wel - met meer geluk dan wijsheid - af met FK Bodø/Glimt, maar ging in de achtste finales hard ten onder tegen Aston Villa. Al met al een teleurstellend (Europees) seizoen dus voor Ajax en dat heeft ook financieel consequenties voor de club. Sportief gezien verliep het seizoen 2023/2024 voor Ajax 1 mannen teleurstellend. Het team behaalde in de groepsfase van de UEFA Europa League de derde plaats, waarna het Europese seizoen na de achtste finales van de UEFA Conference League eindigde. Het Eredivisieseizoen werd afgesloten met een vijfde plek. Hierdoor plaatste Ajax zich voor de tweede kwalificatieronde van de UEFA Europa League, zo leest het in het persbericht.

LEES OOK: Driessen komt met duidelijke boodschap aan Farioli: ‘Hij moet hem gewoon opstellen!’

Salariskosten dalen

Door de teleurstellende prestaties in Europa vielen de premies lager uit en daardoor daalde de netto-omzet, ook als gevolg van een langere merchandise omzet, met 44,4 miljoen euro naar 152,0 miljoen euro (een daling van 23 procent). Zijn er dan ook positieve cijfers voor Ajax? Ja, die zijn er wel degelijk. Toen Alex Kroes aan de slag ging in de Johan Cruijff ArenA kreeg hij als een van zijn taken mee dat hij de salarishuishouding op orde moest zien te krijgen. De kosten daalden met 11,4 miljoen euro naar 191,3 miljoen (6 procent) door een daling van de spelerssalarissen en de inkoopkosten als gevolg van de lagere merchandise omzet, zo klinkt het. Er is echter nog een hoop werk te verzetten voor Ajax en Kroes. Ajax verwacht voor het seizoen 2024/2025 een negatief resultaat na belastingen. Dit wordt veroorzaakt door het huidige kostenniveau in relatie tot deelname aan de UEFA Europa League enerzijds en het tot nu toe gerealiseerde transferresultaat anderzijds.

Ajax en Kroes hoopten afgelopen zomer voor veel geld overbodige spelers van de hand te kunnen doen, maar dat viel behoorlijk tegen. Zo werden spelers zoals Jakov Medic, Borna Sosa en Carlos Forbs slechts verhuurd en niet definitief verkocht. Ajax maakte op de slotdag van de transferwindow nog wel een klappen met de verkoop van Steven Bergwijn, die voor een bedrag van 21 miljoen euro de overstap maakte naar Al-Ittihad in Saudi-Arabië.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 'Farioli ergerde zich groen en geel en heeft hem uit de Ajax-kleedkamer laten verwijderen'

Francesco Farioli denkt als trainer van Ajax aan de allerkleinste details.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Sticks
Link gekopieerd!
    28
    + 1
avatar

Het is wat het is en na alle ellende had ik niet veel anders verwacht, helaas. En zoals al zo vaak gezegd, het gaat nog zijn tijd duren maar de club komt er echt wel weer bovenop.

21Rudolf21
Link gekopieerd!
    22
    + 1
avatar

Sticks jij weet alles zo goed toch? Waarom na zo’n rampseizoen als vorig jaar krijgt Ajax/Kroes zijn spelers niet verkocht? Ajax is toch een grote naam in Europa en staat bekend om spelers voor veel te verkopen. Vind het dat wel vreemd dat het dan niet gelukt is om veel spelers weten te slijten. Blijven toch spelers van Ajax. Kroes heeft alle tijd gehad om het redelijk te vernieuwen dat is hem niet gelukt, of vind jij van wel?

Nobody
Link gekopieerd!
    23
    + 1
avatar

@21Rudolf21 " Kroes heeft alle tijd gehad om het redelijk te vernieuwen..." Mwah, sinds zijn benoeming als TD van Ajax, heeft hij enkele maanden gehad. Om dan te zeggen "alle tijd" vind ik wat overdreven. Daarnaast is er ook een nieuwe trainer gekomen, kan zo zijn dat hij eerst de spelers zelf wilde beoordelen, voordat ze in de uitverkoop werden gedaan. Ik ben van mening dat je Kroes pas kunt beoordelen op zijn functioneren aan het begin van het volgend seizoen.

21Rudolf21
Link gekopieerd!
    20
    + 1
avatar

@nobody onze meningen verschillen over de tijd die kroes heeft gehad. Vind zelf dat er voldoende tijd was maar oké. Stel dat Kroes wel goede spelers had aan en verkocht maar het liep niet op t veld. En ze presteerde net zo als nu. Dan had Kroes in mijn ogen niet gefaald.

Blackie
Link gekopieerd!
    11
    + 1
avatar

Ja als meneer sven mislintat met ondersteuning van enkele mensen uit de bestuurlijke top " rucksichtslos " ruim 120 miljoen mag uitgeven kan je verwachten dat ajax financieel op de blaren zit de komende jaren.En die puinhoop moet dan weer worden opgelost door de nieuwe personen die er nu zitten. sterkte en wijsheid hier voor.

21Rudolf21
Link gekopieerd!
    18
    + 1
avatar

Sorry dat ik weer moet ingrijpen. Iedereen was blij toen Brobbey voor vele miljoenen werd teruggekocht. Iedereen was blij dat Bergwijn kwam met 5 miljoen per jaar aan salaris. Ook was iedereen blij met Henderson.. Lag het nou echt alleen aan Mislintat of had heel Amsterdam een beetje last van hoogmoedswaanzin ? Ik krijg telkens weer een filmpje die viraal ging op het internet terug in me gedachten. Het is de schuld van de Rabobank ! Het is de schuld van Mislintat klinkt het keer op keer.

21Rudolf21
Link gekopieerd!
    18
    + 1
avatar

Het filmpje gaat over een uitkeringstrekker die de schuld geeft aan de Rabobank over zijn schulden. Even ter verduidelijking.

R MN
Link gekopieerd!
    27
    + 1
avatar

@ Citaat van 21Rudolf21 : "Sorry dat ik weer moet ingrijpen". Het rendier denkt dat hij hoofdredacteur is bij FCUpdate. 🤭🤭

Nobody
Link gekopieerd!
    20
    + 1
avatar

@21Rudolf21 Blackie zegt ook nergens dat het alleen aan Mislintat lag, het zegt er juist bij "met ondersteuning van enkele mensen uit de bestuurlijke top". Dus niet zoals jij zegt "alleen Mislintat". Dat gezegd hebbende, ik snap je punt....

21Rudolf21
Link gekopieerd!
    7
    + 1
avatar

Het doet pijn hè R MN, de waarheid.

R MN
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

@21Rudolf21. Na je ontslag als hoofdredacteur bij FCUpdate, nu aan het werk in het circus...🤡🤡

jurgen😎
Link gekopieerd!
    13
    + 1
avatar

maar rudolf heeft wel gelijk Toni jordan henderson kroos wordt gepresenteerd als de nieuwe modric die het middenveld wel op gang zou brengen . Meeste verkochte shirt voor wat??????

haike
Link gekopieerd!
    5
    + 1
avatar

dus volgend jaar ajaks 1 KKD??

Hurricane.
Link gekopieerd!
    14
    + 1
avatar

De Hoogmoed en Arrogantie zijn één van de oorzaken van deze club. En ze hebben nog steeds een grote snavel. Ze leren het nooit daar. Bah bah.

dilima1966
Link gekopieerd!
    9
    + 1
avatar

Dat was te verwachten ajax heeft een slechte beleid gevoerd spelers met veel verlies verkochte of achterlijk deals gesloten ik heb al eerder gemeld dat ajax dit seizoen wel eens in de 30 40 miljoen verlies gaat opleveren

ERIMIR
Link gekopieerd!
    19
    + 1
avatar

Bedankt 'lieve mensen' voor jullie 'prachtige en hoopvolle' reacties over de huidige situatie bij Ajax. Ik hoop dat het met jullie prachtige clubs ook goed gaat het komend seizoen.

Sticks
Link gekopieerd!
    14
    + 1
avatar

Wat een geklets. Je doet er zelf regelmatig aan mee.

Grote Markt
Link gekopieerd!
    24
    + 1
avatar

Deze negatieve cijfers zijn te verwachten. Elke onderneming maakt winst of lijdt verlies, zie ook Philips met die apneu-apparaten, ASML, Tata Steel. Het is een kwestie van oorzaak en gevolg. Het voelt bij Ajax dramatischer aan, omdat Ajax gewoon is elk seizoen winst te maken en het tegenovergestelde is altijd pijnlijk. Als ik het goed gelezen heb dan maakt Ajax in de commercie winst, ondanks de slechte prestaties. Ajax blijft hot. De cijfers zijn voor de coach en spelers een uitdaging, een target om sportief betere prestaties te leveren en beetje bij beetje is mede door Farioli op sportief gebied met middelmatige spelers en weinig aankopen de vooruitgang al aan de gang. Kroes die de ondankbare zware opdracht kreeg het salarishuis te bewaken deed en doet het conform de eis van het bestuur goed, ondanks ongedurige supporters en negatieve media . Er is weer licht in de tunnel voor Ajax, kwestie van tijd en kan Ajax weer met de top meedoen.

dilima1966
Link gekopieerd!
    14
    + 1
avatar

Ben ik met je eens Maar ajax drijft al 3 jaar een droevig beleid eerste onder hunterlaar hamstra. Dan onder sven Mislintat nu kroes beuker de lange

Grote Markt
Link gekopieerd!
    24
    + 1
avatar

dilima1966, niet de AFC Ajax voert een droevig beleid, het zijn idd Huntelaar (nu ziektewet), Hamstra (nu scout of zoiets bij PEC ? NEC ?), Van der Sar, Van Halst, Maurits Hendriks, enkele Bestuursleden die er verantwoordelijk voor kunnen worden gesteld. Maar de hoofdschuldige is Mislintat, notabene een Duitser van wie men bij Ajax verwachtte dat hij serieus en pünktlich te werk zou gaan. Ik blijf het zeggen dat Mislintat Ajax verkwanseld had met zijn obscure transacties. Het is dan ook een unieke kwestie, zal later wel via documentatie onderstreept en bewezen worden. Kroes en collega's moeten nu puinruimen (en wat voor grootte !!) en hen worden van alles dat negatief is door de buitenwacht aangerekend wat kortzichtig is, vind ik. Dankzij Kroes/Farioli gaat het redelijk goed met Ajax waar het nu staat, met genoeg perspectieven.

Kramer
Link gekopieerd!
    4
    + 1
avatar

Amen!

jurgen😎
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

waar is laurens1 die altijd zo veel weet over beleid?????

Brigges
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Noem je dat dramatisch😂😂😂, dat zijn peanuts. Barcelona heeft meer dan een miljard schuld, Real 900 miljoen en over Manchester City zullen we het maar niet hebben.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen