Ajax keert ondanks financiële en sportieve malaise tonnen aan bonussen uit

27 september 2024, 09:28
Foto: © Imago

Ajax heeft over het afgelopen boekjaar 2023-2024 een verlies van 9,8 miljoen euro geleden. Ondanks dit miljoenenverlies, en de sportieve malaise, heeft de Amsterdamse club nog de nodige bonussen uitgekeerd aan directieleden. Dat blijkt uit de toelichting op de jaarrekening van Ajax.

Financieel directeur Susan Lenderink, die heeft aangekondigd te vertrekken bij Ajax, heeft een bonus van 150.000 euro uitgekeerd gekregen. Volgens de raad van commissarissen zijn de doelstellingen op het gebied van finance voor de managementbonus behaald. “Daarnaast ziet deze bonus ook voor haar toe op realisatie van (lange termijn) doelstellingen voor Ajax-breed beleid.”

Artikel gaat verder onder video

LEES OOK: Ajacied imponeert tegen Besiktas: 'Hij is dit seizoen de grootste verrassing bij Ajax'

Ook waarnemend algemeen directeur Menno Geelen heeft een bonus van 150.000 euro toegekend gekregen. “Voor Geelen geldt een managementbonus die deels verband houdt met vooraf vast te stellen doelen op het gebied van commercie, waaronder marketing, partnerships en media. Daarnaast ziet deze bonus toe op realisatie van (lange termijn) doelstellingen voor Ajax-breed beleid, bijvoorbeeld op het vlak leiderschap en cultuur. De RvC stelde vast dat de commerciële en Ajax-brede doelstellingen zijn behaald”, zo leest het.

Zowel Lenderink als Geelen hebben geen bonus ontvangen voor de sportieve prestaties van Ajax 1 (mannen), zo valt er te lezen in de toelichting op de jaarcijfers. De Amsterdammers eindigden afgelopen seizoen op een vijfde plaats in de Eredivisie na een desastreus verlopen eerste seizoenshelft. Ajax bivakkeerde zelfs tijdelijk op de achttiende plaats in de Eredivisie. De dramatische seizoenstart van de recordkampioen kostte trainer Maurice Steijn in oktober vorig jaar zijn baan.

LEES OOK: Sneijder genadeloos: Hij moet zich kapot schamen! Hij wordt morgen op het matje geroepen…’

Maurits Hendriks krijgt tonnen mee

Maurits Hendriks, die op 1 maart 2024 vertrok als Chief Sports Officer bij Ajax, ontving de grootste bonus. Bij zijn vertrek uit Amsterdam kreeg de voormalig chef de mission van de Nederlandse equipe op de Olympische Spelen een bedrag van maar liefst 312.500 euro mee. De voormalig CSO van de Amsterdammers heeft echter geen bonus toegekend gekregen.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 'Farioli ergerde zich groen en geel en heeft hem uit de Ajax-kleedkamer laten verwijderen'

Francesco Farioli denkt als trainer van Ajax aan de allerkleinste details.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Sticks
Link gekopieerd!
    6
    + 1
avatar

Volgens mij is dat gewoon contractueel vastgelegd. Dus dat komt nu niet zo goed uit, maar het is zo bepaald.

FeyFan2023
Link gekopieerd!
    6
    + 1
avatar

Het kan contractueel vastgelegd zijn en dus juridisch lekker dicht getimmerd, maar als je hart voor je club hebt die in redelijk zwaar weer zit, kun je ook van een bonus afzien, toch? Maar ja, zo doet de financiële elite dat zelden tot nooit! Merkwaardig is wel het taalgebruik, tot twee keer toe: "deze bonus ziet toe op..."" Oh ja, sinds wanneer is een bonus een actief handelend persoon of ding? Nee, het zijn mensen die bonussen uitkeren, een bonus wordt uitgekeerd en is uit zijn aard een passief iets. Mooi voorbeeld van versluierend taalgebruik, om te verhullen dat mensen in de top elkaar wat lekkers toeschuiven.

Sticks
Link gekopieerd!
    5
    + 1
avatar

Klopt wat je zegt maar dat gebeurd in vrijwel elk bedrijf. Wat "hart voor je club" betreft, sja...clubliefde is wel een beetje een gepasseerd station denk ik. Gemiddeld genomen gaan er maar weinig mensen nee zeggen tegen een fijne bonus. Maar ik vel daar verder geen oordeel over. De wereld zit gewoon zo in elkaar.

Laurens1
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

In Nederland zijn er 50.000 bedrijven welke verlies maken, 6% van het totaal aantal. Bij ongeveer 7500 wordt dit met opzet gedaan om fiscale redenen! Verlies hoeft geen reëel verlies te zijn, als Albert Hein 250 miljoen omzet heeft i.p.v. 260 miljoen wordt er over 10 miljoen verlies gesproken!

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen