Feyenoord maakt reuzensprong op UEFA-ranglijst en hijgt Ajax in de nek

12 juli 2024, 17:45   Bijgewerkt: 12 juli 2024, 19:00
Foto: © Imago

Door de goede Europese prestaties van de afgelopen jaren heeft Feyenoord een flinke sprong gemaakt op de UEFA-coëfficiëntenranglijst voor clubs. De Rotterdammers zijn gestegen van plek 68 naar 27 en hebben 53 punten verzameld. Daarmee hijgen ze rivaal Ajax, dat op plek 26 staat met 54 punten, inmiddels in de nek.

Feyenoord wist onder leiding van trainer Arne Slot een prachtige ontwikkeling door te maken in Europa. Zo bereikte Feyenoord in het seizoen 2021/2022 de finale van de Conference League, waarin het nipt met 1-0 onderuitging tegen AS Roma. De afgelopen twee seizoenen wist Feyenoord Europees te overwinteren. In het seizoen 2022/2023 haalde de ploeg de kwartfinale van de Europa League, terwijl de club in het afgelopen seizoen als derde eindigde in de Champions League-poule en daarmee ook overwinterde.

Artikel gaat verder onder video

Ajax wist de laatste jaren wat minder te presteren in Europa. Zo behaalden de Amsterdammers in het seizoen 2020/2021 nog de kwartfinale van Europa. Het seizoen wat daarop volgde wist Ajax onder leiding van Erik ten Hag alle zes de groepswedstrijden in de Champions League te winnen, maar werd het in de knock-outfase vervolgens uitgeschakeld door het Portugese Benfica. De laatste jaren gaat het allemaal wat minder crescendo voor Ajax.

Onder John Heitinga werd de ploeg, na derde te zijn geworden in de Champions League-groep, uitgeschakeld in de tussenronde door het Duitse Union Berlin. Afgelopen seizoen kwam Ajax in de Europa League niet verder dan een derde plaats in de poule, waarna het in de achtste finale van de Conference League werd uitgeschakeld door het Engelse Aston Villa, na eerder tegen het Noorse Bodø/Glimt door het oog van de naald te kruipen.

Feyenoord en PSV kunnen Ajax snel inhalen

De kans is zeer groot dat Feyenoord Ajax in het seizoen 2025/2026 voorbij is. Beide ploegen raken dan de punten van het seizoen 2020/2021 kwijt en dat is in het voordeel van de Rotterdammers. Feyenoord gaat slechts vier punten verliezen, terwijl er voor Ajax maar liefst negentien punten verloren gaan.

Regerend landskampioen PSV is op de coëfficiëntenranglijst terug te vinden op plaats 32 met 48 punten. Voor de Eindhovenaren is het ook mogelijk om de Amsterdammers al per volgend seizoen in te halen. PSV behaalde in het seizoen 2020/2021 tien punten, die volgend seizoen dus weggestreept gaan worden.

Naast de traditionele topdrie zijn ook AZ (plek 39), FC Twente (plek 117), Go Ahead Eagles (plek 118), Vitesse (plek 119) en Willem II (plek 120) terug te vinden op de clubcoëfficiëntenranglijst. De lijst wordt aangevoerd door Manchester City, op de voet gevolgd door Real Madrid, dat afgelopen seizoen de Champions League won. Bekijk hier de gehele ranglijst.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Van Gelder voorziet problemen bij Feyenoord: ‘Ik ben ervan overtuigd dat het niet lang goed gaat’

Jack van Gelder en Rutger Castricum verwachten dat het snel weer fout zal gaan bij Feyenoord.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Klantenservice
Link gekopieerd!
    20
    + 1
avatar

Het zou niet moeten gaan om strijd tussen Nederlandse clubs onderling. In dit geval moet het gaan om Nederlandse club versus clubs uit andere landen. Je wil dat zoveel mogelijke Nederlandse clubs zo hoog mogelijk staan. In dit geval moet er, in mijn ogen, geen strijd onderling zijn.

jurgen😎
Link gekopieerd!
    8
    + 1
avatar

je houd van je roze wolk

kib*
Link gekopieerd!
    19
    + 1
avatar

Volkomen met je eens in principe, maar het zogenaamde 'strijdgevoel' en de daaruit voortvloeiende retoriek wordt gevoed en in stand gehouden door supporters van alle clubs onderling Klantenservice. Ik ben Ajacied, maar of Ajax op plaats 26, 28 of 14 staat maakt mijn supportersgevoel t.o.v. supporters van andere Nederlandse clubs niet groter of kleiner. De plaats in de ranking is steeds veranderlijk en is niet absoluut. Om de 'grootte' van een club t.o.v. van een andere club te kunnen bepalen zijn de historische prestaties het uitgangspunt. Als voorbeeld City doet de laatste seizoenen beter dan United, maar historisch deed United het beter dus voor mij is United 'groter'. Real is door zijn prestaties groter dan Barca en Real is zelfs de grootste in de hele clubvoetbalwereld. Bayern is groter dan Dortmund, terwijl Bayern later dan Dortmund (internationaal vanaf 1974) succesvol is, maar historisch presteert Bayern beter dan Dortmund. En zo zijn er veel meer voorbeelden te benoemen. Eén ding is zeker dat als zou een club hoger dan zijn directe concurrent in de ranking staan, je er niet veel voor terug krijgt, behalve status, meer niet.

Goku
Link gekopieerd!
    18
    + 1
avatar

Sorry Krotje, maar hier ben ik het niet met je eens. Deze rang lijst geeft aan hoe je internationaal er voor staat in een kleine tijdsperiode. En tuurlijk moet je trots zijn op de behaalde resultaten in het verleden van je club, maar het is niets meer dan een stukje geschiedenis van een club. Jouw voorbeeld tussen United en City, ik denk niet dat United supporters denken: ach maakt niet uit dat we de laatste jaren geen kampioen zijn geworden, wij zijn historisch succesvoller

kib*
Link gekopieerd!
    7
    + 1
avatar

Goku, deze geldt voor 24/25 dus zoals ik schreef de lijst is veranderlijk, maar voor mij geen absolute. Je moet voor het gemak de lijsten van de jaren hiervoor zien dan zie je weer een totale andere rangschikking. Voor het overige heeft deze lijst op mij geen invloed. Het is niet anders dan dat de historische prestaties van een club de grootte van de club bepaalt. Jouw voorbeeld over de supporters van United vind ik te ver gezocht. Al vanaf de vijftiger jaren domineerde United de PL, City speelde toen nog in de Championship, uiteraard heetten ze toen anders. Tja wij verschillen van mening, mag is gezond.

kib*
Link gekopieerd!
    4
    + 1
avatar

En voor jou Kringetje Jacoba, is het wel leuk dat je club pas 2 seizoenen meetelt. Dit is het kenmerk van de supporter van een club dat nationaal (16x kampioen), internationaal (1x Europacup1), die met weinig al denkt dat zijn club top is. Kinderhand hè Kringetje.

kib*
Link gekopieerd!
    4
    + 1
avatar

@Goku, voor het gemak heb ik de lijsten terug tot 19/20 bestudeerd. Hier de officiële UEFA-lijsten: 2023/2024 Ajax: 24 Feyenoord: 30 2022/2023 Ajax: 13 Feyenoord: 35 2021/2022 Ajax: 15 Feyenoord: 42 2020/2021 Ajax: 17 Feyenoord: 68 Als ik verder terug zou gaan dan zullen de verschillen nog veel groter zijn. Maar wat zegt dit dan ? Alles ? Voor mij: niks.

kib*
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

@Goku, ik heb de lijsten tot/met 2015 bestudeerd: 2019/2020 Ajax: 21 Feyenoord: 90 2018/2019 Ajax: 20 Feyenoord: 71 2017/2018 Ajax: 31 Feyenoord: 68 2016/2017 Ajax: 26 Feyenoord: 89 2015/2016 Ajax: 30 Feyenoord: 102 De verschillen waren heel erg groot, maar nogmaals deze rangschikkingen zeggen mij totaal niets, wel de waarderingen voor de historische prestaties: de sterren en die worden nooit meer afgepakt. Madrid: heeft ze erg veel, Bayern: ook veel, Ajax zelfs meer dan ManU als ik me niet vergis.

CG
Link gekopieerd!
    14
    + 1
avatar

Het geeft zéér goed aan hoe matige het huidig niveau daadwerkelijk is wat erkend moet worden. Ajax stond 4,5 of 6 jaar geleden rond de 20 plaats !!!

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen