Europa League-loting op tv: hier kijk je de loting met Ajax, FC Twente en AZ

30 augustus 2024, 12:25
Foto: © Imago

Ajax, FC Twente en AZ leren vrijdagmiddag hun tegenstanders kennen in de Europa League. De loting begint om 13.00 uur in Monaco en is live te zien op tv, maar op welke zender?

Op welke tv-zender is de Europa League-loting?

De loting is online te zien op de website van de UEFA, maar is ook te bekijken op Ziggo Sport. De kabelexploitant heeft met ingang van dit seizoen de uitzendrechten van alle drie de Europese toernooien, dus de Champions League, de Europa League én de Conference League, weten te verwerven. Wie een abonnement op Ziggo heeft, kan 'gewoon' afstemmen op kanaal 14 om de Europa League-loting te bekijken.

Hoe zit het met mensen die geen Ziggo-abonnement hebben?

Artikel gaat verder onder video

Wie televisie kijkt via een andere aanbieder, zoals bijvoorbeeld KPN of Odido, kan gratis een account aanmaken op de website van Ziggo om de wedstrijd bijvoorbeeld via de Ziggo GO-app te kunnen zien. In dit artikel leggen we uitgebreid uit hoe het aanmaken van het account precies in zijn werk gaat en welke keuzes je daarbij hebt.

Welke ploegen doen er mee aan de Europa League?

Ondertussen zijn alle 36 ploegen bekend die zich hebben verzekerd van deelname aan de competitiefase van de Europa League. Onder meer Manchester United, Tottenham Hotspur, AS Roma, Lazio, Eintracht Frankfurt, FC Porto, Olympique Lyon, FC Twente, AZ en Ajax gaan vrijdagmiddag de koker.

De potindeling voor de Europa League-loting

Pot 1 AS Roma, Manchester United, FC Porto, Ajax, Rangers FC, Eintracht Frankfurt, Lazio, Tottenham Hotspur, Slavia Praag
Pot 2 Real Sociedad, AZ, SC Braga, Olympiakos, Olympique Lyonnais, PAOK Saloniki, Fenerbahçe, Maccabi Tel Aviv, Ferencváros
Pot 3 Qarabag, Galatasaray, Viktoria Plzen, Bodø/Glimt, Union Sint-Gillis, Dynamo Kyiv, Ludogorets, FC Midtjylland, Malmö FF
Pot 4 Athletic Club, TSG Hoffenheim, OGC Nice, Anderlecht, FC Twente, Besiktas, FCSB, RFS, IF Elfsborg

Hoe gaat de Europa League-loting in zijn werk?

In de nieuwe opzet van de Europa League is de traditionele groepsfase met vier ploegen verdeeld over acht groepen vervangen door een competitiefase met 36 ploegen. Tijdens de loting wordt iedere ploeg gekoppeld aan acht verschillende tegenstanders en speel je vier thuiswedstrijden en vier uitwedstrijden. Iedere club komt in actie tegen twee ploegen uit elk van de vier potten. Daarbij speelt de club zowel een thuis- als uitwedstrijd tegen een tegenstander uit dezelfde pot.

Bij de loting wordt er rekening gehouden met het feit dat ploegen uit hetzelfde land niet tegen elkaar kunnen spelen, tenzij het echt niet anders kan. Door de uitbreiding is een loting in de oude stijl, waarbij de balletjes handmatig uit de bakken werden gehaald, niet meer haalbaar. Volgens berekeningen van de UEFA zou een handmatige loting zo’n drie tot vier uur in beslag nemen en zouden er maar liefst negenhonderd balletjes met clubnamen benodigd zijn. Daarom laat de UEFA het denkwerk nu over aan een computer.

De top acht van de competitiefase kwalificeert zich rechtstreeks voor de achtste finales, terwijl de nummers negen tot en met 24 het in een tussenronde over twee wedstrijden tegen elkaar opnemen voor een plek bij de laatste zestien. De overige teams zijn uitgeschakeld, aangezien de Conference League in tegenstelling tot voorgaande jaren niet langer een vangnet is.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop
Uit de Kelderklasse: 'Wanneer je weer terug moet naar je vrouw..' 😂⚽

Uit de Kelderklasse: 'Wanneer je weer terug moet naar je vrouw..' 😂⚽

  • KELDERKLASSEMENT

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen