PSV en Feyenoord strijden zondagmiddag om de Johan Cruijff Schaal. Het is voor beide clubs de eerste officiële wedstrijd van het seizoen. Mocht er geen winnaar komen na negentig minuten, wat gebeurt er dan?
Als de wedstrijd tussen PSV en Feyenoord in een gelijkspel eindigt, dan wordt meteen overgegaan op strafschoppen. Er vindt dus geen verlenging plaats. De KNVB besloot hiertoe in 2014. De verlenging werd geschrapt omdat het volgens de voetbalbond beter is om de fysieke belasting aan het begin van het seizoen te beperken. "Dat kan gunstig zijn voor hun prestaties in de aankomende nationale en internationale competities", meldde de KNVB destijds. Het zogenoemde Technisch Platform, waar coaches, de Eredivisie, de Keuken Kampioen Divisie en de KNVB in vertegenwoordigd zijn, was unaniem voor deze regelwijziging.
LEES OOK: Hoe laat en op welke zender is de Johan Cruijff Schaal te zien?
Sinds de invoering van de nieuwe regel gebeurde het tweemaal dat de wedstrijd na strafschoppen werd beslist. Dat was het geval in 2017, toen Feyenoord won van Vitesse, en in 2018, toen Feyenoord won van PSV. De Rotterdammers hebben dus een goede staat van dienst als het aankomt op strafschoppenseries in de Johan Cruijff Schaal. Vóór de regelwijziging was er nog nooit een strafschoppenserie aan te pas gekomen om een winnaar aan te wijzen. Wel was er tweemaal een verlenging nodig (Ajax won in 1995 van Feyenoord en in 2013 van AZ na verlenging)
Van oudsher was de toenmalige Amsterdam ArenA - inmiddels de Johan Cruijff ArenA - het vaste toneel voor de officiële seizoensopener. Maar sinds 2017 wordt de wedstrijd gespeeld in het stadion van de landskampioen. De KNVB wilde de kampioen het thuisvoordeel geven en verwachtte dat de belangstelling voor de Supercup daardoor zou toenemen.
LEES OOK: Johan Inan werpt licht op keeperskwestie Feyenoord: ‘Zelden op een foutje kunnen betrappen’
“De officiële aftrap van een nieuw voetbalseizoen, vernoemd naar onze beste voetballer ooit, is een begrip in Nederland. Tegelijkertijd hebben we ons oor te luister gelegd bij supporters en clubs en de verbeterpunten verwerkt in de nieuwe opzet”, zei Gijs de Jong van de KNVB bij de bekendmaking van het besluit in 2017. “We houden de traditie dan ook in stand, maar we nemen nu het initiatief om de wedstrijd meer te laten leven onder de clubs en supporters, zodat de supercup qua entourage in de buurt komt van de KNVB-bekerfinale.”
PSV is met 14 gewonnen Johan Cruijff Schalen de recordhouder. Daarna volgen Ajax (9) en Feyenoord (4). Van alle clubs stond PSV het vaakst in de 'finale': 21 keer. Opvallend is dat de Eindhovenaren 67% procent van hun wedstrijden wonnen als ze in de Johan Cruijff Schaal speelden, terwijl Ajax (47 procent) en Feyenoord (36 procent) vaker verloren dan wonnen.
Geschiedenis van de Johan Cruijff Schaal
LEES OOK: ‘PSV ziet te laag bod op Van den Berg resoluut afgewezen worden’
Net als Krotje hierboven denk ik ook dat we die strafschoppen gaan zien. Ik vermoed dat PSV met meerdere doelpunten verschil gaat winnen. Overigens naar mijn mening wel een goede zaak dat die verlenging toendertijd is afgeschaft voor deze wedstrijd. Onnodige extra belasting.
“We houden de traditie dan ook in stand, maar we nemen nu het initiatief om de wedstrijd meer te laten leven onder de clubs en supporters, zodat de supercup qua entourage in de buurt komt van de KNVB-bekerfinale.” Deze man spreekt over traditie in stand houden en tegelijkertijd over de wedstrijd meer te laten leven onder clubs en supporters. Ik weet niet of hij beseft wat hij zegt. Dit is tegenstrijdig. Of je houdt gewoon de traditie in stand............spelen in de JC Arena of niet ........spelen elders Ik zou zeggen waarom MOET de KNVB finale dan in Rotterdam gespeeld worden
Deze knaap is mijns inziens op een discutabele manier aan het werken, om het zo netjes mogelijk te zeggen. Wat ik denk schrijf ik maar niet
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen