Francesco Farioli gaat bij Ajax-debuut onderuit tegen PEC Zwolle

5 juli 2024, 15:54
Foto: © Imago

Ajax is de voorbereiding op het nieuwe seizoen gestart met een nederlaag. De Amsterdammers gingen in de eerste wedstrijd onder leiding van trainer Francesco Farioli met 0-1 onderuit tegen PEC Zwolle. Een schitterend doelpunt van Anthony Fontana in de eerste helft maakte het verschil. Ajax kreeg vooral in de tweede helft voldoende mogelijkheden op de gelijkmaker, maar de thuisploeg had het vizier duidelijk niet op scherp.

Farioli had in de eerste oefenwedstrijd ter voorbereiding op het nieuwe seizoen nog niet de beschikking over een volledige selectie. Naast de EK-gangers was ook Steven Berghuis niet van de partij. De routinier traint weliswaar volop mee met de groep, maar is nog niet wedstrijdfit. Tegenover de absentie van Berghuis stonden basisplaatsen voor onder meer Chuba Akpom, Carlos Forbs en Jakov Medic, drie aankopen van Sven Mislintat die in het afgelopen seizoen regelmatig bekritiseerd werden. Zij staan voorlopig ‘gewoon’ nog onder contract bij Ajax, al zal Farioli na vandaag wel wat wijzer zijn geworden over welke spelers hij wel en niet kan én wil gaan gebruiken.

Artikel gaat verder onder video

De Italiaan zal tevreden zijn over wat zijn ploeg in het eerste kwartier liet zien. Farioli was luid en duidelijk aanwezig en stuurde zijn spelers naar voren. Devyne Rensch kreeg de eerste mogelijkheid, maar zijn poging vloog over het doel. Ajax slaagde er niet in de goede start een passend vervolg te geven en evenals in het afgelopen seizoen maakte de ploeg defensief een kwetsbare indruk. Rensch hief buitenspel op, waarna de bal in de kluts voor de voeten van Anthony Fontana belandde. De 21-jarige aanvaller plaatste de bal vervolgens schitterend in de verre hoek: 0-1. Ajax was vervolgens even de weg kwijt en PEC Zwolle kwam er een aantal keer dreigend uit. Een tweede Zwolse treffer hing zelfs even in de lucht, maar die viel uiteindelijk niet.

Ajax krijgt de bal er niet in

Ajax herpakte zich en kreeg nog voor het rustsignaal mogelijkheden op een gelijkmaker. Kenneth Taylor zag Kenneth Vermeer een hard schot uit de korte hoek halen en de ervaren doelman redde ook op een kopbal van Jakov Medic. Mika Godts was nog het dichtst bij een Amsterdams doelpunt. De inzet van Godts, die zoals altijd volop aan het dribbelen was, ging echter rakelings langs de kruising. De ploeg van Farioli keek daardoor bij rust tegen een 0-1 achterstand aan. Ajax begon met dezelfde elf aan de tweede helft en had via Jorrel Hato op gelijke hoogte moeten komen, maar hij kreeg de bal er van dichtbij niet in. Ook Medic liet een grote kans op de 1-1 liggen.

Na een uur begon het grote wisselen aan Amsterdamse zijde. Naast onder meer Benjamin Tahirovic, Sivert Mannsverk en Julian Rijkhoff maakten ook Owen Wijndal en Youri Baas hun opwachting. Wijndal en Baas kwamen in het afgelopen seizoen op huurbasis uit voor respectievelijk Antwerp FC en NEC. Met de elf nieuwe spelers binnen de lijnen bleef Ajax de bovenliggende partij tegen PEC Zwolle, dat zich in de tweede helft niet tot nauwelijks meer liet zien in aanvallend opzicht. Christian Rasmussen, eveneens terug van een uitleenperiode, Kristian Hlynsson en Rijkhoff kregen allemaal mogelijkheden op een Amsterdamse gelijkmaker, maar die wilde maar niet vallen.

De grootste kans was uiteindelijk nog voor Kian Fitz-Jim. De middenvelder, die was ingevallen als linksbuiten, had de bal in de zestien voor het binnenschieten, maar knalde 'm wild over. Ajax start de oefencampagne zodoende met een nederlaag tegen PEC Zwolle. De Amsterdammers vervolgen de voorbereiding dinsdag met een oefenwedstrijd tegen Sint-Truiden.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Farioli scoort punten op tweede werkdag bij Ajax: ‘Laat gelijk zien hoe hij er in staat’

Terwijl het EK in volle gang is, bereidt Ajax zich al voor op het nieuwe seizoen.

It's showtime! Wed €5 en scoor €50 euro aan free bets!

It's showtime! Wed €5 en scoor €50 euro aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

dilima1966
Link gekopieerd!
    20
    + 1
avatar

Het was weer een drama wedstrijd om van te huilen ze beginnen de voorbereidingen al weer goed

54321
Link gekopieerd!
    23
    + 1
avatar

Misschien is dit juist goed voor de trainer om een beeld te krijgen. Hij stelt de jongens niet voor niets op.

WMO72
Link gekopieerd!
    5
    + 1
avatar

Kryg je als je met kneusen werkt en met luie varkens

WMO72
Link gekopieerd!
    5
    + 1
avatar

Nog meer kneusen opruimen

WMO72
Link gekopieerd!
    5
    + 1
avatar

Trainer opruimen plus al die kneusen wat er rond loopt Ajax mag bly zyn al het zy zoen begint nog een station hebben ze hebben niet eens geld om de huur voor de Arena maar wel dure spelers kopen

Allback
Link gekopieerd!
    26
    + 1
avatar

Zelfde spelers zelfde resultaten. Gewoon de lijn doorzetten en je begint waar je eindigde met deze selectie.

Klantenservice
Link gekopieerd!
    22
    + 1
avatar

Uiteindelijk zegt een oefenwedstrijd in deze fase van de zomer natuurlijk nog niet alles.

dilima1966
Link gekopieerd!
    29
    + 1
avatar

Nee als ze deze lijn doorzetten Komen ze goed in de buurt van vorige seizoen

balletje rond
Link gekopieerd!
    11
    + 1
avatar

Zo dat is wedstrijdje 1 met de kerst een nieuwe trainer zoeken, Help nu al dwalende tegen 11 Zwolse feestgangers

WMO72
Link gekopieerd!
    17
    + 1
avatar

Klopt helemaal mee eens

KROTJE
Link gekopieerd!
    16
    + 1
avatar

Natuurlijk is het nog te vroeg om een overall conclusie te trekken, maar de ouverture van het nieuwe seizoen voor Ajax is teleurstellend. Het is een voortzetting van het Ajax onder Schip. Ik zie geen hand van een nieuwe trainer. Uiteraard is de selectie van Ajax (nog) niet compleet. In de eerste ploeg konden wij weer genieten van een falende Taylor en een alweer onder middelmaat spelende Rensch. Deze 2 spelers zouden de kar moeten trekken, maar zij zullen het nooit kunnen. Wat mij betreft mogen beiden op de bank zitten. Forbs is een drama, Akpom krijgt een dubbele vraagteken achter zijn naam. Van de overigen is het niet de moeite om een analyse te maken. Wel is er een lichtpunt: Dies Janze, goede centrumverdediger in wording, Ajax moet zuinig op hem zijn, hij is de revelatie en wordt een Oranjeklant. Dies heeft alles van een complete centrum verdediger: groot, sterk, jong, snel genoeg en hij levert prachtige passes. Mika Godts was ook prima, mag blijven. Van de 2e ploeg vielen Rasmussen, Fitz-Jim goed op. Baas is ook bruikbaar. Nee Ajax is er nog lang niet, tenzij...........

KingJacobus.
Link gekopieerd!
    13
    + 1
avatar

Dies Janze staat op de radar van Feyenoord. En als je dan moet kiezen.

KROTJE
Link gekopieerd!
    13
    + 1
avatar

@Kringetje Jacoba, jouw cluppie mag hem zo overnemen, maar voor veel geld als er nog geld over is, omdat er nu al veel geld aan onbekende kwaliteit uitgegeven is. Behalve Dies Janze zijn er nog genoeg talentjes met veel kwaliteit binnen Ajax maat. En het is vleiend om uit jouw mond te mogen vernemen dat jouw cluppie kwaliteit bij Ajax haalt, ik zei je toch: ontwikkelingshulp, zonder kan je cluppie het niet, zie wat Quinten Timber voor je cluppie gedaan had, zonder hem........laat maar.

Kramer
Link gekopieerd!
    17
    + 1
avatar

Oefenwedstrijd.. meneer weet wat hij in de kuip heeft nu. Wie wel luistert, wie niet enz. Verliezen mag in een oefen potje.

WMO72
Link gekopieerd!
    6
    + 1
avatar

Wat een grote kneusen by Ajax kunnen niet winnen van Zwolle

Storm
Link gekopieerd!
    19
    + 1
avatar

Ophef om niks. Het gaat om een oefenpotje. Die zijn ervoor bedoeld om te kijken wat wel loopt en wat niet, welke spelers bruikbaar zijn op welke positie, etc etc. Farioli moet het nog doen met 80% "oude" spelers die op de verkooplijst staan. Het is al met al een nietszeggend potje voetbal geweest. Voor de rest kun je van Ajax na zo'n dramatische periode geen wonderen verwachten, dat is gewoon niet realistisch. Ik blijf erbij, als je straks 4e of misschien 3e weet te worden heb je het prima gedaan gezien de omstandigheden.

WMO72
Link gekopieerd!
    5
    + 1
avatar

Klopt helemaal maar met deze kneusen gaan ze niet 5 eerste 5 komen met deze kneusen

KROTJE
Link gekopieerd!
    18
    + 1
avatar

Eens Storm.

WMO72
Link gekopieerd!
    3
    + 1
avatar

Arena snel slopen en huizen bouwen Ajax heeft geen geld voor de huur Arena dus snel slopen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen