Underdog in de poule des doods op volle oorlogssterkte met voormalig Vitessenaar in de spits

7 juni 2024, 15:07   Bijgewerkt: 9 juni 2024, 22:27
Foto: © Imago

Het wordt waarschijnlijk geen makkelijke groepsfase voor Albanië. De Albanezen hadden nou niet bepaald geluk met de loting voor het EK 2024 in Duitsland. Spanje, Italië en Kroatië kwamen uit de koker. FCUpdate besteedt in de aanloop naar het EK in Duitsland aandacht aan alle landen op het Europees kampioenschap, zo ook aan Albanië.

Het Balkanland kent ongeveer drie miljoen inwoners, maar ook negen miljoen Albanezen die niet in het land zelf wonen. Ook in Duitsland lijkt Albanië dus genoeg steun te krijgen van het eigen publiek. Van de Europese clubtoernooien kennen we Albanië niet echt als een land wier ploegen ver komen in de Conference League, Europa League of Champions League, maar ook de nationale ploeg imponeert op eindtoernooien niet vaak.

Artikel gaat verder onder video

Sterker nog, in 2016 deed Albanië voor het eerst mee aan een Europees kampioenschap ooit. En niet zonder succes. Het land met spelers als Taulant Xhaka en Etrit Berisha wist tijdens het EK in 2016 toch één keer knap te winnen (met 0-1 van Roemenië). In de groepsfase verloor het wel van gastland Frankrijk en Zwitserland waardoor het bij deze drie wedstrijden bleef. Het waren de eerste drie wedstrijden voor Albanië op een eindtoernooi ooit.

Resultaten in de kwalificatie voor het EK 2024

De kwalificatiecampagne voor het Europees kampioenschap van 2024 pakte goed uit voor de parlementaire republiek. Albanië kwam in een poule terecht met Polen, Tsjechië, Moldavië en de Faröer. Ondanks de tegenstand van Polen en Tsjechië wist Albanië zelfs groepswinnaar te worden in deze poule. Op 17 november 2023 kwalificeerde het Balkanland zich voor het EK in de zomer van 2024.

De 26-koppige selectie van Albanië voor het EK 2024

Doel: Etrit Berisha (Empoli), Elhan Kastrati (AS Cittadella), Thomas Strakosha (Brentford)

Verdediging: Arlind Ajeti (CFR Cluj), Naser Aliji (Voluntari), Iván Balliu (Rayo Vallecano), Berat Gjimshiti (Atalanta), Elseid Hysaj (Lazio), Ardian Ismajli (Empoli), Enea Mihaj (Famalicão), Mario Mitaj (Lokomotiv Moskou), Marash Kumbulla (Sassuolo).

Middenveld: Amir Abrashi (Grasshoppers), Kristjan Asllani (Inter), Nedim Bajrami (Sassuolo), Medon Berisha (Lecce), Klaus Gjasula (Darmstadt 98), Qazim Laçi (Sparta Praag), Ernest Muçi (Beşiktaş) Ylber Ramadani (Lecce).

Aanval: Jasir Asani (Gwangju FC), Armando Broja (Fulham), Mirlind Daku (Rubin Kazan), Arbër Hoxha (Dinamo Zagreb), Rey Manaj (Sivasspor), Taulant Seferi (Baniyas).

De sterspeler van Albanië

De speler die het meest in het oog zal springen zal zonder enige twijfel Armando Broja zijn. De 1.91 meter lange Albanees staat onder contract bij Chelsea, maar speelt op huurbasis bij de buurman in West-Londen. Nederlanders zullen de spits toch vooral kennen van zijn periode bij Vitesse in 2020/21, waarin hij dertig wedstrijden speelde voor de Arnhemmers. Broja kampte even met wat blessures, maar de spits zal naar alle waarschijnlijkheid alle drie de groepswedstrijden gewoon in de punt van de aanval starten. De vleugelspelers Asani en Seferi zullen hem op zijn wenken moeten bedienen.

De speler om in de gaten te houden bij Albanië

Een speler om zeker in de gaten te houden is de twintigjarige linksback Mario Mitaj. Hij is geboren in Athene, de hoofdstad van Griekenland, maar speelt voor het nationale team van Albanië. Ondanks dat Mitaj niet vaak (bijna nooit) bij doelpunten betrokken is, staat de linksback altijd in de basis bij bondscoach Sylvinho. Lazio-rechtsback Elseid Hysaj is natuurlijk ook een gevestigde naam in de basis bij Albanië. Keeper Berisha, al eerder genoemd in deze voorbeschouwing, is net terug van een blessure en optijd fit voor het EK. De ervaren keeper verdedigt in Italië het doel van Empoli en is inmiddels al 35 jaar oud.

© Imago

Vermoedelijke opstelling Albanië tijdens het EK volgens The Guardian

© The Guardian

Albanië in de poule des doods

Op het EK 2024 speelt Albanië zoals gezegd tegen Europese grootmachten Italië, Spanje en Kroatië. Het land opent zijn Europese toernooi met de derby tegen Italië in Dortmund. Het zal misschien voor extra spanning zorgen bij Albanië. De bookmakers geven Sylvinho en consorten een kleine kans van doorgaan. Na de wedstrijd tegen Italië speelt Albanië in Hamburg tegen Kroatië. De laatste wedstrijd zal in het stadion van Fortuna Düsseldorf tegen Spanje zijn.

Pos Team W G V Ptn DV DT +/-
1 🇪🇸 Spanje 0 0 0 0 0 0 0
2 🇭🇷 Kroatië 0 0 0 0 0 0 0
3 🇮🇹 Italië 0 0 0 0 0 0 0
4 🇦🇱 Albanië 0 0 0 0 0 0 0
Datum Tijd Uitslag Stadion
15 juni 18.00 uur Spanje 🇪🇸 🇭🇷 Kroatië Olympiastadion, Berlijn
15 juni 21.00 uur Italië 🇮🇹 🇦🇱 Albanië Signal Iduna Park, Dortmund
19 juni 15.00 uur Kroatië 🇭🇷 🇦🇱 Albanië Volksparkstadion, Hamburg
20 juni 21.00 uur Spanje 🇪🇸 🇮🇹 Italië Veltins-Arena, Gelsenkirchen
24 juni 21.00 uur Albanië 🇦🇱 🇪🇸 Spanje Merkur Spiel-Arena, Düsseldorf
24 juni 21.00 uur Kroatië 🇭🇷 🇮🇹 Italië Red Bull Arena, Leipzig

It's showtime! Wed €5 en scoor €50 euro aan free bets!

It's showtime! Wed €5 en scoor €50 euro aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen