Beoogde nieuwe eigenaar Vitesse is KNVB zat en dreigt met terugtrekking

12 juli 2024, 13:19   Bijgewerkt: 12 juli 2024, 13:36
Foto: © Imago

Guus Franke is woest op de KNVB. De beoogde nieuwe eigenaar van Vitesse heeft er geen goed woord voor over dat de licentiecommissie van de voetbalbond nog maanden nodig heeft om hem goed te keuren als aandeelhouder. De Arnhemmers kregen vrijdag opnieuw uitstel om aan de eisen van de licentiecommissie te voldoen, maar Franke dreigt inmiddels met terugtrekking.

Vitesse heeft nu tot 22 juli de tijd om orde op zaken te stellen. Het is echter opnieuw de vraag of dat gaat lukken, zeker nu Franke dreigt met terugtrekking als beoogde nieuwe eigenaar. Volgens de multimiljonair zelf wordt hij door de KNVB in de ‘wachtstand’ gezet, terwijl hij in de tussentijd wel miljoenen euro’s moet investeren in de club. “Wij kunnen en willen hier niet aan voldoen. Alles is notabene getoetst. 1400 pagina’s zijn aangeleverd”, spreekt Franke in gesprek met Omroep Gelderland zijn ongenoegen uit.

Artikel gaat verder onder video

Franke stelt de KNVB een ‘keiharde’ deadline. Hij wil dat de licentiecommissie van de nationale voetbalbond binnen een week alsnog instemt met de aandelenoverdracht. Mocht dit niet voor 19 juli gebeuren, dan zou faillissement ‘onafwendbaar’ zijn. De licentiecommissie zegt echter meer tijd nodig te hebben. “Franke zou wel even kunnen wachten als zijn geld zuiver is en hij met Axiom Partners vertrouwd kan worden als betrouwbare partij, zo wordt door verschillende bronnen gesteld tegenover Omroep Gelderland”, zo klinkt het.

Franke is echter pisnijdig. Volgens de zakenman is het niet eerlijk en ‘zelfs gemeen’ wat er nu gebeurt. Er zou zijn gezegd dat er op basis van het verleden nog meer onderzoek moet komen. Voor Franke is het duidelijk: bij Ajax of Feyenoord was het nooit zover gekomen. “De KNVB heeft nota bene zelf de nieuwe Raad van Commissarissen aangesteld. En de nieuwe Stichting en de directie. De mensen uit het verleden zijn allemaal weg. We zijn gewoon twee jaar verder. Het bedrijf Vitesse is schoongemaakt. Waar gaat dit over? Welke krachten spelen hier?”

De beoogde nieuwe eigenaar van Vitesse, dat vorig seizoen degradeerde uit de Eredivisie, is niet bereid te wachten op dit onderzoek. “Wij kunnen er ook niet aan voldoen en ik zal je uitleggen waarom. Ze vragen mij dan indirect het contract met Coley Parry weer open te breken. Ook juridisch niet. En dan komt hij weer terug op het paard terwijl hij van de KNVB juist weg moest”, aldus Franke. De licentiecommissie van de KNVB zette eerder dit jaar een streep door de Amerikaanse overname van Vitesse. Franke en Parry bereikten onlangs een overnameakkoord. Door de ‘positieve ontwikkelingen’ heeft de club opnieuw uitstel gekregen, maar nu is dus de grote vraag of Vitesse op 22 juli überhaupt nog bestaat.

Onbegrip

De teksten van Franke leiden tot onbegrip bij Jeroen Kapteijns, die voor De Telegraaf de ontwikkelingen in Arnhem nauwlettend op de voet volgt. Bizar, dat Guus Franke denkt dat de licentiecommissie het onderzoek naar de overname even in twee weken erdoorheen jast, waar dat bij elke overname minimaal 3 à 4 maanden duurt en bij Parry 10 maanden. Daarmee vraagt hij het licentiesysteem op te blazen, wat dus niet gaat gebeuren, zo schrijft Kapteijns op X. Mocht Franke dit doorzetten, dan vreest de journalist het ergste. “Dan is het einde oefening voor Vitesse en dat ligt dan niet aan de licentiecommissie of de commissie van beroep, want Vitesse heeft meer dan welke club ook kansen gekregen de afgelopen twee jaar om zaken op te lossen. Voor dit soort chantage buigen ze niet.”

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Alex Kroes dreigt de plank volledig mis te slaan bij Ajax

"Dit zou écht een enorme fout zijn", klinkt een waarschuwing aan Ajax van Tomislav Filipovic.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Gusa
Link gekopieerd!
    14
    + 1
avatar

Lekker dreigen maar de KNVB, dat zal helpen. In veel andere landen was de bond absoluut niet zo coulant en meedenkend geweest en was het al eerder einde verhaal geweest.

Geus
Link gekopieerd!
    19
    + 1
avatar

Wat de schuld betreft van Vitesse, klopt uw bericht niet echt betreffende andere landen. Als voorbeeld UK. Er zijn om en nabij 2 clubs van de PM die minder schulden hebben als Vitesse.

Gusa
Link gekopieerd!
    19
    + 1
avatar

De UK is inderdaad nou net een land waar ik niet op doelde. Zo ook topclubs in Spanje die de hand boven het hoofd gehouden worden. Dit zijn echter meer uitzonderingen dan een standaard. Daarnaast is ook de FA strenger aan het worden. Dat bleek afgelopen seizoen wel door het aftrekken van punten bij Everton (10, later teruggebracht naar 6) en Nottingham (4) naar aanleiding van het financieel wanbeleid bij beide clubs. Engeland is sowieso een geval apart door alleen al het bizar hoge TV-geld dat ploegen elk jaar ontvangen.

FCJel
Link gekopieerd!
    19
    + 1
avatar

Als hij zich nu al zo opwindt over de knvb, hoe zou dat dan in de toekomst moeten gaan? Ben je dan wel geschikt om eigenaar te zijn van een voetbalclub?

Peter Utrecht
Link gekopieerd!
    14
    + 1
avatar

De KNVB is ook een verschrikkelijk instituut. Allemaal bobo's op pluche die leven van de clubs, maar niets doen voor de clubs. Alleen maar zelfpromotie en zelfverrijking. De FIFA in het klein. Ik zou een NL league buiten de KNVB van harte toejuichen.

Kramer
Link gekopieerd!
    14
    + 1
avatar

Een licentie kan je in 2 weken intrekken, maar is het andersom dan heb je 4 maanden nodig.. de KNVB is ook wel heel erg traag.

Rechtsbekaf
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

Hier zijn de vorige eigenaren vanaf Merab Jordania debet aan. De financiele handel en wandel van Vitesse en co. zijn al jaren en jaren een doolhof om door te spitten waar de poen vandaan komt die erin gestopt is. Deze Franke denkt daar even een shortcut voor te moeten en mogen nemen, No-way Jose !

Gusa
Link gekopieerd!
    18
    + 1
avatar

Dat denk ik ook. De KNVB zal nu alles waterdicht willen hebben van Vitesse.

boyke
Link gekopieerd!
    7
    + 1
avatar

Wat andere gedaan hebben daar moeten we nu geen boodschap meer aan hebben we weten allemaal hoe lomp de KNVB is en er geen enkel goed bestuurslid zit daar Het een groot zooitje wat er zit die alleen op eigen eer uit zijn. Ze zijn niet eens voor reden vatbaar. In alle andere landen kun je meer schuld hebben maar de KNVB wil exact weten wat er in je leven gebeurt en willen het onderste uit de kan. Mag ik ook alle sponsoren van de KNVB eens gaan doorlichten, wie weet wat we dan tegenkomen???? Belachelijke zooi en dat blijkt uit meer dingen. Competitie amateurs zo indelen dat 3 clubs uit het zuiden honderden km moeten rijden voortaan voor wedstrijdjes te spelen en KNVB trekt zich nergens iets van aan. Noemt men dat besturen. Heel snel wegwezen en democratisch een bestuur kiezen en geen vriendjes. Licentiecommissie kan wel binnen een week de licentie intrekken maar heeft maanden nodig om de zaak te controleren wat een bureau binnen 1 dag kan maar nee ze moeten daar aan verdienen zodat ze lekker weer op de pluche kunnen zitten. Ik ga Vitessen niet bevoordelen daar is zat gebeurt maar als er een op slaat die ze wil redden dan moet dan maanden duren. Vraag me af als hij de KNVB had gesteund of dat ook maanden had geduurd. Stel achterbakse figuren zitten daar die er geen bal van kunnen.
Het is typisch KNVB en Nederland Het land met de meeste regeltjes van de wereld en een KNVB die nergens iets in te brengen heeft en hun eigen wetten hanteerd.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen