Ajax-supporters krijgen de volle laag: 'Ik ben woest, het is écht waanzin!'

15 september 2024, 23:03   Bijgewerkt: 15 september 2024, 23:09
Foto: © Imago

Nine Kooiman, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB), heeft hard uitgehaald naar de supporters van Ajax die zondag voor ongeregeldheden hebben gezorgd in Amsterdam. 'Fans' van de Amsterdamse club protesteerden zondag tegen de politiestakingen, maar dit liep uit de hand nadat agenten, trams en politiebureaus werden belaagd door de relschoppers.

Supporters van Ajax besloten zich zondag te verzamelen in Amsterdam, nadat de wedstrijd tussen Ajax en FC Utrecht werd afgelast wegens een politiestaking voor het krijgen van een vervroegd pensioen. De demonstratie liep zondagmiddag echter volledig uit de hand. Zondagavond in het televisieprogramma Renze blikte Nine Kooiman van de Nederlandse Politiebond terug op de schokkende incidenten in Amsterdam.

Artikel gaat verder onder video

LEES OOK: Sfeer slaat om bij demonstratie Ajax-fans op Leidseplein, ME moet ingrijpen

"Het gaat mis op het feit dat deze mensen de kans hadden om te laten zien dat het een keertje zonder politie-inzet kan. Ze hadden ook naar het hoofdbureau kunnen gaan om een keer te applaudisseren", vindt Kooiman. "Wat fijn dat de wedstrijden over het algemeen gewoon door kunnen gaan. Met zo ontzettend veel politie-inzet. In plaats daarvan slopen ze het hoofdbureau. Ik vind het echt waanzin wat er gebeurt. Ik ben woest", maakt Kooiman duidelijk. "Het maakt duidelijk hoe zwaar en ingewikkeld de politie-inzet soms is en waarom het nodig is om te strijden voor het vroegpensioen."

LEES OOK: Tijdelijke burgemeester Amsterdam heeft geen goed woord over voor Ajax-fans: 'Ongelooflijk triest'

De Jong ziet vooruitgang in voetballerij

Jan de Jong, voorzitter van de Eredivisie CV, is ook aanwezig in het programma van RTL. De bestuurder wil wat betreft de politie-inzet bij voetbalwedstrijden duidelijk maken dat er al de nodige progressie wordt geboekt binnen de voetballerij: "Er worden meer dan achthonderd wedstrijden per jaar georganiseerd en bij minder dan één procent is er een probleem", weet De Jong. "Dat is veel te veel, maar er gaat heel erg veel goed in het voetbal. Er is vanuit het voetbal hartstikke veel waardering voor de politie. Wij kunnen niet zonder, zoals de samenleving niet zonder kan. Er zijn wel gescheiden verantwoordelijkheden. Het is al best bijzonder dat het voetbal ervoor zorgt dat de veiligheid in het stadion helemaal zonder politie gebeurt", is De Jong van mening.

Kooiman blijft uiterst kritisch

Kooiman is echter niet onder de indruk van die laatste woorden van de oud-bestuurder van Feyenoord en de NOS: "Ik vind het waanzin. Er staan stewards onder zware druk en er komen mensen met stadionverbod in het stadion. Als je dat al niet op orde hebt, dan heb je dat buiten ook niet. In het stadion kun je ook maatregelen treffen om de veiligheid buiten ook te creëren", geeft zij aan.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Ajax-banneling keert terug op trainingsveld bij eerste elftal

Een van de spelers die niet meer welkom was bij de trainingen van Ajax 1, traint nu weer mee.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop
Uit de Kelderklasse: 'Wanneer je weer terug moet naar je vrouw..' 😂⚽

Uit de Kelderklasse: 'Wanneer je weer terug moet naar je vrouw..' 😂⚽

  • KELDERKLASSEMENT

Reacties

21Rudolf21
Link gekopieerd!
    8
    + 1
avatar

5 thuiswedstrijden zonder publiek.

Dexi
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

In het artikel worden alle drie de termen genoemd, maar niet in de juiste volgorde. De juiste volgorde is: je begint als fan, groeit uit tot supporter, en kunt vervolgens radicaliseren en een relschopper worden.

Zadkine
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Dexi, mooi hoe je denkt in devolutie. Maar er is nou eenmaal een groep mannen die willen rellen en die het legitiem vinden om zich dan (zogezegd) aan te sluiten bij een voetbalclub. Daar verbannen dan gaan ze eens kijken bij een basketbalteam. Het gaat deze gasten niet om de of een club. Je kan ze simpel straffen, alleen moet daar een wet voor aangepast worden. En dat is ze OUTEN op de middenstip.

Dexi
Link gekopieerd!
    6
    + 1
avatar

In Engeland is het gelukt om hooligans uit de stadions te weren door stadionverboden te koppelen aan een strafblad, terwijl in Nederland het handhaven van regels rond gegooide plastic bekers prioriteit heeft. De personen die gisteren een politiebureau hebben gesloopt, lopen vandaag alweer vrij rond.

Senna28
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

) Hete meisjes wachten op u op - - Top25.fun

Jeugd voetbalcoach
Link gekopieerd!
    15
    + 1
avatar

Het is niet goed te praten wat de relschoppers hebben geflikt, maar de politie mag het zichzelf ook aanrekenen. Als je meerdere wedstrijden door staking om vroeger pensioen (anders dan iedereen in NL die wel door moet werken) een nadeel ontvangt ten opzichte van andere clubs dan vraag je om rellen. Als je solidariteit zoekt bij mensen dan ga je staken door geen boetes uit te schrijven (tenzij ernstig) en dat kost de staat 3 miljoen euro per dag. Dan gaan zij het voelen.

Laurens1
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

Het ontbreekt de politie al jaren aan enige vorm van zelfreflectie. Denk niet Nine Kooiman; dat jij er één minuut minder om geslapen hebt. Dat is nu hetgeen ik reeds eerder benoemde over vermeende zelfreflectie.

erikje
Link gekopieerd!
    13
    + 1
avatar

Vind het toch raar dat zij vinden dat ze zo een zwaar beroep hebben. Ze hebben er , hoop ik tenminste , toch vrijwillig voor gekozen om zich bij de politie aan te sluiten ? en in de jaren tachtig waren er ook al voldoende rellen dus is niet iets van de laatste jaren. We moeten allemaal hard werken voor ons geld !!!

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen