Kroes schetst somber financieel perspectief voor Ajax: 'Als we voor honderd miljoen verkopen...'

25 juli 2024, 10:00
Foto: © Ajax-Youtube/realtimes

Alex Kroes schetst tegenover het clubkanaal van Ajax dat de club er financieel niet goed voorstaat. De technisch directeur zou de selectie van de nieuwe hoofdtrainer Francesco Farioli dolgraag versterken, maar zolang er geen grote uitgaande transfers worden gerealiseerd hoeven de fans geen aankopen te verwachten.

"Een heel makkelijk rekensommetje in deze: als wij voor pak 'm beet honderd miljoen verkopen, dan kunnen we ongeveer veertig miljoen herinvesteren", zegt Kroes in het dubbelinterview met directeur voetbalzaken Marijn Beuker. Daarnaast moet ook het salarishuis stevig worden ingekrompen: "We moeten ongeveer 35 procent terug in salarislasten", aldus de td.

Artikel gaat verder onder video

"Dus even heel simpel gesteld: als we niemand kunnen verkopen én niemand kunnen kopen, dan zijn we er niet. Dan hebben we onze financiële doelstellingen niet gehaald", vervolgt Kroes. "Er moeten uiteindelijk gewoon simpel spelers weg, om terug te gaan in salarislasten. Dat is niet eenvoudig. Als je tien spelers verkoopt, om het zo maar eens te zeggen, dan heb je ongeveer de ruimte om er vier in te brengen. Dat is passen en meten, zoals je wel begrijpt."

De oorzaak van de sanering die Ajax moet doorvoeren, moet vooral worden gezocht in de achterblijvende sportieve resultaten, zegt de beleidsbepaler. "We hebben het zowel intern als extern eerder al gezegd: als je twee jaar achter elkaar geen Champions League haalt en je hebt je salarishuishouding niet flexibel ingericht, dan is het derde jaar heel erg uitdagend." Toch wil de technisch directeur het onderwerp positief afsluiten: "Ik wil niet zielig doen, het is gewoon de situatie waar we in zitten. We moeten zorgen dat we er uitkomen met z'n allen."

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Alex Kroes kan door zeer serieuze interesse een middenvelder slijten bij Ajax

Een uitgaande transfer naar de Bundesliga is mogelijk aanstaande voor Ajax.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+
Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

Officiële tickets voor Europese topwedstrijden koop je veilig en vertrouwd bij FCUpdate.nl

  • Ticketshop

Reacties

Danny86
Link gekopieerd!
    15
    + 1
avatar

Ja ja Er is voor 200+ mil uitgegeven over twee seizoenen Ja er is minder binnen gekomen maar ga nou niet zeggen dat er niets mogelijk is Daarbij kan je me niet vertellen dat als er 200+ mil is geïnvesteerd de spelers er niets van kunnen.

Alex83
Link gekopieerd!
    22
    + 1
avatar

Ik denk dat kwalitatief de spelers niet eens zo slecht zijn, al deze spelers zouden prima meedraaien in een goed draaiend elftal. Maar om een goed draaiend elftal te creeren van deze spelers is niet makkelijk. Er is natuurlijk wel ruimte om iets te doen, maar een grote klapper hoeven we niet te verwachten.

Gusa
Link gekopieerd!
    22
    + 1
avatar

Helder en duidelijk verhaal. Somber vind ik het niet per se. Het interview geeft me vertrouwen en hoop.

Ajeto!
Link gekopieerd!
    6
    + 1
avatar

Ik zou nog meer van de financiële details op straat gooien. Dat is leuk voor je supporters en nog leuker voor je de concurrentie

Gusa
Link gekopieerd!
    22
    + 1
avatar

Ik denk dat je juist verwachtingen tempert en wat meer rust creëert onder je achterban. Als ik op fora de afgelopen tijd de onrealistische verwachtingen zie qua aankopen en dat dat allemaal maar even snel snel geregeld moet worden, denk ik dat het goed is dat deze transparantie nu gegeven wordt. En 'details' zijn het niet echt toch? Ze zijn open over de grote lijnen en dat is ook genoeg.

Ajeto!
Link gekopieerd!
    18
    + 1
avatar

@ krotje, een concurrent schiet er inderdaad niet zomaar 5 meer in omdat je er financieel beroerd voor staat. Alleen is het niet ondenkbaar dat er een club voor Ramaj, Hato, Brobby, Gorter, Godts of misschien wel Bergwijn of Berghuis komt. Het zal geen directe concurrent zijn uit de eredivisie maar Europees kan er van alles komen. Als ik dan als TD ergens zou werken, wetende dat Ajax geld nodig heeft, zou ik zeker niet de hoofdprijs bieden. En als het water je aan de lipoen staat en de transferdeadline dichterbij komt dan gaat er eerder ja gezegd worden

Goku
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

KROTJE denk dat het voor de meeste spelers bij Ajax telt dat ze er financieel niet op vooruit gaan, niet dat ze perse willen blijven. Ik zou ook niet gaan als ik achteruit ging qua salaris bij een nieuwe werkgever

CG
Link gekopieerd!
    10
    + 1
avatar

Denkelijk moet Ajax opnieuw beginnen vanuit hun jeugd. Ook dat dit vroeger het geval was toen er een betere doorstroming aanwezig was.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen