'Ajax had hem niet zo makkelijk weg moeten doen, dit is het grote gelijk van Hamstra en Huntelaar'

19 juni 2024, 12:24
Foto: © Imago

Mike Verweij ziet in het optreden van Francisco Conceição op het Europees Kampioenschap 'het grote gelijk' van Klaas-Jan Huntelaar en Gerry Hamstra, die de Portugees in de zomer van 2022 naar Ajax haalden. De 21-jarige buitenspeler kroonde zich dinsdagavond tot matchwinner in het pouleduel met Tsjechië.

Het is vooralsnog sowieso 'het EK van de ex-Ajacieden', zegt Verweij in de podcast Kick-Off van De Telegraaf. Met Christian Eriksen, Razvan Marin, Georges Mikautadze en Conceição kwamen in de eerste speelronde immers al vier oud-spelers van de Amsterdammers tot scoren. Dat zijn er zelfs vijf als de treffer van Maximilian Wöber - die namens Oostenrijk een eigen doelpunt maakte tegen Frankrijk - wordt meegeteld.

Artikel gaat verder onder video

Ajax nam Conceição in de transferzomer van 2022 voor 5 miljoen euro over van de Portugese topclub FC Porto. In de Johan Cruijff ArenA kwam de Portugees in het rommelige seizoen 2022/23 onder achtereenvolgens Alfred Schreuder en John Heitinga tot 28 wedstrijden (waarvan slechts zes als basisspeler), waarin hij één keer scoorde en drie assists leverde.

Afgelopen zomer keerde hij op huurbasis terug bij Porto, waar Conceição een prima seizoen beleefde waarin hij uiteindelijk acht keer zou scoren en evenzoveel assists achter zijn naam verzamelde. Bovendien mocht de buitenspeler in maart van dit jaar debuteren in de nationale ploeg en nam bondscoach Roberto Martínez hem dus mee naar Duitsland. Het leidde ertoe dat Porto vorige week besloot de terugkoopoptie, ter waarde van 10,5 miljoen euro, in het huurcontract met de Amsterdammers, definitief te lichten.

Geen koekenbakker
"Bij Conceição had ik onmiddelijk het idee: 'Waarom laten ze die zo makkelijk weer gaan?'", zegt Ajax-watcher Verweij. Zijn collega Valentijn Driessen vindt dat wel heel opportunistisch: "Hij deed nu drie minuten mee, er komt een bal van de keeper en hij staat toevallig op de goede plaats. En de keeper gleed nog uit", relativeert de chef voetbal van de ochtendkrant de winnende treffer van de Portugees. Verweij houdt echter voet bij stuk: "Als je bij Portugal erin komt op het EK, dan ben je geen koekenbakker."

Het grote gelijk

"Ik vond dat Ajax hem best langer had kunnen houden. Dit is dan het grote gelijk van Huntelaar, Hamstra en Milos Malenovic", doelt de journalist op de zaakwaarnemer van onder meer Schreuder en toenmalig Ajax-captain Dusan Tadic die veel invloed uitoefende op het transferbeleid van de club. "Die hebben deze man gehaald voor 5 miljoen euro, dat was eigenlijk een koopje. Hij is dan wel wat duurder verkocht, maar misschien had Ajax deze niet zo makkelijk weg moeten doen", besluit Verweij.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Alex Kroes dreigt de plank volledig mis te slaan bij Ajax

"Dit zou écht een enorme fout zijn", klinkt een waarschuwing aan Ajax van Tomislav Filipovic.

It's showtime! Wed €5 en scoor €50 euro aan free bets!

It's showtime! Wed €5 en scoor €50 euro aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Allback
Link gekopieerd!
    26
    + 1
avatar

Zoals gezegd door Driessen, die jongen staat toevallig op de juiste plek om een intikker erin te schieten. Denk niet dat dat een argument is om te gebruiken in de gedachte dat Ajax hem te vroeg heeft laten gaan.

Storm
Link gekopieerd!
    27
    + 1
avatar

Precies.

Henkapestaart
Link gekopieerd!
    26
    + 1
avatar

Even vanuit een neutraal oogpunt. Maar waarom speelt hij dan in de portugese nationale ploeg? Dat zijn geen koekenbakkers.

Gewoon Hans
Link gekopieerd!
    20
    + 1
avatar

Eerst is het allemaal niks wat er NA Overmars is gekocht en nu ineens doet Ajax het weer verkeerd als ze die spelers verkopen pffff

Zadkine
Link gekopieerd!
    20
    + 1
avatar

Citaat van een journalist? Die hebben deze man gehaald voor 5 miljoen euro, dat was eigenlijk een koopje. Hij is dan wel wat duurder verkocht, maar misschien had Ajax deze niet zo makkelijk weg moeten doen", besluit Verweij. Duurder verkocht, echt?

Paulito
Link gekopieerd!
    11
    + 1
avatar

Volgens mij wou hij zelf weg. Heeft het eerste jaar onder Schreuder en Heitinga nooit een echte kans gekregen. Geen 6 wedstrijden op rij. af en toe een invalbeurt. Iedereen kon zien dat Conceição kon voetballen. Porto wou hem ook niet kwijt maar Conceição had een clausule in zijn contract. Luca trouwens ook nooit een kans gehad en beter dan wat er nu rond loopt.

GewoonBert
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

Bewijst maar weer eens dat ook voetballers een goede en vooral prettige leef omstandigheden nodig heeft om te presteren ! In Portugal bij de club van zijn vader kon hij weer frank en vrij voetballen ! In Amsterdam werd hij niet bijster goed opgevangen en kwam in chaotische toestanden terecht ! Kunnen clubs alleen maar lering uit trekken !

dilima1966
Link gekopieerd!
    6
    + 1
avatar

Ajax is zo wie zo te snel spelers onder de aankoop verkopen clubs lachen ajax uit verkopen de speler met dikke wins gelijk weer dit was onder overmars niet gebeurt zoveel verlies

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen