Kees van Wonderen maakt zich zorgen om Ajax: 'Het is superslecht voor Nederland'

18 augustus 2024, 23:04
Foto: © Studio Voetbal

Kees van Wonderen is van mening dat de situatie waarin Ajax zich inmiddels al twee seizoenen bevindt niet goed is voor de staat van het Nederlandse voetbal. De voormalig trainer van onder meer Go Ahead Eagles en sc Heerenveen ziet dat de Amsterdammers ook onder de nieuwe trainer Francesco Farioli ‘kwetsbaar’ zijn, maar volgens hem is dat zeker geen goed nieuws voor Nederland.

Ajax kroonde zich in 2022 nog voor de 36e keer in de clubhistorie tot kampioen van Nederland. De Amsterdammers namen vervolgens afscheid van succestrainer Erik ten Hag en zag ook een groot aantal sterkhouders vertrekken. Ajax gaf in de twee daaropvolgende jaren enorm veel geld uit aan nieuwe spelers en had ook verschillende trainers aan het roer staan. Prijzen pakken deed de club echter niet. Er moet heel wat gebeuren wil daar dit seizoen verandering in komen. De nederlaag bij NAC Breda bewees nog maar eens dat ook het ‘nieuwe’ Ajax van Farioli kwetsbaar is.

Artikel gaat verder onder video

LEES OOK: Perez kijkt met grote verbazing naar Ajax en trekt zeer pijnlijke conclusie

Dat stelt Van Wonderen zondagavond in Studio Voetbal althans. Dat het gewoon heel kwetsbaar is en blijft, zo reageert de momenteel clubloze trainer op de vraag van Sjoerd van Ramshorst over wat het zegt dat dit Ajax verliest van een NAC dat nog niet eens klaar zou zijn voor de Eredivisie. En zeker als je de echte verschilmakers niet gebruikt of beperkt gebruikt. We hebben kunnen zien dat het dan heel moeizaam is. Farioli koos er ook in de uitwedstrijd tegen NAC voor om zijn opstelling op veel posities te wijzigen. Ditmaal voerde hij liefst acht veranderingen door ten opzichte van het duel met Panathinaikos van afgelopen donderdag. Hoewel die niet goed uitpakten, zou Farioli het zo weer doen.

Het is aan de Italiaanse trainer om Ajax uit het diepe dal te krijgen. Volgens Van Wonderen is het te hopen dat de recordkampioen daar niet te lang in blijft hangen. Daar hoeven we niet blij mee te zijn hoor, zegt de oud-trainer van Go Ahead Eagles en sc Heerenveen over de huidige situatie in Amsterdam. Het is superslecht voor Nederland als de topclub Ajax niet op die positie staat, want dat gaat uiteindelijk ook weer ten koste van, zo klinkt het. Ajax eindigde in het seizoen 2022/23 nog als derde, in de voorbije jaargang moest het genoegen nemen met de vijfde plaats. De club begon het nieuwe seizoen nog met een 1-0 overwinning op Heerenveen, maar in speelronde 2 ging het dus al mis.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Mentaliteit van Ajax-speler zorgt voor ergernis tegen NAC: ‘Hij moet beter zijn best doen’

Onder anderen Henk Spaan en Kees Kwakman zijn kritisch op een zomeraanwinst van Ajax.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop
Uit de Kelderklasse: 'Wanneer je weer terug moet naar je vrouw..' 😂⚽

Uit de Kelderklasse: 'Wanneer je weer terug moet naar je vrouw..' 😂⚽

  • KELDERKLASSEMENT

Reacties

svl
Link gekopieerd!
    15
    + 1
avatar

Is gewoon een kwestie van marktwerking en competitie. Er staat wel een andere club op. Het is vooral slecht voor Ajax zelf en vervelend voor de supporters en zeker ook voor kantoorpersoneel als grote inkomsten uitblijven. Maar we moeten een beetje van het beeld af dat alle andere clubs afhankelijk zijn van het grote Ajax. Dat is moeilijk als je je altijd als zodanig gewaand hebt, maar Nederland overleeft het wel hoor.

Flamingo
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Geen woord aan toe te voegen 👍

Allback
Link gekopieerd!
    11
    + 1
avatar

Als je van mening bent dat het niet slecht is voor Nederland en er wel een andere club opstaat heb je het naar mijn mening niet begrepen. Dit is zoals Van Wonderen zegt wel degelijk heel slecht voor Nederland en niet alleen voor Ajax. Er staat namelijk geen andere club op in Nederland. Dat hebben we ook gezien afgelopen weken met Twente en GA Eagles. Deze clubs verliezen direct in Europa. Wat ook te verwachten was. Hierdoor verliest Nederland uiteindelijk straks de 2e directe Champions League plek die we eindelijk weer terug hadden gepakt. Dit zorgt ervoor dat er straks ieder jaar voor tientallen miljoenen euro's minder naar Nederland komt via een Nederlandse club. Deze club kan hierdoor niet investeren in betere spelers (er zal dan ook geen geld naar kleinere clubs stromen) en daarmee gaat in loop van tijd het gehele niveau in Nederland omlaag. Daarmee wordt de competitie ook weer minder aantrekkelijk voor de media rechten en gaan die inkomsten ook niet omhoog voor alle clubs.

Sticks
Link gekopieerd!
    21
    + 1
avatar

Reactie Allback. Helemaal eens met deze reactie. Het is vreselijk slecht voor de positie van NL in de rest van Europa. Als het slecht gaat met Ajax, Psv of Feyenoord ga je er als land op achteruit. Jammer dat sommige mensen er echter alleen maar plezier uithalen. Die snappen er dus helemaal niets van.

Flamingo
Link gekopieerd!
    18
    + 1
avatar

Allback, Er staan op dit moment wel andere clubs op in Nederland, namelijk Feyenoord en PSV. Twente is uitgeschakeld voor de CL, maar gaat wel EL spelen. Dat is misschien juist beter voor het Nederlands voetbal. Immers verwacht ik dat Twente meer punten gaat pakken in de EL dan dat ze zouden doen in de CL. Dus beter voor de coëfficiëntie punten. Ajax gaat in de EL of conference League spelen, die pakken ook wel de nodige punten. Alle punten die in welke league dan ook worden gepakt, zijn gelijkwaardig. Dus de punten die worden gepakt in de conference League tellen net zo zwaar als in de CL. Dat Ajax er een zooitje van maakt, houdt niet direct in dat het Nederlands voetbal in gevaar komt. Dan kunnen we er net zo goed mee ophouden. Spelen we voor de fun de eredivisie en sturen we elk jaar gewoon de traditionele top 3 europa in en mogen az en Twente een lootje trekken.

Flamingo
Link gekopieerd!
    18
    + 1
avatar

Sticks, Behoorlijk schijnheilig om als Ajacied nu te klagen dat andere mensen ergens plezier uit halen. Feyenoord werd jaren terug uitgelachen omdat ze de tweede plek vierden. En dat waren voornamelijk Ajax supporters. Ik ga compleet met Perez mee. Die gaf aan dat Ajax wel heel erg diep gezonken is na de euforie in het stadion omdat je je plaatst voor de play offs van de EL. Het leek idd net of ze de CL wonnen. We lachen om en om iedere club wel een keer uit. Een feit zal wel zijn dat het Nederlandse voetbal echt wel zonder Ajax kan in Europa, hoewel menig Ajacied denkt van niet.

ERIMIR
Link gekopieerd!
    18
    + 1
avatar

Volgens mij noemt Sticks niet alleen Ajax dat het slecht is voor Nederland als het met deze club niet goed gaat. Hij heeft ook PSV en Feyenoord genoemd. Daar ben ik het wel met hem eens. Hoe meer Nederlandse clubs in de Europese competitie goed doen hoe beter. Daar heeft iedereen er plezier van.

dilima1966
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

Ajax is terug bij af waar ze vorige seizoen mee zijn geëindigd totaal geen verbetering in het team het wordt ook niet beter op van een top club afgezakt naar sup club de Maleisische zal verder duren als ze zo verder gaan 3 man voor de de technische staat technische directeur kantoor staat niet een stoel maar een bank waar beuker de lange kroes op zitten het gaat zo niet werken met die drie ze blijven baantje creëren bij ajac Fred grim head of coaching, net als toen met Hendriks totaal geen waarde het is nog steeds slappe hap bij ajax

Savarunl
Link gekopieerd!
    11
    + 1
avatar

Leer eerst eens een coherent verhaal te bedenken en dat fatsoenlijk uit te typen, voordat je je denkt te moeten gaan inmengen in bedrijfspolitiek. Je tekst leest alsof die door een 5-jarige is geschreven.

dilima1966
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Stumper blijf bij een account hier dan steeds te wisselen

Ajeto!
Link gekopieerd!
    13
    + 1
avatar

U mag Savarunl gerust een stumper vinden. Alleen als ik u was zou ik dat niet hardop uitspreken aangezien Savarunl best wel een punt heeft. Punten die u in uw verhaal vergeten bent.

Colin
Link gekopieerd!
    10
    + 1
avatar

Ik ben zelf Ajax supporter, maar dit is niks anders dan dikke karma, door hoe er met Overmars is omgegaan. Na alles wat Overmars heeft gedaan, hadden ze achter hem moeten blijven staan. Ook de harde kern deed niks om een ontslag van Overmars te voorkomen. Nou dit is je karma.

0laf
Link gekopieerd!
    19
    + 1
avatar

Hoe kun je dat nou zeggen??? Achter een dickpicks sturende bestuurder staan, die niet een keer maar meerdere keren aan medewerkers zulk gedrag vertoont? Dan ga je als club moreel echt een hele verkeerde kant op en maak je je afhankelijk van een viespeuk (die helaas ook schijnt te tobben met zijn gezondheid). Ze konden hem echt niet laten zitten.

Zilvervloot
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

Denk dat het eerder een karma is voor het uitlachen van andere clubs. En altijd maar denken dat wij t woord hebben. Dit is onze karma. Heb alvast 2 september vrij gevraagd voor t werk. Kan ik in alle rust alles even verwerken na de klassieker.

Kramer
Link gekopieerd!
    11
    + 1
avatar

Dan heb je er weinig van begrepen, Overmars is de aanstichter van alle ellende samen met Vd Sar. Zelfs de tribune bevestigt het.. maar een teletekst Ajacied beweert weer anders.😂

ERIMIR
Link gekopieerd!
    19
    + 1
avatar

De huidige situatie bij Ajax is inderdaad slecht voor Nederland, niet alleen voor Ajax zelf. Ajax heeft een historie, altijd grote voetballers voortgebracht en staat voor aanvallend verzorgd voetbal. Dat is een motivatie voor andere Nederlandse clubs om zich daar aan op te trekken en zelf ook beter te worden. Ajax staat echter momenteel daar mijlenver er vandaan.

Laurens1
Link gekopieerd!
    14
    + 1
avatar

Prima gesproken, benieuwd hoe lang de malaise nog duurt. Zo lang er pluche klevers en incompetente figuren de kar trekken zie ik het somber in!

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen