Positie Van Dijk staat opeens ter discussie: 'Je kunt hem daar ook neerzetten'

7 juli 2024, 11:10   Bijgewerkt: 7 juli 2024, 12:37
Foto: © Imago

Mike Verweij is van mening dat Ronald Koeman er heel goed over na moet denken of hij woensdag in de halve finale tegen Engeland niet met Micky van de Ven moet beginnen. Van de Ven verving zaterdag in de kwartfinale tegen Turkije twintig minuten voor tijd Nathan Aké en maakte een uitstekende indruk. Verweij ziet in Van de Ven niet alleen een serieuze optie voor een basisplaats op de linksbackpositie, maar ook op de plek van Virgil van Dijk.

Van Dijk is onomstreden in het elftal van bondscoach Koeman, maar maakt dit EK zeker niet in elke wedstrijd een overtuigende indruk. Zo werd er na de nederlaag in de laatste groepswedstrijd tegen Oostenrijk wederom openlijk getwijfeld aan zijn leiderschap en ook gedurende de kwartfinale tegen Turkije klonk er kritiek. Verweij zag Van Dijk eveneens geen overtuigende prestatie neerzetten.

Artikel gaat verder onder video

Van de Ven maakte als invaller daarentegen een ijzersterke indruk. De verdediger van Tottenham Hotspur voorkwam met een cruciale ingreep de gelijkmaker van Turkije. Het is een discussie die nooit gevoerd zal gaan worden, maar je kunt Aké vervangen door Van de Ven, want ik vind wel dat Van de Ven zó op de deur klopt dat het tegen Engeland een optie móét kunnen zijn, in ieder geval een optie om heel goed over na te denken voor Koeman. Maar je kunt hem in feite ook op de plek van Virgil van Dijk zetten, want die vond ik ook geen hele goede indruk maken, zo zegt Verweij in de podcast Kick-off van De Telegraaf.

Verweij realiseert zich echter ook wel dat Koeman Van Dijk nooit van z’n leven uit zijn elftal gaat halen. De verslaggever wijst naar Memphis Depay, in wie Koeman zowel in de aanloop naar als tijdens het EK in Duitsland zijn volste vertrouwen uitsprak. Hij houdt ook al heel lang Memphis de hand boven het hoofd, zegt Verweij. Memphis betaalt het vertrouwen van Koeman voetballend nog niet terug, maar werkt wel hard. Verweij vindt zijn landgenoten dan ook iets te streng in hun oordeel over Memphis. Dat hij nationaal de Kop van Jut is… Ja, dat hoort er misschien bij. Hij verdient genoeg. Ik ken het allemaal wel, dat soort geleuter. Maar in de tweede helft speelde hij wél heel goed vond ik, in de rug van Weghorst. Koeman heeft hem ook áltijd het vertrouwen gegeven.

En daarom denkt Verweij dat een reserverol voor Van Dijk uitgesloten is. Hij gaat never nooit zijn aanvoerder laten vallen, maar in feite zou je misschien, zeker als je deze wedstrijd als maatstaf neemt, daar Van de Ven neer kunnen zetten, zo klinkt het. Van de Ven droeg tot op heden acht keer het shirt van het Nederlands elftal, waarvan viermaal tijdens dit EK. Tegen Polen, Oostenrijk, Roemenië en Turkije kwam de pijlsnelle verdediger als invaller binnen de lijnen.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Blind verrast Vahle: ‘Geen enkele andere Oranjespeler durft dit te zeggen’

Daley Blind verrast verslaggever Noa Vahle met zijn eerlijke antwoord.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Laurens1
Link gekopieerd!
    19
    + 1
avatar

Gewoon starten met Aké op links en als hij er doorheen zit, wordt tegen die Engelsen toch veldslag, alsnog van der Ven brengen! Starten met Micky op rechts is een gok!

Willemklein1950
Link gekopieerd!
    23
    + 1
avatar

VdVen start zo en zo niet op rechts, staat De Vrij en die voldoet prima. Mvg Willem Klein

infielder
Link gekopieerd!
    23
    + 1
avatar

Ja Van Dijk is er misschien 2 a 3 keer uitgelopen maar hij heeft ook 30 ballen weggekopt.

Willemklein1950
Link gekopieerd!
    13
    + 1
avatar

Dat kan jij dan wel vinden maar 2/3 keer eruit gelopen worden kan betekenen 2/3 onnodige tegendoelpunten. Vd Ven sterk en pijlsnel in de duels. Zag vDijk toch een paar keer aarzelen en verkeerd gepositioneerd staan waardoor er gevaarlijke situaties ontstonden. Denk dat hij een beetje over z'n top is. Geen schande trouwens maar eens komt de tijd dat je plaats moet maken voor een jonge speler met potentie en toekomst. Denk dat hij bij Slot straks ook niet meer onomstreden zal zijn. Mvg Willem Klein

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen