Ajax dankt invallers voor zeer moeizame zege op RKC

29 september 2024, 18:40
Foto: © Imago

Met een 0-2 overwinning op RKC komt Ajax goed weg. Francesco Farioli gaf in Waalwijk enkele mannen rust, maar zijn ploeg wist in de eerste helft helemaal niets te creeëren. Nadat de Italiaanse oefenmeester spelers als Kian Fitz-Jim en Bertrand Traoré inbracht nam de Amsterdamse dreiging toe, en uiteindelijk was de Burkinese buitenspeler die zijn ploeg de bevrijdende openingstreffer schonk.

Ajax toonde afgelopen week twee gezichten. Tegen Go Ahead Eagles kwamen de Amsterdammers niet verder dan een 1-1 gelijkspel, maar in de Europa League werd Besiktas met speels gemak over de knie gelegd. Mika Godts en Bertrand Traoré bemanden in die wedstrijd nog de flanken, maar kregen tegen RKC rust en werden vervangen door Jayden Banel en Christian Rasmussen. Bij RKC stond er ook een opvallende naam op het wedstrijdformulier: tegen zijn oude club maakte Mohamed Ihattaren voor het eerst deel uit van de Waalwijkse wedstrijdselectie. 

Artikel gaat verder onder video

De thuisploeg begon enthousiast aan het duel en kreeg de bal binnen een minuut gevaarlijk voor, maar Oskar Zawada en Chris Lokesa kwamen net te kort om een gevaarlijke voorzet te promoveren tot doelpunt. Vervolgens was het eenrichtingsverkeer richting het doel van Jeroen Houwen, al hoefde de 28-jarige doelman nauwelijks op te treden. RKC speelde compact en zakte vaak erg ver in, waardoor de Ajax-verdediging vaak ver over de middenlijn te vinden was. Door een laag tempo, ondermaatse voorzetten en matige positionering werden de Amsterdammers ondanks de grote dominantie en het vele balbezit (75%) maar weinig gevaarlijk. Bij tempoversnellingen lieten de Amsterdammers soms wel goede combinaties zien en kon de Waalwijkse defensie wel verrast worden, maar een geblokt schot van Kenneth Taylor bleef lange tijd het grootste wapenfeit. 

RKC kwam ondertussen nauwelijks van eigen helft af. Vaak was het een kwestie van ballen wegrossen en hopen op het beste, wat betekende dat Ajax de bal binnen enkele seconden weer in bezit had. Na verloop van tijd werd het voetballend iets beter en deelde de ploeg van Henk Fräser zelfs een paar kleine plaagstootjes uit, maar van gevaar kon men eigenlijk niet spreken. Voor de Amsterdamse opponent bleef dat echter ook het geval. Exemplarisch was een aanval die eindigde met een poging van Rasmussen: na een alleraardigste actie van Davy Klaassen kreeg de Deen de bal via de vuisten van Houwen voor zijn voeten, maar zijn doelpogingen haalde uiteindelijk de achterlijn niet eens.

Invallers maken het verschil

Na een klein uur spelen werd de buitenspeler gewisseld voor Mika Godts. Aan het spelbeeld was ondertussen weinig veranderd: zonder creativiteit en snelheid was er geen doorkomen aan voor Ajax. Met een paar schoten vanaf de rand van het strafschopgebied probeerde de ploeg het wel, maar keer op keer stond er een Waalwijker in de weg om de pogingen te blokkeren. De ploeg uit Brabant meldde zich mondjesmaat op Ajax-helft, maar sprong weinig zorgvuldig met de ruimtes om. Zo leek Yassin Oukili na mistasten van Josip Sutalo gevaarlijk voor Remko Pasveer te kunnen verschijnen, maar liep de Marokkaanse middenvelder de bal onhandig over de achterlijn.

Toen Traoré en Fitz-Jim ten tonele verschenen, nam de dreiging van de bezoekers eindelijk toe. Eerst was er Chuba Akpom, die handig voor zijn tegenstander verscheen maar de bal naast schoot. Vervolgens was Traoré tweemaal gevaarlijk, maar zijn eerste poging vloog naast, terwijl zijn tweede poging een prooi voor Houwen was. Driemaal bleek scheepsrecht: nadat een poging van Davy Klaassen via de RKC-keeper en de paal het veld in stuitte, was de Burkinees er als de kippen bij om de voorsprong op het bord te zetten. Veel leek er in de slotfase niet meer te gebeuren, al mocht Mohamed Ihattaren onder luid gejuich van zijn supporters na meer dan twee jaar zonder competitievoetbal nog enkele minuten maken. In de laatste minuut was het echter Mika Godts die profiteerde van de gegroeide ruimtes en de 0-2 op het scorebord zette.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Ajax-analyse Sneijder keihard onderuitgehaald: 'Echt volslagen kolder'

Een bewering die Wesley Sneijder donderdag bij Ziggo Sport deed over Ajax wordt stevig onderuitgehaald door Pieter Zwart.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Kramer
Link gekopieerd!
    22
    + 1
avatar

Moeizame overwinning maar de punten zijn binnen, je domineert maar het scoren wou niet. Je ziet wel dat Branco en Rasmussen je team gewoon slechter maken en laatst genoemde mag van mij helemaal uit de selectie. Zou fijn zijn als we gewoon starten met de sterkste elf.

Rudolf21.
Link gekopieerd!
    22
    + 1
avatar

Een van de weinig Ajacieden met een beetje kennis hier op deze site.

Grote Markt
Link gekopieerd!
    25
    + 1
avatar

21R En ik maar denken dat JIJ de meeste kennis over Ajax hebt, want je reageert zo vaak op Ajax en je weet precies wat goed en slecht met en bij Ajax is en hoe die aangepakt moet worden. Je weet meer over Ajax dan over je eigen club, welke die ook is. Grap hoor.

Dexi
Link gekopieerd!
    6
    + 1
avatar

Met Ihataren erbij zou RKC vandaag nog uit het betaald voetbal verwijderd en verbannen moeten worden naar het lokale amateurniveau.

CG
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

Alleen de eerste 25 minuten waren goed, daarna tot de rust erg matig voetbal. Gods zeker één van de betere !!!

Copa
Link gekopieerd!
    6
    + 1
avatar

Goed? van welke partij dan? Ik heb vandaag nog geen goede partij gezien. Drie wedstrijden tot nu toe gezien. Saai

Copa
Link gekopieerd!
    5
    + 1
avatar

Mooi, maar het was gewoon slecht. Boring Ergens deze week las ik dat de KNVB een probleem heeft met het vinden van data voor inhaal wedstrijden Spelen Ajax en Utrecht CL? Dan snap ik niet als ik de kalender pak dan is de eerste mogelijkheid door de week die ik vrij zie deze week. Was dit te lastig voor de KNVB?

Rudolf21.
Link gekopieerd!
    15
    + 1
avatar

Grote Markt en Sticks, leden van de fanclub Banel. Heb er eens opgelet. Komt zeker nu nog te kort voor Ajax 1. Zitten er weer eens volledig naast. Andere kenners van Ajax zagen het wel goed. Wel knappe overwinning, als je deze wedstrijden wint ben je op de goede weg. Vond t wel een strafschop voor RKC. En de blunder van Sutalo zou normaal gesproken afgestraft moeten worden waardoor het 1-0 zou worden.

Grote Markt
Link gekopieerd!
    17
    + 1
avatar

21R je leven bestaat uit fantasie. Hoe kom je er bij dat ik fan van Banel ben ? Het is net zo'n stomme aanname als dat jij fan van Hwang bent.

Sticks
Link gekopieerd!
    19
    + 1
avatar

@Grote Markt: laat die pipo toch kletsen joh. Hij is niet relevant al denkt ie van wel.

Laurens1
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

Grootste fout beging de training door niet met zijn sterkste spelers te beginnen! Italiaanse arrogantie wat mij betreft best afgestraft had mogen worden. Van de Boomen speelt als ongeleid projectiel, maar gelukkig gratis binnen gelopen. Rasmussen gaat dreiging van uit echter heeft geen overzicht wie waar staat, derhalve stranden zijn acties voortijdig in schoonheid!

Sticks
Link gekopieerd!
    30
    + 1
avatar

Ajax was niet bepaald goed maar pakt wel de punten en daar gaat het om. Farioli valt aan te rekenen dat hij niet met de sterkste elf begint. Voor de rest, laat het bekende trolletje maar kletsen, ik lach erom, 3 punten in the pocket en Ajax stijgt fijn naar de 5e plek. Zoals Gijp pleegt te zeggen: lekker man.

Grote Markt
Link gekopieerd!
    27
    + 1
avatar

Laat weinig over zeuren. De 3 punten zijn binnen en Ajax staat nu al gelijk met Feyenoord. Zoals verwacht gaan clubs als RKC zich willen profileren als reuzendoders gaan proberen fysiek de tegenstander te intimideren. Ajax haalde plichtmatig de winst binnen en snel dat stadje achter zich latend richting Amsterdam. Ging moeizaam, maar winnen is winnen altijd beter dan een gelijkspelletje.

Sticks
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Welk gelijkspelletje bedoeld u precies? 🤣🤣🤣

undertaker
Link gekopieerd!
    4
    + 1
avatar

Ajaks terecht gewonnen maar wat was dit rkc en wedstrijd slecht. Degradatie kandidaat nummer 1.. maar toch raar dat scheids voor overtreding rkc geel geeft maar aan de andere kant voor ajaks van achter wat tegen rood aan zat niks. Vreemd vreemd.

Sticks
Link gekopieerd!
    4
    + 1
avatar

Hoe jij het woord Ajax schrijft is ook nogal slecht. En vreemd.

CG
Link gekopieerd!
    6
    + 1
avatar

Inderdaad dat de rest van de wedstrijd slecht was. De eerste 25 minuten hadden goede combinaties ondanks dat het toen al 0-2 had moeten staan maar dat het niet werd !!!

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen