Ajax trekt pijnlijke conclusie over transferzomer, maar ziet ook ‘voldoende lichtpunten’

26 september 2024, 10:11
Foto: © Imago

Ajax is er aan het begin van het seizoen 2023/24 niet voldoende in geslaagd om het vertrek van meerdere sterkhouders goed op te vangen. Dat concludeert de clubleiding in het jaarverslag over het afgelopen boekjaar. Volgens de directie was er in de selectie geen sprake van een ‘evenwichtige balans tussen talentvolle jeugd en ervaren topspelers’. Hoewel het een seizoen was om heel snel te vergeten, noemt het bestuur wel degelijk een aantal lichtpunten.

Ajax zwaaide na het seizoen 2023/24 een groot aantal belangrijke krachten uit. Zo vertrok Jurriën Timber naar Arsenal, maakte Edson Álvarez de overstap naar West Ham United en verkaste uiteindelijk ook Mohammed Kudus naar de club uit Oost-Londen. Het vertrek van Dusan Tadic was echter het meest voelbaar in Amsterdam. De Serviër arriveerde in de zomer van 2018 in de hoofdstad en was niet alleen met zijn doelpunten en assists, maar ook als aanvoerder erg belangrijk voor zijn ploeg. Tadic geloofde echter niet in de plannen van Sven Mislintat, na anderhalf jaar zoeken de opvolger van Marc Overmars, en koos eieren voor zijn geld.

Artikel gaat verder onder video

LEES OOK: Ajax komt tot zorgelijke ontdekking en grijpt één dag voor Besiktas-thuis hard in

Mislintat stond voor de lastige taak het vertrek van de hierboven genoemde sterkhouders op te vangen en een kampioenswaardige selectie op de been te brengen. Daar is de Duitse technisch directeur verre van in geslaagd. Ajax gaf onder leiding van Mislintat weliswaar meer dan honderd miljoen euro uit aan de komst van nieuwe spelers, maar weinig tot geen van hen bleken een aanwinst voor de Amsterdammers. Maurice Steijn, door Mislintat aangesteld als hoofdtrainer, uitte na een paar wedstrijden al kritiek op het aankoopbeleid en na een paar maanden, toen Steijn al was vertrokken, kon al helemaal worden vastgesteld dat de selectie totaal niet in balans was. Tot die conclusie komt de clubleiding nu ook.

LEES OOK: Dramatische prestaties raken Ajax hard: miljoenenverlies in Amsterdam

Een evenwichtige balans tussen talentvolle jeugd en ervaren topspelers is altijd de kracht geweest van Ajax. Terugkijkend moeten we vaststellen dat het vertrek van bepalende spelers aan het begin van het seizoen 2023/2024 onvoldoende kan worden opgevangen, zo leest het in het jaarverslag op de clubsite. Ook een sterk seizoen van enkele door Ajax-opgeleide spelers, waaronder Jorrel Hato, brengt daar geen verandering in. Ajax hoopte met de komst van Jordan Henderson in januari van dit jaar het evenwicht in de selectie een beetje te kunnen herstellen, maar ook met de routinier in de gelederen bleef de gehoopte sportieve ommekeer uit. Onder Van ’t Schip vindt Ajax snel de weg omhoog, maar meestrijden om de topposities zit er, ook na de komst van Henderson, niet meer in. Met uiteindelijk een vijfde plek in de Eredivisie zijn we wel verzekerd van een ticket voor de voorronde van de UEFA Europa League, zo blikt het bestuur terug.

Ajax-leiding ziet ‘voldoende lichtpunten’

En daar blijft het ook wel bij wat sportieve ‘successen’ van het eerste elftal betreft. Na een rampzalig verlopen seizoen ziet de clubleiding elders tóch nog voldoende lichtpunten’. Die wijzen ons de weg omhoog. Zo is er de blijvende onvoorwaardelijke steun van veel supporters, sponsoren en partners. Dat vertaalt zich in een altijd uitverkochte ArenA en het verlengen van langjarige sponsorcontracten met onder meer Ziggo en Adidas. En waar de mannen geen hoge ogen konden gooien in Europees verband, daar deden de vrouwen dat wél. Memorabel is ook de steun van vele duizenden supporters voor Ajax Vrouwen tijdens hun UEFA Women’s Champions League-wedstrijden. In moeilijke tijden leer je je vrienden het beste kennen, het zijn er gelukkig velen. Dat geeft vertrouwen in de toekomst en maakt je trots Ajacied te zijn, zo klinkt het.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 'Farioli ergerde zich groen en geel en heeft hem uit de Ajax-kleedkamer laten verwijderen'

Francesco Farioli denkt als trainer van Ajax aan de allerkleinste details.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

haike
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

voldoende lichtpunten?? waar? op het schijthuis zeker?

Hijreageertaltijd
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

Schijt jij in het donker dan

21Rudolf21
Link gekopieerd!
    22
    + 1
avatar

De vrouwen van Ajax zijn het enige lichtpuntje. Maar goed dat Overmars er niet meer werkt.

dilima1966
Link gekopieerd!
    6
    + 1
avatar

De vrouwen die spelen net zo slecht als de mannen

Hijreageertaltijd
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Of de Rotterdamse overmars (Paixão) zijn leuter niet op internet zet

jurgen😎
Link gekopieerd!
    9
    + 1
avatar

paixao deed het per ongeluk Overmars deed het express gericht en meerdere malen bij VERSCHILLENDE VROUWEN TOTAAL andere situaties. Wat een domme domme domme domme domme vergelijking.

dilima1966
Link gekopieerd!
    8
    + 1
avatar

Wow en dat is niet te danken aan kroes ook niet aan beuker en helemaal niet de lange

ERIMIR
Link gekopieerd!
    19
    + 1
avatar

Laten we Ajax even rustig de tijd geven dit seizoen en niet gelijk met vunzige en denigrerende reacties gaan 'smijten'. We zien wel hoe Ajax tot aan de winterstop het vergaat en Europees het gaat doen, voordat we conclusies gaan trekken en of Ajax al dan niet de weg omhoog heeft ingezet.

ERIMIR
Link gekopieerd!
    14
    + 1
avatar

Kijk eerst goed naar je zelf in de spiegel, voordat je over een ander oordeelt!

Sticks
Link gekopieerd!
    22
    + 1
avatar

Aldus Erimir, die zelf ook met de regelmaat van de klok belachelijke anti-Ajax reacties heeft geschreven. Fantast.

21Rudolf21
Link gekopieerd!
    17
    + 1
avatar

Kritisch op Ajax zijn hoeft niet perse te betekenen anti-Ajax. Sticks jij staat niet open voor hoor en wederhoor. Jou wil en mening is wet en zo werkt het niet.

ERIMIR
Link gekopieerd!
    19
    + 1
avatar

Misschien moet je met voorbeelden komen, Sticks. Het is wel makkelijk om mensen in het luchtledige te beschuldigen van anti-Ajax sympathieën.

Sticks
Link gekopieerd!
    5
    + 1
avatar

Ik moet helemaal niks.

Hijreageertaltijd
Link gekopieerd!
    3
    + 1
avatar

21 rode neus rudolf 21 Miss eens een spiegel kopen voor je iemand anders iets verwijt Met je r21 altijd gelijk en je haat tegen Ajax en op alles over deze club reageren Maar als het te heet wordt onder ze voeten ben je nergens te vinden of weet je niks meer terug te reageren

21Rudolf21
Link gekopieerd!
    14
    + 1
avatar

Altijd wanneer ten Hag of Ajax slecht in t nieuws komt is het weer janken geblazen. Ik geef gewoon mijn mening zonder iemand te beledigen. Sorry jongens maar op de man spelen is gewoon niet chique, jullie maken mij (R21) alleen maar groter dan dat ik daadwerkelijk ben.

Sticks
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

Frappant hoe "onze" troller het maar blijft proberen terwijl hij volslagen genegeerd wordt. Lachwekkend.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen