Nederlandse oud-profvoetballer veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraf in Duitsland

25 juli 2024, 08:18
Foto: © Imago

De Nederlandse oud-profvoetballer Soufian E. (30) is in Duitsland veroordeeld tot een jarenlange gevangenisstraf. De oud-speler van onder meer De Graafschap moest zich voor de rechter verantwoorden voor zijn aandeel in een reeks plofkraken in een 'monsterzaak' waarin in totaal zestien Nederlandse verdachten werden aangemerkt.

E. speelde onder meer in de jeugdopleiding van Vitesse/AGOVV en FC Utrecht en promoveerde in 2015 met De Graafschap naar de Eredivisie, maar vertrok in datzelfde jaar naar een amateurclub in Utrecht. Nadat hij vervolgens voor meerdere clubs in Marokko uitkwam, keerde hij in 2022 kortstondig terug in het Nederlandse amateurvoetbal, maar sinds november van dat jaar diende hij geen enkele club meer.

Artikel gaat verder onder video

De rechtbank in Bamberg deed gisteren (woensdag) uitspraak in de omvangrijke zaak, die ging om het opblazen van dertig geldautomaten tussen november 2021 en vorig jaar. Van de zestien verdachten, in leeftijd variërend van 23 tot 43 jaar oud, sloten veertien een deal met het Duitse Openbaar Ministerie. In ruil voor een bekentenis werden zij veroordeeld tot celstraffen met een duur van één jaar en negen maanden tot vijf jaar en elf maanden. In het geval van E. kwam de rechter tot een gevangenisstraf van vier jaar en drie maanden, schrijft de Frankfurter Allgemeine. Verdachte nummer vijftien, Roy S., stond alleen terecht voor het ter beschikking stellen van zijn werkplaats als onderkomen voor de bende en komt er vanaf met een voorwaardelijke straf. De zestiende en laatste verdachte, Salim A. (30), wordt in een aparte zaak berecht.

Het Duitse OM betitelt de omvangrijke zaak in een persbericht als 'groot succes' en spreekt van 'een flinke klap voor de plofkraak-scene in Nederland'. De veroordeelden zullen overigens de komende maanden worden overgebracht naar Nederland om daar hun celstraffen uit te zitten, weet bovengenoemde Duitse krant. In ons land zouden zij eerder vrijgelaten kunnen worden.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Derksen: 'Dit is te gek voor woorden. Wat voor indruk krijgt de wereld van ons land?'

Johan Derksen vraagt zich af: "Wat voor indruk krijgt de wereld van ons land, met dit soort beelden?"

Reacties

F1JPSPecial
Link gekopieerd!
    54
    + 1
avatar

Liever crimineel zijn dan profvoetballer goh hoe zou dat nou komen. En wat een verassing al die namen en wie mag hun verblijf achter de tralies weer betalen in Nederland?

Jesse Wekema
Link gekopieerd!
    65
    + 1
avatar

Helemaal mee eens wij weer! 😴

Ajeto!
Link gekopieerd!
    56
    + 1
avatar

Dat betalen wij met zijn allen in de vorm van belasting. Maar wat had u dan voor straf in gedachten? Een kwartier zijn kop onder water houden? 4-en delen? Kiel halen? En verrassing is met dubbel R en dubbel S, dus misschien de brandstapel?

Tandenstoker
Link gekopieerd!
    56
    + 1
avatar

Heb je het artikel wel gelezen? Hij krijgt gevangenisstraf in Duitsland.

Willemklein1950
Link gekopieerd!
    33
    + 1
avatar

'Ze kop onder water' moet zijn zijn kop onder water.

ERIMIR
Link gekopieerd!
    37
    + 1
avatar

Ze worden na een paar maanden wel overgebracht naar Nederland.

Thijmen van Zoeren
Link gekopieerd!
    46
    + 1
avatar

Misschien even de laatste zinnen lezen? Ze komen naar Nederland...kunnen ze eerder worden vrijelaten. Staat er echt. De openbare inrichting die Nederland heet.

ERIMIR
Link gekopieerd!
    29
    + 1
avatar

Kunnen is niet hetzelfde als eerder vrijlaten.

JeanM
Link gekopieerd!
    24
    + 1
avatar

Er staat nergens dat ze eerder kunnen worden vrijgelaten. Voorwaardelijke Invrijheidstelling is niet meer hetzelfde als vroeger en gebeurt alleen onder zeer strikte voorwaarden. Bij een straf van bijvoorbeeld 18 maanden zit je gewoon 14 maanden vast en daarna val je onder reclassering. Ga je in de fout (drugsgebruik of zelfs rijden onder invloed) dan ga je direct weer terug. De regels van 1/3de van je straf in vrijheid is al een poosje niet meer aan de orde. En dan de straf zelf, wel grappig dat mensen nog steeds in de veronderstelling zijn dat Nederland te licht straft. Hier zie je dus dat de straffen in Duisland gewoon overeen komen met de onze. En de voorwaarden (VI) zijn daar eveneens hetzelfde. Deze gasten zijn gewoon criminelen, laat daar geen misverstand over bestaan, maar de middeleeuwen liggen al een poosje achter ons. Criminaliteit is van alle tijden en zal nooit verdwijnen, ook al haal je de galg of het vuurpeloton terug.

JeanM
Link gekopieerd!
    25
    + 1
avatar

Dit soort uitwisselingen gebeurt tussen vrijwel alle Europese landen onderling. Dus deze gast komt naar Nederland, een Pool gaat tzt naar een Poolse gevangenis, en een Duitser gaat naar een Duitse gevangenis. Die hoeft u dan weer niet te betalen. U kunt weer rustig gaan slapen.

infielder
Link gekopieerd!
    58
    + 1
avatar

Je kan wel ze achternaam afschermen maar iedereen weet toch al wie het is. Zeker als je een groot deel van ze carriere nog tot in de details beschrijft

QuarlonK
Link gekopieerd!
    73
    + 1
avatar

Dit zijn geen Nederlanders. Allemaal import

ERIMIR
Link gekopieerd!
    38
    + 1
avatar

Het zijn criminelen met een Nederlands paspoort.

Anouchka van Geel
Link gekopieerd!
    43
    + 1
avatar

Idd ze moeten dus gewoon naar hun eigen land , Marokko, gestuurd worden met verbod ooit terug te mogen!

R2
Link gekopieerd!
    48
    + 1
avatar

"In ons land zouden zij eerder vrijgelaten kunnen worden." Waarom eerder vrij? Langer vast zetten of terug naar marokko

Anouchka van Geel
Link gekopieerd!
    35
    + 1
avatar

Ja ik vraag mij ook af wie dit regelt en goedvindt, wie verzint toch zoiets belachelijks? Terug naar eigen land, saaies moet verboden worden

Anouchka van Geel
Link gekopieerd!
    25
    + 1
avatar

Hoezo krijgen ze hier een lagere straf, wat een slechte reputatie voor dit land, wil.wel.es weten WIE dat soort beslissingen neemt, want wij volk vinden het tm niet nodig noch eerlijk!?!?

ERIMIR
Link gekopieerd!
    39
    + 1
avatar

Beste mevrouw, in Nederland zijn het de rechters die de strafmaat bepalen en daarover een besluit nemen. Dat mag toch als algemeen bekend worden beschouwd.

JeanM
Link gekopieerd!
    26
    + 1
avatar

Hoe komt u erbij dat ze hier een lichtere straf krijgen? De Duitse rechter heeft toch veroordeeld? Het is niet abnormaal dat ze die in Nederland mogen uitzitten. Dit gebeurt overigens ook omgekeerd zodat u niet voor een Duitse criminaliteit hoeft te betalen. Dus per saldo hoeft niemand zich over de kosten druk te maken. Verder zijn zowel de straffen als de gevangenissen in Duitsland en Nederland prima met elkaar te vergelijken. Ergo, veel gevangenen zeggen dat ze liever daar zitten dan hier omdat ze daar meer vrijheid hebben. Daar kun je zelfs je eigen handel beginnen vanuit de gevangenis. De onwetendheid van velen komt door de niet aflatende toevoer van onderbuikgevoelens. Misschien uzelf eens een beetje meer verdiepen in de materie.

Zozo
Link gekopieerd!
    13
    + 1
avatar

Zal weer geen kaaskop wezen.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen