UEFA kondigt nieuwe manier van loten aan voor Europese clubtoernooien

31 juli 2024, 15:50
Foto: © Imago

Met het nieuwe format voor de Europese clubcompetities introduceert de UEFA ook een nieuw lotingssysteem, zo maakt de continentale voetbalbond woensdag bekend. Doordat alle ploegen acht duels spelen tegen verschillende tegenstanders, zou er een enorm aantal ballen nodig zijn bij de oude manier van loten. Daarom schakelt de UEFA de hulp van een software in.

Vanaf komend seizoen is er geen sprake meer van een groepsfase, maar een competitiefase met 36 ploegen in de Champions League en de Europa League, waarbij iedere ploeg acht duels speelt. Ook in de Conference League gaat de groepsfase in de ban, maar daar blijft het deelnemersaantal op 32 en komen teams zes keer in actie. Om de aanpassing goed te laten verlopen, heeft de UEFA een nieuwe manier van loten in het leven geroepen.

Artikel gaat verder onder video

LEES OOK: Sergio Ramos zorgde na wedstrijd tegen PSV voor prachtig moment in kleedkamer

“Als de oude manier van loten voor de groepsfase zou worden toegepast op het nieuwe format, zouden we bijna duizend ballen nodig hebben met minstens 36 schalen op het podium, waardoor de loting ondragelijk lang zou worden”, legt de voetbalbond uit. Wat er wel gaat gebeuren, is software gebruiken om de loting te ondersteunen.

LEES OOK: Lijnders ziet ‘lastige’ loting voor Red Bull Salzburg en deelt complimenten uit aan FC Twente

Alle deelnemende ploegen zullen worden getrokken aan de hand van de welbekende balletjes. Vervolgens zal software per team acht willekeurige tegenstanders uit de vier verschillende potten aanwijzen. De software zal zich ook buigen over welke wedstrijden thuis worden gespeeld en welke wedstrijden uit. De lotingen voor de verschillende toernooien vinden plaats op 29 en 30 augustus in Monte Carlo.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Wat gebeurt er als PSV – Feyenoord in een gelijkspel eindigt?

Mocht er geen winnaar komen na negentig minuten in de Johan Cruijff Schaal, wat gebeurt er dan?

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen