Ajax en Feyenoord voor het eerst deze eeuw onder buitenlandse coach: 'Nederlandse trainers zijn niet meer bijzonder goed'

24 juli 2024, 08:36
Foto: © Imago/realtimes

Het is even wennen: komend seizoen wordt zowel Ajax als Feyenoord voor het eerst deze eeuw (!) gecoacht door een buitenlandse trainer. Francesco Farioli en Brian Priske werden deze zomer aangesteld als opvolgers van respectievelijk John van 't Schip en Arne Slot. Toon Gerbrands hoopt dat beiden een eerlijke kans zullen krijgen.

Het is al bijna 26 jaar geleden dat er bij Ajax een buitenlandse trainer op de bank zat: Morten Olsen leidde de Amsterdammers in het seizoen 1997/98 nog naar de dubbel, maar werd na onenigheid binnen de selectie nog voor de winterstop van zijn tweede seizoen op straat gezet. In het geval van Feyenoord moeten we zelfs nóg verder terug in de tijd. De Zweed Gunder Bengtsson was tot maart 1991 de allerlaatste niet-Nederlander die de Stadionclub onder zijn hoede had.

Artikel gaat verder onder video

Gerbrands was inmiddels vier jaar geleden de laatste directeur die een buitenlandse trainer aanstelde bij een Nederlandse topclub. In de zomer van 2020 haalde hij de Duitser Roger Schmidt naar PSV. Daarbuiten werkte de voormalig volleybalcoach zowel bij AZ als in Eindhoven louter met Nederlandse trainers. "De eerste keuze gaat altijd naar Nederlandse topcoaches. Pas daarna schakel je door", zegt Gerbrands tegenover het Algemeen Dagblad.

De Britse schrijver Simon Kuper, die jaren in Nederland woonde, windt er geen doekjes om. Nederlandse trainers liepen 'tot ongeveer 2010' tactisch voorop, zo stelt hij in hetzelfde artikel. "Maar inmiddels is het tactisch wel ingehaald door bijvoorbeeld Spaanse trainers. Zij lieten zich inspireren door de Hollandse school en hebben daarin een verdiepingsslag gemaakt." Als voorbeeld wordt aangehaald dat trainers als Frank de Boer, Phillip Cocu en Giovanni van Bronckhorst na succesvolle periodes bij de Nederlandse top-drie in het buitenland vooralsnog niet succesvol zijn geweest. "Nederlandse trainers zijn niet meer bijzonder goed. Tegenwoordig zie je dat Spanjaarden, waaronder een groep Basken, heel erg in trek zijn in topcompetities. Ten Hag en Slot vormen daarop bij Liverpool en Manchester United een uitzondering", aldus Kuper.

Onterecht
Gerbrands hoopt dat Farioli en Priske bij in Amsterdam en Rotterdam een eerlijke kans gaan krijgen om zich te bewijzen. De gewezen directeur vond dat Schmidt die in Eindhoven niet altijd kreeg: "In sport heb je de binnen- en buitenwereld. Roger werkte als een topcoach met zijn visie en keuzes", legt Gerbrands uit. "De buitenwereld koppelde haar mening aan zijn nationaliteit. Dat vond ik zelf altijd onterecht. Topsport gaat over presteren. Daar moeten coaches op worden afgerekend."

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Ajax-'miskoop' laat zich positief zien onder nieuwe trainer Farioli

"Zou het dan toch? Krijgt hij hem aan de praat?", vraagt Mikos Gouka zich af over een speler van Ajax.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

QuarlonK
Link gekopieerd!
    26
    + 1
avatar

Iedereen ziet wel dat de lichting van nu wat minder veelbelovend is. De Boer en V Bronkhorst maar ook bijvoorbeeld V Bommel waren uitstekende voetballers maar ondervinden dat trainer zijn wat anders is. Desondanks moeten we ook niet doen of vroeger de Engelse en Spaanse top 3 alleen maar Nederlandse trainers hadden.

Lorenzo Chiquita
Link gekopieerd!
    21
    + 1
avatar

De kern van dit probleem ligt simpel bij de KNVB, die moet de lijnen uitzetten voor de toekomst. Maar dat gaat nooit lukken met amateuristische ad hoc bestuurders zonder professionaliteit en een goede toekomstvisie. Daar valt nog veel te winnen.

Goku
Link gekopieerd!
    20
    + 1
avatar

Denk dat de Nederlandse trainers er misschien te makkelijk overdenken en niet de stappen extra maken die ze in het buitenland wel doen. Denk dat trainers zoals Bosz, ten Hag en Slot de dingen in hele kleine details zoeken wat ze kunnen verbeteren aan een elftal, andere keuzes maken enz. De volgende lichting zal dit ook gaan doen

Dhr. Reuring
Link gekopieerd!
    22
    + 1
avatar

Ik ben het meest benieuwd naar hoe Slot het gaat doen. Ik denk dat het een groot succes gaat worden. Wereldtrainer met een bizar goede visie.

Goku
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

Hoop ik ook, maar dat telt ook voor ten Hag en alle andere trainers in het buitenland

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen