Weghorst ziet Ajax vertrouwen tanken én de Europa League bereiken

29 augustus 2024, 21:52   Bijgewerkt: 29 augustus 2024, 22:09
Foto: © Imago

Ajax heeft zich donderdagavond verzekerd van een startbewijs voor het hoofdtoernooi van de Europa League. De formatie van coach Francesco Farioli was na de 1-4 overwinning in de heenwedstrijd in Polen ook in de return in de eigen Johan Cruijff ArenA veel te sterk voor Jagiellonia Bialystok: 3-0. Kian Fitz-Jim opende vlak voor rust de score, Kenneth Taylor en Brian Brobbey waren in de tweede helft trefzeker. Dit gebeurde allemaal onder toeziend ook van Wout Weghorst, die zich sinds donderdag officieel speler van Ajax mag noemen maar nog niet in de wedstrijdselectie zat.

LEES OOK: Ajax-fans kijken in minuut 6 naar grote scherm in Johan Cruijff ArenA en ontploffen

Artikel gaat verder onder video

Waar het in de heenwedstrijd al vroeg misging voor Ajax met een tegentreffer, was er in de return geen sprake van gevaar in de openingsfase. Vanuit de Poolse kampioen, Jagiellonia Bialystok, was er niet eens kans om te beginnen aan een tegenaanval. Ajax stond bijna de hele eerste helft met tien man over de middellijn. De ploeg van Francesco Farioli zette de Poolse kampioen helemaal vast en lummelde als het ware met de tegenstander rondom het strafschopgebied. Het was pas in de negentiende minuut dat Jaga balbezit kreeg op de Ajax-helft.

In deze eerste helft kreeg Ajax tal van kansen, maar deze bleven beperkt tot slappe pogingen. Dit gold tot de laatste paar minuten voor rust, want toen kreeg Steven Bergwijn een grote kans na een mooi uitgespeelde aanval. Kian Fitz-Jim, die positief opviel in de wedstrijd, bereidde de aanval voor met een dribbel. Hij gaf de bal vervolgens aan Kenneth Taylor, die de bal met een hakje klaarlegde voor Bergwijn. De nummer zeven verzuimde hard genoeg te schieten en de keeper bracht redding.

Na 43 minuten werd de ban dan toch gebroken, door Kian Fitz-Jim. Hij veroverde de bal na een zwakke doeltrap van Jagiellonia, speelde de bal af aan Bergwijn en kreeg hem voor de goal weer terug. De middenvelder schoot via de paal binnen, voor de 1-0 en over twee wedstrijden gecombineerde 5-1. Zo was vlak voor rust wel duidelijk dat plaatsing voor de Europa League niet in gevaar zou komen.

De tweede helft ging op dezelfde voet verder. Na een dik kwartier viel ook de 2-0 voor Ajax. Een mooie aanval werd ingeleid door aanvoerder Jordan Henderson. Hij ging een een-twee aan met Steven Bergwijn en kreeg de bal voor het doel weer terug, om netjes klaar te leggen voor doelpuntenmaker Kenneth Taylor. Taylor was bij de 3-0, nog geen tien minuten later, juist de aangever. Hij haalde de achterlijn met zijn loopactie en gaf in de drukte de bal af aan Brian Brobbey, die deze in het net wist te frommelen. Na deze 7-1 over twee wedstrijden was de wedstrijd praktisch gespeeld en stond de eindstand op het bord.

Ajax heeft zich met deze uitslag geplaatst voor de competitiefase van de Europa League, die de groepsfase vanaf dit seizoen vervangt. De loting vindt vrijdag om 13:00 plaats in Monaco. De loting van de Conference League, waarin Jagiellonia terechtkomt, is om 14:30. Daar doen dit seizoen voor het eerst geen Nederlandse teams aan mee. De competitiefase van de Europa League begint eind september. Ajax speelt komend weekend niet vanwege de politiestakingen rondom De Klassieker. Deze wordt op een later moment ingehaald. Ajax speelt pas weer op 15 september, thuis tegen FC Utrecht

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Weghorst onthult bijzondere reden waarom hij met rugnummer 25 gaat spelen

Wout Weghorst gaat bij Ajax spelen met rugnummer 25, zo is na zijn transfer bekend geworden.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop
Uit de Kelderklasse: 'Wanneer je weer terug moet naar je vrouw..' 😂⚽

Uit de Kelderklasse: 'Wanneer je weer terug moet naar je vrouw..' 😂⚽

  • KELDERKLASSEMENT

Reacties

Sticks
Link gekopieerd!
    24
    + 1
avatar

Uitverkochte Arena waar een gezellige sfeer hing. Geen geweldige wedstrijd maar bij vlagen toch een prima spelend Ajax. Er zit vooruitgang in de ploeg en zoals Sneijder zei, je moet nu een coherent team ervan maken, wat natuurlijk weer tijd kost. Maar dat er progressie is, is zeker. Langzaam aan de goede kant uit en in elk geval nu de EL in.

CG
Link gekopieerd!
    8
    + 1
avatar

Ik vond het ook dat het véél beter had gemoeten. Vond het slordig. Met goede spelenderwijs was de na mijn mening toch wel 8-1 kunnen zijn, als de ruststand toch wel op 4-0 gestaan had !!!

Sticks
Link gekopieerd!
    15
    + 1
avatar

Het was zeker af en toe slordig en ze hadden meer moeten scoren, maar er zit zeker wel progressie in. Het heeft tijd nodig.

21Rudolf21
Link gekopieerd!
    8
    + 1
avatar

4e 5e plek is toch ook prima KingCrimson ?

kib*
Link gekopieerd!
    11
    + 1
avatar

@Rudolf, als je voor Feyenoord met een 4e of 5e plaats genoegen neemt, na het veroveren van de Champions League Rudolf ?

kib*
Link gekopieerd!
    16
    + 1
avatar

Ajax is er nog niet, Bergwijn, Brobbey zijn dissonanten. Traoré begint zijn vorm te krijgen. Sutalo wordt sterker en stabieler, Taylor betere conditie, zelfs Rensch gaat vooruit. Wat een lef van Farioli om Fitz-Jim, Mokyo (16/17 jaar ?) speeltijd te gunnen en die Fitz-Jim begint een sterkhouder te worden. Volgend seizoen staan de clubs voor hem in de rij. En wat er in de wachtkamer aan jong talent staat te popelen om naar de A1 te gaan doorstromen, geloof me zowat een heel elftal. Jammer dat Ajax nu weinig tijd heeft om die talenten snel tot wasdom te laten geraken. Ajax heeft helemaal geen dure spelers nodig. Welke coach van Ajax van de afgelopen tijd m.u.v. Van Gaal durfde het aan om jonge spelers een kans te geven ? Ten Hag nee, Schreuder nee, Steijn weet niet eens wat de taak van een coach is, Van 't Schip nee, Farioli en zijn staf wel. Helaas zal Farioli niet door grote clubs onopgemerkt blijven. Farioli is wel door Alex Kroes binnengehaald, wil dit wel gezegd hebben.

Goku
Link gekopieerd!
    3
    + 1
avatar

Was ook beleid van Ajax, jeugd te laten dootstromen

Goku
Link gekopieerd!
    5
    + 1
avatar

Feli Ajax, netjes gedaan en weer puntjes voor Nederland

Stinky
Link gekopieerd!
    4
    + 1
avatar

Zeker! Hopelijk halen ze allemaal een hoop punten binnen!

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen