De KNVB betreurt het feit dat burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam een streep heeft gezet door De Klassieker tussen Feyenoord en Ajax van komende zondag. De voetbalbond hoopt dat de betrokken partijen - overheid en politie - ‘nog voor het weekend tot uitgangspunten komen en dat De Klassieker gewoon door kan blijven gaan’. Mocht de politie het voetbal blijven gebruiken om actie te voeren, dan vreest het competitiebestuur betaald voetbal - de KNVB, Eredivisie CV en Keuken Kampioen Divisie - voor het verdere verloop van de competitie.
De politiebonden kondigden maandag al aan te gaan staken rondom en tijdens De Klassieker tussen Feyenoord en Ajax, na de voorbije twee speelronden in de Eredivisie al te hebben gebruikt om actie te voeren tijdens bepaalde wedstrijden. Die verliepen weliswaar zonder problemen, maar burgemeester Aboutaleb van Rotterdam heeft desondanks besloten een streep te zetten door de kraker van komende zondag.
Dit betreurt de KNVB, vooral het feit dat het voetbal wéér het slachtoffer is. “De politievakbonden voeren actie voor een vroegpensioen voor politiemedewerkers. Het voetbal is hierbij geen partij maar de focus van deze acties ligt nu wél op het voetbal. Voetbal wordt nu als middel gebruikt en dat zegt veel over de impact van het voetbal. Maar daar is het voetbal natuurlijk niet voor bedoeld”, zo schrijft het competitiebestuur betaald voetbal in een reactie op het nieuws uit Rotterdam. “Het voetbal wordt door de jaren heen vaker door politiebonden gebruikt om actie te voeren. Als de huidige acties van de vakbonden door blijven gaan, dan kunnen ook wedstrijden worden uitgekozen waarvan het met het oog op de openbare orde niet verstandig is om die door te laten gaan zonder politiebegeleiding.”
LEES OOK: Verweij vreest voor Klassieker: 'Anders kan die wedstrijd gewoon niet gespeeld worden'
Deze wedstrijden moeten dan verplaatst worden, weet de KNVB. Dat is niet ideaal. Niet alleen voor de voetbalclubs en betreffende supporters, maar ook niet voor de politie en gemeente. “De wedstrijden worden altijd zorgvuldig ingepland, waarbij ook rekening wordt gehouden met wensen en omstandigheden vanuit gemeentes en autoriteiten. Als De Klassieker echter later moet worden ingehaald, dan is het aantal beschikbare momenten hiervoor heel beperkt.” De KNVB vreest dat als de politieacties wekelijks zo blijven doorgaan, het uitspelen van de competities ‘op een gegeven moment echt in gevaar komen’. “Of in elk geval het sportieve verloop beïnvloeden. In dat geval worden het voetbal en alle voetballiefhebbers (circa 10 miljoen Nederlanders) - zeker gezien de eigen inspanningen voor veilige stadions - onevenredig zwaar getroffen door de acties voor een vroegpensioen voor politiemedewerkers.”
De KNVB realiseert zich als geen ander dat ‘wij als voetbal nooit tussen de overheid en politie in gaan staan’, omdat beide partijen ‘belangrijke partners’ van het voetbal zijn. De bond roept zowel de overheid als de politie op om met elkaar in gesprek te gaan. “In de politiek wordt nadrukkelijk over vroegpensioen gesproken en we hadden graag gezien dat deze discussie was afgerond voordat men actie ging voeren. We hopen dat de partijen nog voor het weekend tot uitgangspunten komen en dat De Klassieker dan zondag gewoon door kan blijven gaan”, zo klinkt het.
🔗 Keiharde kritiek op Farioli uit onverwachte hoek: 'Een cultuurshock, praatjesmaker'
Francesco Farioli is nog geen drie maanden bezig met zijn ‘project’ bij Ajax, maar hij houdt de gemoederen al flink bezig.
Ik snap dat hij niet anders kan, maar het blijft pijnlijk (en voor ik begin, ik ben sowieso ongeacht de club geen voorstander van wedstrijden verplaatsen aflassen en clubs vrijuit geven, ook als het in Ajax' voordeel is). Je kan beide belangrijke spelers verliezen, blessures oplopen, Ajax kan opeens veel minder en Feyenoord veel beter worden of andersom. Dusja, het verkankert wel een beetje de competitie. Nu kunnen ze niet anders (al kun je je ook afvragen of het heel toevallig is nu Feyenoord in een slechte flow zit dat opeens niks mogelijk is... ;) (dit is trouwens een joke, neem t niet te serieus)), maar toch. Blijft toch ietswat oneerlijk. Naar beide clubs toe.
de politiebonden hadden actie moeten houden op Prinsjesdag maar daar hebben ze het lef niet voor. Dan krijgen ze heel de regering tegen en was het per direct verboden. Ook nu had de regering in moeten grijpen door te stellen staken mag maar niet tijdens belangrijke evenementen. Dat een burgemeester nu al ingrijpt is ook een teken van zwakte en de politiebond heeft hun zin en lachen zich kapot. Dacht dat ze een hoofd van Politie in dienst hebben genomen bij de KNVB dus ook al een nietsnut die niets kan bereiken. Nu hebben ze heel veel Nederlanders tegen zich gekregen en hebben ze wel politehaat gecreëerd.
Een inspirerende gedachte, acties van de politiebonden tijdens Prinsjesdag. Het mooiste zou dan zijn wanneer er in de troonrede alsnog tegemoet wordt gekomen aan de eisen van de bonden daar waar het betreft het vroegpensioen voor politiemedewerkers. Onderwijl wordt de omgeving van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag kort en klein geslagen als gevolg van het ontbreken van diezelfde, stakende, politiemedewerkers😂
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen