Engeland kiest voor compleet nieuwe penaltytactiek, mogelijke valkuil voor Nederland?

9 juli 2024, 15:04   Bijgewerkt: 9 juli 2024, 15:10
Foto: © Imago

Bij Engeland hebben ze een aantal nieuwe dingen afgesproken, waardoor penaltyseries makkelijker gewonnen zouden moeten worden. De volgende tegenstander van Oranje probeert zichzelf vooral een psychologisch voordeel te geven, zo ziet ook Noors sportwetenschapper Geir Jordet.

Waar voorheen alle spelers zich rondom een trainer verzamelden voor een strafschoppenserie, doet Gareth Southgate het tegen Zwitserland anders. Hij kiest ervoor om alle elf spelers die nog in actie kunnen komen, oftewel de elf die nog op het veld stonden bij het laatste fluitsignaal, bij elkaar te roepen, waar alleen andere assistenten bij mogen aansluiten. Spelers die de hele wedstrijd op de bank hebben gezeten of al gewisseld zijn, maken geen onderdeel uit van de groep.

Artikel gaat verder onder video

Enkele minuten later begint de strafschoppenserie. Het valt op dat de Engelsen in de middencirkel elkaar niet vast houden, maar losjes naast elkaar staan. Dat zie je eigenlijk nooit op dit soort momenten. Wanneer de eerste penaltynemer, Cole Palmer, naar het doel loopt waarin Yann Sommer staat te wachten, geeft Jordan Pickford de bal aan de speler van Chelsea. Zo kan de Zwitserse doelman niet voor afleiding zorgen. Vervolgens lopen de Engelse doelman en de penaltynemer samen richting de strafschopstip, wat intimiderend zou kunnen werken.

Daarnaast staat er steeds een speler te wachten die een strafschoppennemer opvangt. Bij de eerste penalty staat bijvoorbeeld Kyle Walker zo'n twintig meter voor zijn teamgenoten, om Palmer op te vangen. Ook dit zou een psychologisch effect kunnen hebben. Deze tactieken zijn waarschijnlijk in samenspraak opgesteld door Southgate en Nederlander Jimmy Floyd Hasselbaink. Laatstgenoemde werd door Phil Foden sterk gecomplimenteerd, aangezien de oud-spits van Oranje veel aandacht schenkt aan penalty's. Hopelijk zorgt onze landgenoot toch voor wat meer onzekerheid bij de Engelse spelers vandaag en de komende dagen.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Van de Ven valt stil na geschiedenisvraag van Brit: perszaal barst in lachen uit

Micky van de Ven krijgt onbedoeld de lachers op zijn hand na een vraag van een Britse journalist.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

ERIMIR
Link gekopieerd!
    18
    + 1
avatar

Ik denk niet dat je een voordeel hebt met bepaalde rituelen bij een strafschoppenserie. Spelers voelen uiteraard een bepaalde spanning maar moeten proberen om met volle overtuiging de bal erin te schieten. Je hebt altijd kans dat de keeper de verkeerde kant kiest of dat de bal zo wordt ingeschoten dat hij er niet bij kan. Je moet wel erop trainen.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen