Nigel de Jong luidt in gesprek met de NOS de noodklok over de overbelasting van speelsters in het vrouwenvoetbal. De oud-international, tegenwoordig technisch directeur bij de KNVB, vindt dat er stevig moet worden ingegrepen om de steeds voller wordende speelkalender terug te brengen tot menselijke proporties.
Het vrouwenvoetbal heeft de afgelopen jaren, niet alleen in Nederland, een grote vlucht genomen. De keerzijde is dat de speelsters daardoor steeds meer wedstrijden in steeds langer aaneengesloten periodes moeten spelen. Met als gevolg zware knieblessures, denk aan Oranje-internationals als Vivianne Miedema en Jill Roord, maar óók psychische overbelasting. "Als we in dit tempo doorgaan, plegen we echt roofbouw op de speelsters. Dit gaat zo niet langer", zegt De Jong.
LEES OOK: Oranje Leeuwinnen kwalificeren zich na moeizaam gelijkspel voor EK in Zwitserland
In zijn hoedanigheid als technisch directeur van de voetbalbond heeft De Jong met een aantal buitenlandse collega's bij zowel de FIFA als de UEFA 'op de deur gebonsd' om de overbelasting tegen te gaan. Inmiddels kan hij wat kleine succesjes melden: "Ik ben er tevreden over dat we meer continuïteit krijgen in de speelkalender. In het verleden werd die op het laatste moment door de FIFA geïnitieerd. Het vrouwenvoetbal werd altijd een beetje om de mannenwereld heen gebreid. Ook wordt de rustperiode in de zomer voor vrouwen wat langer, tussen de twee en drie weken. We wilden eigenlijk vier weken, maar dat blijkt erg lastig." Verder zal één interlandperiode geschrapt worden van de kalender.
Toch is er nog veel werk aan de winkel, benadrukt De Jong. Zo spelen de vrouwen sinds vorig seizoen óók om de Nations League en voegt de FIFA in 2026 een WK voor clubteams toe aan het toch al zo volle speelschema. De Jong pleit voor uitstel van dat laatste toernooi: "Is dat bevorderlijk voor het vrouwenvoetbal? Ik denk het niet. We kunnen er wel veel wedstrijden inpompen, maar waar zijn dan de rustperiodes?", vraagt de bestuurder zich hardop af.
"We moeten vooral kijken hoe we het vrouwenvoetbal aan de onderkant kunnen ontwikkelen. De jeugd. Bij de amateurs, de clubs, de nationale elftallen", vervolgt De Jong. Als speelsters op jongere leeftijd meer (kracht)training krijgen én meer wedstrijden spelen, is de stap naar het profbestaan kleiner, zo is de gedachte. Ook moet de uitstroom van meisjes tussen de twaalf en zestien naar beneden. "Daarom moeten we de faciliteiten voor meisjesvoetbal verbeteren", concludeert De Jong.
@Arthur dat is ook niet per definitie mijn gedachtegang. Dat is wel wel wat er vanuit het vrouwenvoetbal geroepen wordt. Maar naar mijn mening horen bij de voordelen, ook de nadelen uit de voetbalwereld. Dus ook een overvol speelschema. Het is prima om dat aan te pakken, maar niet voor 1 sector. Dat volle schema is in het geheel een blessuregevoelig probleem.
@lvdw heeft voor mij zeker wel wat met elkaar te maken. Hogere salarissen (die ze heel graag willen) kunnen betaald worden met meer inkomsten. Die inkomsten komen o.a. uit wedstrijden en de (sponsor)zaken daar omheen. Meer wedstrijden, meer toernooien = meer inkomsten. Die kant op willen brengt ook nadelen met zich mee. Het geld voor gelijkheid komt niet uit de lucht vallen. Wil je daar gelijkheid in, zul je ook gelijke omstandigheden moeten creëeren. De vele wedstrijden is daar ook eentje van. Bij de mannen is het speelschema namelijk ook overvol. In sommige competities nog meer dan in andere. Als je alleen de wedstrijden bij de vrouwen gaat minderen, kom je niet dichterbij het doel. Dus wil je daar naartoe, moet je ook met de nadelen omgaan. Of dus in zijn geheel veranderen.
en na zoveel jaren daar directeurtje te spelen heeft hij zelf nog NIETS bedacht om de terugloop van sportliefhebbers een halt toe te roepen. Er zijn rapporten verschenen waar je behoorlijk van schrikt. Als andere sporten dan voetbal zich inspannen om meer leden te trekken en de Jong kijkt apatisch toe dan neemt niet alleen het aantal beoefenaars van sport af, maar ook het aandeel van voetbal hierin. Atletiek zet de opmars in, deels door de successen van Bol en Hassan, maar ook door sportiviteit denk ik
Hij heeft gelijk Als je ziet hoeveel kruisband scheuringen er zijn, dat is echt niet normaal meer en niet alleen in NL. Hetzelfde geldt voor de mannen, steeds meer zware blessures. Er zijn een paar op geld beluste gekken bij de UEFA en FIFA die steeds meer competities toevoegen zoals het WK voor clubs. Ik begrijp niet waarom de clubs niet gewoon weigeren hieraan mee te doen. Het voetbal wordt letterlijk naar de klote geholpen.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen