KNVB volgt voorbeeld UEFA en voert regelwijziging op alle niveaus in

31 juli 2024, 08:06
Foto: © Imago

Vanaf komend seizoen zullen in alle Nederlandse competities enkel nog aanvoerders het gesprek met de scheidsrechter aan mogen gaan, zo maakt de KNVB woensdagochtend bekend. Deze richtlijn geldt zowel voor het profvoetbal als voor het amateurvoetbal.

Voorafgaand aan het Europees kampioenschap maakte de UEFA bekend dat op het toernooi enkel aanvoerders nog in gesprek mochten gaan met de scheidsrechter. In het geval een andere speler dit toch deed, zou hij worden bestraft met een gele kaart. De regel beviel erg goed, waardoor deze komend seizoen ook in alle UEFA-competities zal gelden en inmiddels ook is overgenomen door de FIFA voor de toernooien op de Olympische Spelen.

Artikel gaat verder onder video

In navolging van de UEFA en de FIFA heeft ook de KNVB besloten de richtlijn over te nemen. Vanaf het komende seizoen geldt dit voor zowel het betaald voetbal als het amateurvoetbal. In praktijk betekent dit dat de scheidsrechter zijn beslissingen enkel aan aanvoerders zal uitleggen en dat een aanvoerder verantwoordelijk is zijn teamgenoten weg te sturen. Luisteren ze hier niet naar, krijgt deze een gele kaart. Net als op het EK zullen clubs met een doelman als aanvoerder een veldspeler mogen aanwijzen die het gesprek aangaat als de keeper niet in de buurt van de scheidsrechter is.

“De aanscherping van de regel wordt op alle niveaus ingevoerd, zowel in het amateur- als het betaald voetbal”, klinkt de uitleg van de KNVB. “Dit betekent dat in alle competities de maatregel toegepast wordt en alle betrokkenen in het voetbal hier mee te maken krijgen. De KNVB verwacht dan ook van bestuurders, coaches en trainers, dat zij de nieuwe richtlijn breed bekendmaken binnen de verenigingen en clubs.”

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Speler van Ajax verbijt zich: 'Hij zit vol frustratie, waar ben ik in beland?'

Een speler van Ajax zat ‘vol frustratie’ op de tribune bij Ajax – FK Vojvodina, vermoedt Ronald de Boer.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Klantenservice
Link gekopieerd!
    18
    + 1
avatar

Goede ontwikkeling! Nu nog iets tegen al het tijdrekken gaan inzetten.

JRU
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

En tegen het doen alsof je zwaar geblesseerd bent, en na het fluitje zo weer opstaat.

boyke
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

Nu moet de KNVB nog de sporters volgen en bestuurders van de clubs en niet denken de wijsheid in pacht te hebben. Het bestuur wat er zit moet verdwijnen die zijn veel te amateuristisch. Voorbeeld de Piramide van mister v.d. Zee is finaal de mist in gegaan. Wederom moeten er versterkte degradaties gaan komen in district zuid1 o.a. Moeten 5 clubs elke week reizen maken van honderden KM en dat is dan de Piramide v.d.Zee met het sprookje te land en te zee. Een licentiecommissie die niet deugt en alleen in Nederland de strengste is van de wereld. Het verlies van jeugdleden geeft al aan dan met oerstom bezig is. v.d.Zee wil met alle geweld de zondag afdeling en de zaterdagafdeling samenvoegen maar de zondag afdeling moet zich wel aanpassen aan de zaterdagclubs. Moeten ze niet werken op zaterdag v.d. Zee of geldt dit niet voor de zondagclubs, die moeten maar ontslag nemen of een andere baan. Dan zie ik hier ook twee sterke punten staan van tijdrekken dus speeltijd verlengen. Op de grond gaan liggen lekker laten liggen en doorspelen. Inworp weg en intrap van maken die binnen 10 sec genomen moet worden. Als Dumfries alle ingooien mag doen dan is de wedstrijd al over voor er begonnen wordt.

John G
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

Met deze regel heb ik dus wel moeite. Emotie kan dan niet meer en veel mensen denken hierdoor dat scheidsrechters het niet zo slecht doen, Een scheidsrechter/VAR die faalt behoort daarop beoordeelt te worden en waar nodig geschorst voor 1,2,3 speelrondes. E.e.a. afhankelijk van. Maar daar zal onze machtige KNVB wel niet aan willen.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen