UEFA velt duidelijk oordeel over afgekeurde goal Xavi Simons tegen Frankrijk: 'Altijd ruimte voor verbetering'

28 juni 2024, 15:59
Foto: © Imago

Roberto Rosetti, de scheidsrechtersbaas van de UEFA, heeft zich uitgesproken over de afgekeurde goal van Xavi Simons in het EK-duel tussen Nederland en Frankrijk. De Engelse VAR Stuart Atwell had minutenlang nodig om uiteindelijk te concluderen dat Denzel Dumfries hinderlijk buitenspel stond, waardoor er een streep ging door de treffer die Oranje op een 1-0 voorsprong zou hebben gezet. Volgens Rosetti was de beslissing de juiste.

Simons trof na zeventig minuten spelen tegen de Fransen doel uit een rebound, maar op het moment van schieten stond Dumfries niet ver van de Franse doelman Mike Maignan, meters in buitenspelpositie. 'Hinderlijk', besloot Atwell uiteindelijk. Bondscoach Ronald Koeman was na afloop des duivels: "Die keeper kan er never nooit bij", stelde de keuzeheer voor de camera's van de NOS. "En dat komt niet omdat Denzel daar staat, het is niet zo dat hij de keeper belemmert", voegde Koeman daaraan toe.

Artikel gaat verder onder video

Rosetti komt echter tot een andere conclusie: "De positie van de aanvallende speler (Dumfries, red.) was van invloed op de keeper", oordeelt de Italiaan, die in het verleden zelf topscheidsrechter was en in 2018 zijn landgenoot Pierluigi Collina opvolgde bij de UEFA. "Het is niet makkelijk, want de VAR moest twee mogelijke buitenspelsituaties checken, daarnaast de mogelijke impact op de keeper én een mogelijk eerder contact. Daar kunnen we aan toevoegen dat we op het EK zijn, de druk staat erop. Maar we staan achter deze beslissing." Wel deelt de Italiaan de kritiek op het lange wachten voordat er een oordeel kwam: "Er zijn altijd elementen voor verbetering vatbaar. We kunnen de duur van dit soort reviews beperken", wordt Rosetti geciteerd door journalist Henry Winter.

Over het algemeen is Rosetti echter tevreden met het optreden van zowel de scheidsrechters als de VAR's tijdens de groepsfase van het EK. Uit cijfers die de Italiaan presenteerde blijkt dat VAR-beslissingen gemiddeld sneller worden genomen dan afgelopen seizoen in de Champions League het geval was, schrijft The Guardian. "De VAR heeft twintig keer een beslissing op het veld gecorrigeerd, in 36 groepswedstrijden", becijfert de Engelse krant. "Dat duurde gemiddeld 51 seconden, tegenover 56 seconden in de Champions League."

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Satirische video van afgekeurd Oranjedoelpunt gaat viraal

Een satirische video van de goal van Xavi Simons tegen Frankrijk gaat viraal op sociale media.

It's showtime! Wed €5 en scoor €50 euro aan free bets!

It's showtime! Wed €5 en scoor €50 euro aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Laurens1
Link gekopieerd!
    29
    + 1
avatar

Bij een corrupte organisatie als deze niet veel objectiviteit verwacht ook! Trieste figuren.

boyke
Link gekopieerd!
    29
    + 1
avatar

Was te verwachten dat ze zich zo zouden uiten. Roberto Rosetti heeft zijn vriendjes wel bij de landen waar Makelie voor gefloten heeft en klagen over 8 min langer speeltijd, dat moeten ze bij alle wedstrijden doen in plaats van overal maar 5 minuten bijtellen. Hij had gelijk en 8 min was nog weinig ook. Helaas voor hem maar de landen die kritiek op Makelie hadden zijn vriendjes van die Roberto Rosetti,

Voetbalfan
Link gekopieerd!
    30
    + 1
avatar

Ik blijf van mening dat deze goal voor Frankrijk wel had geteld. Blijft kwestie vsn geld, macht en cortuptie. Om misselijk van te worden.

Allback
Link gekopieerd!
    31
    + 1
avatar

Ik blijf het wonderbaarlijk vinden dat mensen het onterecht vinden dat het doelpunt werd afgekeurd. Dumfries staat gewoon (buitenspel) naast de keeper en zorgt daardoor voor hinder bij de goal. Is niet eens een twijfelgeval dat dit doelpunt afgekeurd moest worden.

Wout
Link gekopieerd!
    51
    + 1
avatar

Heb je iemand gesproken die het met je eens is? Lijkt me sterk, want je argumenten zijn ongegrond. Ik zou nog eens kijken. De keeper was pas net opgestaan na het schot van Depay, de rebound kwam veel te snel daarna. De keeper heeft achteraf Dumfries pas gezien op tv. Op het moment van het schot zat er meer dan een meter tussen.

Allback
Link gekopieerd!
    7
    + 1
avatar

Mijn feitelijk argument is dat hij zoals jezelf aangeeft dicht bij de keeper staat. Een meter is dan te dichtbij als hij ook in de richting van het schot staat. Dan beïnvloed je de situatie. Dat hij hem helemaal niet gezien zou hebben is een gedachte, dat weet je niet en mag dus geen rol spelen in de beoordeling. Als hij dat zelf achteraf heeft toegegeven, wat volgens mij niet het geval is, dan was het een geldig doelpunt. Maar op dat moment kun je dat als scheidsrechter niet beoordelen.

Boertje
Link gekopieerd!
    23
    + 1
avatar

Bij eigen goal van Nederland tegen Oostenrijk stonden er 2 spelers van Oostenrijk voor onze keeper. Hij kon schot niet zien. Is dat niet hinderlijk?

haike
Link gekopieerd!
    3
    + 1
avatar

zoals ik al schreef spanje frankrijk of duitsland moet europees kampioen worden hoe dan ook van de uefa!! net zo corrupt als de fifa!!

Mijnmening.
Link gekopieerd!
    13
    + 1
avatar

Maar Duitsland gaat er vanaf toch af😵‍💫Denk ik...

Supporter
Link gekopieerd!
    18
    + 1
avatar

Het scheelt dat Duitsland en Spanje ook verreweg de beste landen zijn dus een van die 2 wordt ook Europees Kampioen. Daar hebben ze de FIFA echt niet voor nodig!

Ans Musch v Hoek
Link gekopieerd!
    7
    + 1
avatar

Ze moeten daar blijkbaar allemaal een bril aanschaffen, hij stond echt niet in de weg .Het is gewoon een schande dat dat door hun zo bepaalt is fuck dat zooitje ongeregeld daar Ze zullen wel betaald zijn

Mijnmening.
Link gekopieerd!
    5
    + 1
avatar

Typisch Nederlands...Blijven zeuren.

Gusa
Link gekopieerd!
    7
    + 1
avatar

Goh wat verrassend dat ze tijdens het toernooi hun eigen scheidsrechters niet af vallen...

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen