Supporters Kroatië en Albanië zingen samen over uitmoorden van ander volk

19 juni 2024, 20:57
Foto: © Imago

Supporters van Albanië en Kroatië die woensdagmiddag naar het Volksparkstadion in Hamburg waren afgereisd voor de onderlinge ontmoeting op het Europees Kampioenschap hebben zich van hun slechtste kant laten zien. Tijdens de wedstrijd, die na een knotsgekke slotfase eindigde in een 2-2 gelijkspel, klonken er vanaf de tribunes walgelijke teksten over Servië.

Op social media circuleren beelden van de wedstrijd van woensdagmiddag. Daarop zou zijn te horen dat Serviërs ‘vermoord’ moeten worden en vervolgens aan een boom moeten worden gehangen.

Oorlog

Artikel gaat verder onder video

Het is een understatement om te zeggen dat Albanië en Servië elkaar niet liggen. Bijna tien jaar geleden troffen de nationale ploegen van beide landen elkaar in de kwalificatiereeks voor het EK van 2016 in Frankrijk. Het magazine EW schreef destijds een vooruitblik op de ontmoeting tussen de twee aartsrivalen. De huidige gevoelens van haat tussen Serviërs en Albanezen ontstonden toen de Serviërs in 1912 de Albanese bevolking op bloedige wijze uit Kosovo verdreven. (…) Nu lijkt het wat vreemd om na al die eeuwen opeens een gebied terug te claimen. Maar Servische nationalisten maakten begin twintigste eeuw handig gebruik van de vele heldendichten die er over de slag bij Kosovo zijn geschreven. Zo groeide bij de Servische bevolking het besef dat Kosovo moest worden beschouwd als ‘heilige grond’.

De Albanezen daarentegen hadden in al die jaren hun plekje in Kosovo verworven en wilden dat niet meer uit handen geven. Zij vinden dat Kosovo uiteindelijk moet worden opgenomen in een Groot-Albanië. In de loop van de twintigste eeuw werd Kosovo zo het onderwerp van een voortdurende strijd tussen de twee bevolkingsgroepen, puur op basis van nationalistische sentimenten, zo leest het. Het onderlinge EK-kwalificatieduel werd gestaakt nadat er boven het veld een drone met een Albanese vlag was verschenen. Het incident leidde tot ongeregeldheden, waardoor de arbiter van dienst zich genoodzaakt zag voortijdig een einde te maken aan de wedstrijd. Ook tussen Kroatië en Servië bestaan er volop spanningen. De oorsprong daarvan ligt bij de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog tussen 1991 en 1995, die naar schatting zo’n 20.000 mensen het leven kostte, waarvan zo’n 12.000 tot 14.000 aan Kroatische zijde.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Hongaren zorgen voor grote verbazing met actie na nederlaag: 'Ik heb het nog nooit gezien'

Een opvallend moment na de wedstrijd tussen Hongarije en Zwitserland.

It's showtime! Wed €5 en scoor €50 euro aan free bets!

It's showtime! Wed €5 en scoor €50 euro aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Martin0345
Link gekopieerd!
    21
    + 1
avatar

Mocht dat echt zo zijn, zou je een statement kunnen maken door beide landen -3 punten te geven. Dan geef je direct een duidelijk signaal af.

Stinky
Link gekopieerd!
    17
    + 1
avatar

Hoe vaak gebeurt het bij de prof clubs dat er provocerend gezang/gedrag is en er niks mee gebeurt? Waarom zou dit bij interlands wel moeten? Voetbalbond zelf zou iets moeten ondernemen tegen zulk provocerend gezang/gedrag! Het hoort idd niet thuis bij een voetbal wedstrijd maakt niks uit wie er tegen elkaar speelt.

Link gekopieerd!
    15
    + 1
avatar

Kortom de stemming zit er goed in blijkbaar, misschien volgende afvaardiging naar het songfestival voor beide landen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen