VAR-statistieken Eredivisie bekend: opvallend hoog aantal 'gemiste' situaties

7 augustus 2024, 23:44
Foto: © Imago

De KNVB is tevreden met het gebruik van de VAR in de Eredivisie, omdat er veel fouten voorkomen zouden worden. Toch geven statistieken over het vorige seizoen ook aan dat er nog een hele hoop beter kan, met betrekking tot het gebruik van videobeelden achteraf.

Teun de Boer was woensdag bij een KNVB-meeting waarbij onder andere de VAR en nieuwe spelregels werden besproken. Tijdens het programma Voetbalpraat vertelt hij zijn tafelgenoten over de statistieken die hij daar te horen kreeg. "In één van de drie duels wordt er een VAR-advies gegeven. Dat valt dus wel mee. Misschien denk je wel dat er elke wedstrijd eentje is." Ook de foutmarge van de VAR komt ter sprake. "Er zijn het afgelopen seizoen 107 VAR-adviezen gegeven vanuit Zeist richting de hoofdscheidsrechter. Daarvan zijn er elf onjuist geweest. Dat is dus ongeveer een foutmarge van 10%. Dit zijn dus beslissingen die achteraf als onjuist werden beoordeeld."

Artikel gaat verder onder video

Toch moet de analist daar toch een grote kanttekening bij plaatsen. "Maar wat er niet in die 10% ingerekend zit, zijn de situaties waarbij niet ingegrepen is. 26 keer had dat volgens de KNVB achteraf wel gemoeten." Elk Eredivisie-seizoen worden er 306 wedstrijden gespeeld. "Dan kun je je dus afvragen: is dat veel, is dat niet veel?" Wouter Bouwman weet het antwoord op die vraag wel. "Een 10% foutmarge vind ik best wel veel. Als je alle beelden terug kan kijken..." Mario Been sluit zich daarbij aan. "Zeker, ook aangezien je zoveel tijd hebt en neemt om tot een beslissing te komen. Dan vind ik 10% ook veel. Eigenlijk moet het dan gewoon 0% zijn."

Jansen vindt de rekensom van de KNVB niet helemaal kloppen. "Bij die 10% moet je eigenlijk die 26 (gemiste gevallen, red.) nog bijrekenen, hè? Dan kom je op een veel hoger percentage." De Boer antwoordt vervolgens. "Ja, dat dacht ik ook, maar dat is ingewikkeld rekenen." Vervolgens legt De Boer uit waarom de KNVB toch tevreden is met de huidige VAR. "Ze lieten mij een statistiek zien waaruit blijkt dat de foutmarge zonder de VAR nog groter was geweest. Natuurlijk willen wij 0%, dat wil iedereen. Maar zonder VAR zou de foutmarge hoger zijn."

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Van der Sar heeft slechts één woord nodig om crisis bij Ajax te omschrijven

Edwin van der Sar ziet de toekomst van Ajax met vertrouwen tegemoet.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Klantenservice
Link gekopieerd!
    3
    + 1
avatar

Allemaal cijfers die het bedroevende niveau van de Nederlandse Arbitrage aangeven. Helaas..

Draadnagel
Link gekopieerd!
    17
    + 1
avatar

De 26 momenten dat er geen advies werd gegeven waar dat wel had gemoeten zijn in principe ook fouten. Dat betekent dat die 107 adviezen eigenlijk 133 moeten zijn, en de achteraf als fout bestempelden 11 is dan 37. Dit brengt de foutmarge dus niet op 10%, maar op iets in de richting van 30%

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen