Turkse held Demiral maakt walgelijk gebaar, roep om schorsing in kwartfinale tegen Oranje

3 juli 2024, 07:30   Bijgewerkt: 4 juli 2024, 21:04
Foto: © Imago

Merih Demiral groeide dinsdagavond uit tot de held van Turkije door het land met twee doelpunten tegen Oostenrijk een plek in de kwartfinales van het Europees Kampioenschap te bezorgen, maar als het aan de Duitse journalist Eren Güvercin ligt wordt de verdediger geschorst voor de confrontatie met het Nederlands elftal die daarin wacht. Dat heeft alles te maken met een zeer omstreden en beladen gebaar dat Demiral maakte na zijn tweede treffer van de avond.

Nadat Demiral uit een hoekschop de 0-2 in Turks voordeel had binnengekopt, bracht hij de middel- en ringvingers van zijn beide handen naar zijn duimen tijdens het juichen, waarbij hij zijn wijsvingers en pinken omhooghield. Het gebaar dat de speler daarmee maakt verwijst naar de Grijze Wolven, een ultranationalistische groepering die is gelieerd aan de extreemrechtse Turkse Partij van de Nationalistische Beweging (MHP).

Artikel gaat verder onder video

"Een gepassioneerde wedstrijd tussen Oostenrijk en Turkije", schrijft Güvercin op X. "Hoezeer ik me ook verheug over de zege van Turkije, kan ik hier niet over zwijgen", vervolgt de journalist. "De maker van beide Turkse doelpunten brengt de groet van de rechtsextremistische Grijze Wolven op het veld. Wordt dat een schorsing, UEFA?", richt Güvercin zich tot de Europese voetbalbond.

Een andere Duitse twitteraar met een Turkse achtergrond, die zijn naam toevallig deelt met voormalig Fortuna Sittard-spits Burak Yilmaz, uit zich in vergelijkbare bewoordingen. "Vandaag is de dag waarop Madimak wordt herdacht", schrijft Yilmaz. Daarmee verwijst hij naar een aanval vanuit islamitisch-fundamentalistische hoek in op 2 juli 1993 in de Turkse stad Sivas waarbij 37 dodelijke slachtoffers te betreuren vielen, voornamelijk intellectuelen en kunstenaars die behoorden tot de alevieten, een religieuze minderheidsgroepering. "Dat Demiral de rechtsextremistische wolvengroet toont is niet alleen pure minachting jegens de mensheid, maar ook een walgelijk signaal naar de slachtoffers van Madimak. De UEFA moet hier met harde consequenties op antwoorden - een schande!", schrijft Yilmaz.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Hongaren zorgen voor grote verbazing met actie na nederlaag: 'Ik heb het nog nooit gezien'

Een opvallend moment na de wedstrijd tussen Hongarije en Zwitserland.

It's showtime! Wed €5 en scoor €50 euro aan free bets!

It's showtime! Wed €5 en scoor €50 euro aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Storm
Link gekopieerd!
    37
    + 1
avatar

Of het nou dit gebaar is of voetballers die naar hun lul grijpen of weet ik wat voor gebaren, het slaat helemaal nergens op. Blijkbaar moet er zo nodig een statement gemaakt worden als je hebt gescoord. Belachelijk gedrag.

KlaasJanH
Link gekopieerd!
    17
    + 1
avatar

Schorsen,zal em leren

Kramer
Link gekopieerd!
    40
    + 1
avatar

FIFA en UEFA hebben daar vaker over gezegd dat statements hard worden gestraft. Eens zien wat ze hierbij gaan doen.. waarschijnlijk weer wegkijken. Je ballen pakken is een grapje, maar dit is een politiek statement maken.

QuarlonK
Link gekopieerd!
    47
    + 1
avatar

Eigenlijk viert hij dus een aanslag waar doden bij zijn gevallen. De UEFA heeft de mond vol van respect dus volgens mij hebben ze maar 1 keuze. Een schorsing leert ook voor de jeugd, die vaak tegen voetballers opkijken, dat dit niet normaal is

Ferrari412T2
Link gekopieerd!
    25
    + 1
avatar

Hard straffen deze vent. Niet meer in actie op dit EK zou een passende straf zijn, maar je zult zien dat er niks gaat gebeuren.

BENNINK24
Link gekopieerd!
    24
    + 1
avatar

Tja, helaas domme actie van deze goeie voetballer!!! Dit moet een schorsing worden voor dit EK !!! Dus ben benieuwd hou de UEFA hier naar kijkt, want tja die hebben altijd gezegd bij dit sport actie's wordt hard gestraft !!!

Ajeto!
Link gekopieerd!
    21
    + 1
avatar

Als dit wordt geaccepteerd dan zien we straks Wout Weghorst als John Cleese een doelpunt vieren "Don't mention the war"

DeWitteBeer
Link gekopieerd!
    24
    + 1
avatar

Eigenlijk moet hier om lachen, ik vraag me af waar jullie zo druk om maken, denk wel dat ik het weet, ik zou ook het liefst willen dat deze goede spits niet mee deed tegen Nederland zaterdag. maar zo gaan we niet winnen, toch? als die jongen the man of the match is en een gebaar wilt maken naar zijn volk, laat hem toch. ik ben een geboren Surinamer, ik erger me ook soms als ik jongens die die hier geboren zijn maar omdat hun ouders daar, na een grote overwinning zie ik dan die jongens opeens met een Surinaamse vlag rennen, ik denk dan ook ga dan voor Suriname voetballen. iedereen doet gewoon wat ze willen dus laat ze gewoon vieren op hun manier, zolang ze niemand beledigen, toch?

Link gekopieerd!
    35
    + 1
avatar

Maar met een Surinaamse vlag rennen is toch wel even iets anders dan een groet brengen aan rechts extremistisch beweging die vele doden op hun naam hebben. Dus lijkt me wel degelijk een belediging aan de nabestaande van de slachtoffers, en wat ze vandaag de dag nog aan macht hebben met hun slachtoffers

Nobody
Link gekopieerd!
    18
    + 1
avatar

@DeWitteBeer "dus laat ze gewoon vieren op hun manier, zolang ze niemand beledigen, toch?"; Laat dat laatste nou net het probleem zijn.... /facepalm

QuarlonK
Link gekopieerd!
    23
    + 1
avatar

Heb je het artikel wel goed gelezen of begrijp je het niet. Hij maakt een symbool van rechts-extremistische beweging en doet dat precies op dezelfde dag van een aanslag waarbij 37 mensen omgekomen zijn. Wanneer is iets voor jou een belediging?

sidekicker
Link gekopieerd!
    22
    + 1
avatar

In het verleden werden o.a. Giorgos Katidis(AEK Athene), Paolo Di Canio(Lazio) en Daniël Guijo-Velasco(Helmond Sport) geschorst voor het brengen van de Hitlergroet. Lijkt me voldoende reden om deze speler eveneens te schorsen.

KROTJE
Link gekopieerd!
    19
    + 1
avatar

Paul di Canio was erg. Lazio Roma uit de wijk Lazio in Rome was de lievelingsclub van Mussolini. Heel lang mochten er geen gekleurde spelers bij de club komen, later kwam toch Aron Winter daar spelen. Hij had in het begin het moeilijk vanwege de supporters, maar later veranderde de sfeer om, hij speelde goed en werd een geliefde speler van de club.

KROTJE
Link gekopieerd!
    26
    + 1
avatar

Ik ga vanavond afwisselend één van mijn vele opgenomen documentaires: Frontlinie, dr. Ruben, Louis Theroux onder andere, reportages : Vrankcx, 2Doc, Uur van de Wolf en nog andere, Terzake, misschien De Afspraak, Nieuwsuur, Auslandsjournal als die uitgezonden wordt, BBC One, ARTE, geweldige show van wijlen Tina Turnershow met die prachtige danseressen in de Gelredome bekijken. Er is toch geen voetbaluitzending met eromheen het gezeur over de Grijze Wolfen en de dichtknepen testikels, hm... heerlijke afwisseling. Alleen als er tijd over is hoor, niet alle programma's tegelijk, ha ha ha. Ik wens jullie allen ook een heerlijke familie TV-avond, redelijk "vroeg naar bed en morgen gezond weer op" zou Sonja Barend gezegd hebben.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen